Kikonoo567 0 Napisano 22 Czerwca 2019 Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2019 (edytowane) Witam. Mam pewien problem z komputerem od dłuższego czasu. Otóż co jakiś czas, tylko i wyłącznie przy grach(na pulpicie lub przeglądarce ten problem nie występuje) wyskakuje na ułamek sek zielony ekran, po czym po chwili staje się czarny i tak komputer zastyga. Pomaga tylko reset.Sytuacja zdarza się raz bardzo rzadko(np. raz na 3-4tyg), a czasami potrafi narzucać się 2x dziennie. Tak jak wcześniej wspomniałem dzieje się to tylko podczas grania i obojętnie w co. Nie jest to wina przegrzewania, bo przy 60C potrafi wywalić. Stery aktualne. Problem prawdopodobnie leży po stronie albo zasilacza, albo GPU, tylko nie wiem jak to sprawdzić, jakiś program? Dodam, że oba te podzespoły są jeszcze na gwarancji. Niestety nie mam jak sprawdzić oddzielnie tych urządzeń, bo raz: nie mam u kogo, a dwa: tak jak pisałem wcześniej sytuacja zdarza się całkowicie losowo. Grafika ma 3 lata, zasilacz 5 jeśli ma to znaczenie.Specyfikacja:i5-4690 3.5GHzRadeon R9 380 4GBXFX TS 550WMSI H97 PC Mate s1150 H978GB RAMWindows 10 64bit Edytowane 22 Czerwca 2019 przez Kikonoo567 Cytuj Link to post Share on other sites
PLSBX 319 Napisano 22 Czerwca 2019 Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2019 Problem prawdopodobnie leży po stronie albo zasilacza, albo GPU, tylko nie wiem jak to sprawdzić, jakiś program? Pobierz program OCCT. Do przetestowania zasilacza użyj zakładki OCCT, a do karty graficznej GPU. Jeśli przy OCCT komputer zawiesi się to wiesz że to może być zasilacz. Jeśli dopiero przy GPU pojawi się problem to karta graficzna.Nie można wykluczać też problemu z innymi podzespołami, ale skupmy się na tych dwóch. Niestety testowanie tego programami da mizerny efekt - testy najlepiej rozpocznij po tym jak pierwszy raz zwiesi ci komputer. Możesz spróbować też włączyć jeden z testów na całą noc. Cytuj Link to post Share on other sites
jarrino 3912 Napisano 22 Czerwca 2019 Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2019 Jakieś błędy krytyczne w podglądzie zdarzeń (skojarz z dniem i godziną występowania). Ustaw zapisywanie minidump i potem odczytaj odpowiednim(darmowym) programem. No i jak @up... Cytuj Link to post Share on other sites
Kikonoo567 0 Napisano 22 Czerwca 2019 Autor Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2019 Nie wiem, czy coś źle robię, czy tak ma być, ale przy odpaleniu OCCT/GPU pojawia się https://iv.pl/images/12974983876756187473.png Natomiast co do podglądu zdarzeń: https://iv.pl/images/98286227930767097674.png Cytuj Link to post Share on other sites
gepardmak 697 Napisano 23 Czerwca 2019 Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2019 Wrzuć jeszcze screeny z jakiegoś programu diagnostycznego(HWMonitor, HWInfo, Aida64) zobaczymy temperatury wszystkich podzespołów. Prawdopodobnie to usterka karty grafiki. Cytuj Link to post Share on other sites
PLSBX 319 Napisano 23 Czerwca 2019 Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2019 Prawdopodobnie masz zaznaczone sprawdzanie temperatury na sensorze który pokazuje bzdury. Do sprawdzenia są wszystkie temperatury, ale TMPIN5 raczej nie ma co się przejmować. Podaj nam screenshoty z temperaturami. Cytuj Link to post Share on other sites
Kikonoo567 0 Napisano 23 Czerwca 2019 Autor Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2019 (edytowane) Rzeczywiście, był ten czujnik, który wskazywał 127C. Po odznaczeniu zrobiłem testy tego czego prosiłeś i po 10min w obydwu przypadkach bez żadnych błędów. SS z HWMonitor idle: SS z HWMonitor pod stresem: EDIT: Zrobiłem jeszcze testy OCCT po 10min i wstawiam ss z max zanotowanymi temp. Edytowane 23 Czerwca 2019 przez Kikonoo567 Cytuj Link to post Share on other sites
lonialomax 806 Napisano 23 Czerwca 2019 Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2019 Pobierz FurMark i Włącz GPU stress test. Jak w tym benchmarku system się wykrzaczy to można przypuszczać na 90% winę zasilacza.Chociaż z opisanych objawów wygląda na winę karty graficznej lub sterowników grafiki. Czy instalację sterowników przeprowadziłeś po uprzednim odinstalowaniu starych za pomocą DDU w trybie awaryjnym? Cytuj Link to post Share on other sites
gepardmak 697 Napisano 23 Czerwca 2019 Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2019 (edytowane) Temperaturą 127 stopni na czujniku TMPIN5 się nie przejmuj to błąd czujnika a raczej jego brak dlatego taka wartość. Karta ma trochę wysokie temperatury w stanie spoczynku 58 stopni to dość dużo. Zainstaluj sobie program MSI Afterburner i w sofcie zmień krzywą obrotów wentylatorów by karta nie notowała takich temperatur. Jeśli sprzęt będzie się dalej zawieszał wyciągnij kartę z pc i wyczyść z kurzu sprężonym powietrzem. Styki złącza PCI-X należy wyczyścić preparatem do styków Kontakt 60. Złącze grafiki na płycie głównej również potraktować preparatem jak wyżej. Edytowane 23 Czerwca 2019 przez gepardmak Cytuj Link to post Share on other sites
Kikonoo567 0 Napisano 24 Czerwca 2019 Autor Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2019 (edytowane) Pobierz FurMark i Włącz GPU stress test. Jak w tym benchmarku system się wykrzaczy to można przypuszczać na 90% winę zasilacza.Chociaż z opisanych objawów wygląda na winę karty graficznej lub sterowników grafiki. Czy instalację sterowników przeprowadziłeś po uprzednim odinstalowaniu starych za pomocą DDU w trybie awaryjnym? Stress test zrobiony i wszystko gra. Co do sterowników to tutaj sprawa jest trochę skomplikowana, bo nie ja je ogarniałem. Miałem kiedyś spory problem, przy włączaniu kompa pojawiał się jakiś błąd związany ze sterami, z którym nie mogłem sobie poradzić, a system masakrycznie zwolnił. Oddałem kompa do znajomego informatyka i on to mi ogarnął. @gepardmak temp. w idle wynosi max 50C, nie 58C, jeśli coś to w ogóle zmienia. Też trochę moja wina, bo ten ss z HWMonitor w idle był robiony zaraz po testach OCCT i pewnie karta jeszcze nie wróciła do swoich temp. w spoczynku. W każdym bądź razie teraz jak to piszę mam 50C na karcie. Ten preparat dostanę w RTV AGD lub tego typu sklepach? Edytowane 24 Czerwca 2019 przez Kikonoo567 Cytuj Link to post Share on other sites
lonialomax 806 Napisano 24 Czerwca 2019 Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2019 Miałem kiedyś spory problem, I ten problem chyba dalej się utrzymuje tylko w lżejszym wydaniu. Pokaż screen z okna kreatora aktualizacji. Po kolei otwierasz: Menedżer Urządzeń / Karta graficzna / Właściwości. Tu klik na Sterownik, następnie klik w aplet Aktualizuj sterownik. W wyświetlonym oknie wybierz opcję Pozwól mi wybrać z listy. Cytuj Link to post Share on other sites
gepardmak 697 Napisano 24 Czerwca 2019 Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2019 Preparat Kontakt 60 dostaniesz tylko w sklepach elektronicznych w RTV raczej go nie znajdziesz. Czasem można dostać taki środek w marketach budowlanych lub sklepach z częściami samochodowymi. Zaśniedziałe styki mogą powodować problemy z zasilaniem karty i wpływać na stabilność działania pod obciążeniem. Cytuj Link to post Share on other sites
Kikonoo567 0 Napisano 24 Czerwca 2019 Autor Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2019 I ten problem chyba dalej się utrzymuje tylko w lżejszym wydaniu. Pokaż screen z okna kreatora aktualizacji. Po kolei otwierasz: Menedżer Urządzeń / Karta graficzna / Właściwości. Tu klik na Sterownik, następnie klik w aplet Aktualizuj sterownik. W wyświetlonym oknie wybierz opcję Pozwól mi wybrać z listy. Cytuj Link to post Share on other sites
lonialomax 806 Napisano 24 Czerwca 2019 Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2019 (edytowane) Odinstaluj sterownik grafiki za pomocą DDU, jak to zrobić znajdziesz poradniki w sieci. Po ponownym uruchomieniu poczekaj czy system sam znajdzie sterownik. Jeżeli znajdzie pozwól mu na zainstalowanie sterownika. Sprawdź w grach czy problem będzie dalej występował. Jak nie zaproponuje to zainstaluj najnowszy. Edytowane 24 Czerwca 2019 przez lonialomax 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Kikonoo567 0 Napisano 26 Czerwca 2019 Autor Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2019 Odinstaluj sterownik grafiki za pomocą DDU, jak to zrobić znajdziesz poradniki w sieci. Po ponownym uruchomieniu poczekaj czy system sam znajdzie sterownik. Jeżeli znajdzie pozwól mu na zainstalowanie sterownika. Sprawdź w grach czy problem będzie dalej występował. Jak nie zaproponuje to zainstaluj najnowszy. Bardzo dziękuję za pomoc, zostawię jakąś grę w tle na kilka h i dam znać, czy problem został rozwiązany. Mam nadzieję, że tak Cytuj Link to post Share on other sites
lonialomax 806 Napisano 26 Czerwca 2019 Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2019 zostawię jakąś grę w tle na kilka h Nie tędy droga. Karta graficzna, a w zasadzie jej komponenty jak procesor GPU, pamięć V RAM i sterowniki graficzne nie są w pełni wykorzystane pracując z uruchomioną grą w tle. Ten zielony ekran i potem czarny może świadczyć o problemach z pamięcią V RAM co uwidacznia się przy aktywnej relacji pamięć grafiki a sterowniki. Cytuj Link to post Share on other sites
Kikonoo567 0 Napisano 27 Czerwca 2019 Autor Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2019 Mój błąd, chodziło mi o zostawienie gry w menu głównym. Zresztą to bez znaczenia, bo niestety komp ponownie wywalił i trzeba było ręcznie resetować. Czyli to nie była wina sterów, system też uaktualniłem i dalej doopa Nie mam już pojęcia co jest winowajcą. Wywaliło przy Civilization V, temp GPU max 63C. Cała buda min. raz w miesiącu czyszczona sprężonym powietrzem, więc kurz tego również nie powoduje... Cytuj Link to post Share on other sites
lonialomax 806 Napisano 27 Czerwca 2019 Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2019 W takim razie pozostaje weryfikacja przez podmianę zasilacza i jeżeli to nie poskutkuje sprawdzenie na innej karcie graficznej. Czy w Podglądzie zdarzeń nie ma żadnych błędów czasowo zarejestrowanych tuż przed wystąpieniem krytycznego Kernel Power id:41 Cytuj Link to post Share on other sites
Kikonoo567 0 Napisano 27 Czerwca 2019 Autor Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2019 Problem w tym, że nie mam możliwości takowego sprawdzenia W podglądzie zdarzeń nie ma żadnych błędów przed kernel power. Nie wiem, może na gwarancję wysłać zasilacz i grafę, jak nic nie stwierdzą to najwyżej odeślą, a nuż problem leży w którymś z tych? Hmm, a może listwa jest uszkodzona i co jakiś czas zmniejsza przepływ? Cytuj Link to post Share on other sites
lonialomax 806 Napisano 27 Czerwca 2019 Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2019 Dla mnie jak wyżej pisałem objawy kierunkują na winę po stronie grafiki. Przyczyną może być, jak pisał @gepardmak utrata kontaktu na stykach w slocie PCI Express, to samo może zadziać się na pinach w slocie CPU lub jakaś wada samej karty graficznej ewentualnie problem z wtyczką zasilania karty graficznej od zasilacza. Uruchom HWiNFO z zakładki Sensors następnie klik na ikonkę notatnika w dolnym, prawym rogu i wskazujesz miejsce gdzie ma być zapisany log. Graj do wystąpienia problemu. po ponownym uruchomieniu kierujesz się do zapisanego logu następnie wrzuć go na jakiś hosting, a tu daj linka. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts