Skocz do zawartości

Komputer zastygający w losowych momentach

Recommended Posts

Witam. Mam pewien problem z komputerem od dłuższego czasu.

Otóż co jakiś czas, tylko i wyłącznie przy grach(na pulpicie lub przeglądarce ten problem nie występuje) wyskakuje na ułamek sek zielony ekran, po czym po chwili staje się czarny i tak komputer zastyga. Pomaga tylko reset.
Sytuacja zdarza się raz bardzo rzadko(np. raz na 3-4tyg), a czasami potrafi narzucać się 2x dziennie. Tak jak wcześniej wspomniałem dzieje się to tylko podczas grania i obojętnie w co. Nie jest to wina przegrzewania, bo przy 60C potrafi wywalić. Stery aktualne. Problem prawdopodobnie leży po stronie albo zasilacza, albo GPU, tylko nie wiem jak to sprawdzić, jakiś program? Dodam, że oba te podzespoły są jeszcze na gwarancji.

Niestety nie mam jak sprawdzić oddzielnie tych urządzeń, bo raz: nie mam u kogo, a dwa: tak jak pisałem wcześniej sytuacja zdarza się całkowicie losowo. Grafika ma 3 lata, zasilacz 5 jeśli ma to znaczenie.
Specyfikacja:
i5-4690 3.5GHz
Radeon R9 380 4GB
XFX TS 550W
MSI H97 PC Mate s1150 H97
8GB RAM
Windows 10 64bit

Edytowane przez Kikonoo567

Problem prawdopodobnie leży po stronie albo zasilacza, albo GPU, tylko nie wiem jak to sprawdzić, jakiś program?

Pobierz program OCCT. Do przetestowania zasilacza użyj zakładki OCCT, a do karty graficznej GPU. Jeśli przy OCCT komputer zawiesi się to wiesz że to może być zasilacz. Jeśli dopiero przy GPU pojawi się problem to karta graficzna.

Nie można wykluczać też problemu z innymi podzespołami, ale skupmy się na tych dwóch. Niestety testowanie tego programami da mizerny efekt - testy najlepiej rozpocznij po tym jak pierwszy raz zwiesi ci komputer. Możesz spróbować też włączyć jeden z testów na całą noc.

Rzeczywiście, był ten czujnik, który wskazywał 127C. Po odznaczeniu zrobiłem testy tego czego prosiłeś i po 10min w obydwu przypadkach bez żadnych błędów.

SS z HWMonitor idle:
28802827179020893415.png

85045296266938520641.png

SS z HWMonitor pod stresem:

43344508836259222827.png

18268660112251222755.png

EDIT: Zrobiłem jeszcze testy OCCT po 10min i wstawiam ss z max zanotowanymi temp.

22436936707113516675.png

79981573894493519690.png

Pobierz FurMark i Włącz GPU stress test. Jak  w tym benchmarku system się wykrzaczy to można przypuszczać na 90% winę zasilacza.Chociaż z opisanych objawów wygląda na winę karty graficznej lub sterowników grafiki. Czy instalację sterowników przeprowadziłeś po uprzednim odinstalowaniu starych za pomocą DDU w trybie awaryjnym?

Temperaturą 127 stopni na czujniku TMPIN5 się nie przejmuj to błąd czujnika a raczej jego brak dlatego taka wartość. Karta ma trochę wysokie temperatury w stanie spoczynku 58 stopni to dość dużo. Zainstaluj sobie program MSI Afterburner i w sofcie zmień krzywą obrotów wentylatorów by karta nie notowała takich temperatur. Jeśli sprzęt będzie się dalej zawieszał wyciągnij kartę z pc i wyczyść z kurzu sprężonym powietrzem. Styki złącza PCI-X należy wyczyścić preparatem do styków Kontakt 60. Złącze grafiki na płycie głównej również potraktować preparatem jak wyżej. 

Edytowane przez gepardmak

Pobierz FurMark i Włącz GPU stress test. Jak  w tym benchmarku system się wykrzaczy to można przypuszczać na 90% winę zasilacza.Chociaż z opisanych objawów wygląda na winę karty graficznej lub sterowników grafiki. Czy instalację sterowników przeprowadziłeś po uprzednim odinstalowaniu starych za pomocą DDU w trybie awaryjnym?

Stress test zrobiony i wszystko gra. Co do sterowników to tutaj sprawa jest trochę skomplikowana, bo nie ja je ogarniałem. Miałem kiedyś spory problem, przy włączaniu kompa pojawiał się jakiś błąd związany ze sterami, z którym nie mogłem sobie poradzić, a system masakrycznie zwolnił. Oddałem kompa do znajomego informatyka i on to mi ogarnął.

@gepardmak temp. w idle wynosi max 50C, nie 58C, jeśli coś to w ogóle zmienia. Też trochę moja wina, bo ten ss z HWMonitor w idle był robiony zaraz po testach OCCT i pewnie karta jeszcze nie wróciła do swoich temp. w spoczynku. W każdym bądź razie teraz jak to piszę mam 50C na karcie.

Ten preparat dostanę w RTV AGD lub tego typu sklepach?

Miałem kiedyś spory problem,
I ten problem chyba dalej się utrzymuje tylko w lżejszym wydaniu. Pokaż screen z okna kreatora aktualizacji. Po kolei otwierasz: Menedżer Urządzeń / Karta graficzna / Właściwości. Tu klik na Sterownik, następnie klik w aplet Aktualizuj sterownik. W wyświetlonym oknie wybierz opcję Pozwól mi wybrać z listy.

Preparat Kontakt 60 dostaniesz tylko w sklepach elektronicznych w RTV raczej go nie znajdziesz. Czasem można dostać taki środek w marketach budowlanych lub sklepach z częściami samochodowymi. Zaśniedziałe styki mogą powodować problemy z zasilaniem karty i wpływać na stabilność działania pod obciążeniem. 

I ten problem chyba dalej się utrzymuje tylko w lżejszym wydaniu. Pokaż screen z okna kreatora aktualizacji. Po kolei otwierasz: Menedżer Urządzeń / Karta graficzna / Właściwości. Tu klik na Sterownik, następnie klik w aplet Aktualizuj sterownik. W wyświetlonym oknie wybierz opcję Pozwól mi wybrać z listy.

97673930538518360551.png

Odinstaluj sterownik grafiki za pomocą DDU, jak to zrobić znajdziesz poradniki w sieci. Po ponownym uruchomieniu poczekaj czy system sam znajdzie sterownik. Jeżeli znajdzie pozwól mu na zainstalowanie sterownika. Sprawdź w grach czy problem będzie dalej występował. Jak nie zaproponuje to zainstaluj najnowszy.

Edytowane przez lonialomax
  • Popieram 1

Odinstaluj sterownik grafiki za pomocą DDU, jak to zrobić znajdziesz poradniki w sieci. Po ponownym uruchomieniu poczekaj czy system sam znajdzie sterownik. Jeżeli znajdzie pozwól mu na zainstalowanie sterownika. Sprawdź w grach czy problem będzie dalej występował. Jak nie zaproponuje to zainstaluj najnowszy.

Bardzo dziękuję za pomoc, zostawię jakąś grę w tle na kilka h i dam znać, czy problem został rozwiązany. Mam nadzieję, że tak :)

zostawię jakąś grę w tle na kilka h
Nie tędy droga. Karta graficzna, a w zasadzie jej komponenty jak procesor GPU, pamięć V RAM i sterowniki graficzne nie są w pełni wykorzystane pracując z uruchomioną grą w tle. Ten zielony ekran i potem czarny może świadczyć o problemach z pamięcią V RAM co uwidacznia się przy aktywnej relacji pamięć grafiki a sterowniki.

Mój błąd, chodziło mi o zostawienie gry w menu głównym. Zresztą to bez znaczenia, bo niestety komp ponownie wywalił i trzeba było ręcznie resetować. Czyli to nie była wina sterów, system też uaktualniłem i dalej doopa :( Nie mam już pojęcia co jest winowajcą. Wywaliło przy Civilization V, temp GPU max 63C. Cała buda min. raz w miesiącu czyszczona sprężonym powietrzem, więc kurz tego również nie powoduje...

Problem w tym, że nie mam możliwości takowego sprawdzenia :( W podglądzie zdarzeń nie ma żadnych błędów przed kernel power. Nie wiem, może na gwarancję wysłać zasilacz i grafę, jak nic nie stwierdzą to najwyżej odeślą, a nuż problem leży w którymś z tych? Hmm, a może listwa jest uszkodzona i co jakiś czas zmniejsza przepływ? 

Dla mnie jak wyżej pisałem objawy kierunkują na winę po stronie grafiki. Przyczyną może być, jak pisał @gepardmak utrata kontaktu na stykach w slocie PCI Express, to samo może zadziać się na pinach w slocie CPU lub jakaś wada samej karty graficznej ewentualnie problem z wtyczką zasilania karty graficznej od zasilacza. Uruchom HWiNFO z zakładki Sensors następnie klik na ikonkę notatnika w dolnym, prawym rogu i wskazujesz miejsce gdzie ma być zapisany log. Graj do wystąpienia problemu. po ponownym uruchomieniu kierujesz się do zapisanego logu następnie wrzuć go na jakiś hosting, a tu daj linka.