Skocz do zawartości

Recommended Posts

Elden Ring to kolejna gra studia From Software osadzona w klimacie mrocznego dark fantasy. W pracach nad scenariuszem do gry pomagał również George R. R. Martin czyli autor Pieśni Lodu i Ognia. 

Podobnie jak poprzednie produkcje studia, gra ma cechować się wysokim poziomem trudności oraz znanymi mechanizmami z tym, że otrzymamy tutaj bardziej otwartą strukturę świata. Nie oznacza to jednak, że dostaniemy duży i pusty świat a raczej złożone, skomplikowane i wielopoziomowe lokacje, dostępu do których będą strzegli wymagający przeciwnicy. 

Pod względem rozgrywki dostaniemy to co już znamy z poprzednich produkcji, prawdopodobnie będą wykorzystane mechanizmy znane zarówno z serii Souls jak i Sekiro czyli sposobów na pokonywanie przeciwników będzie całe spektrum. Powróci kreator postaci oraz różnorodność przedmiotów z których będziemy mogli korzystać. 

Świat gry ma być podzielony na swego rodzaju rejony z których zapewne każdy będzie posiadał unikalnych przeciwników mini-bossów oraz bossów. 

Gra zapowiada się rewelacyjnie i już nie mogę się doczekać ;) 

Premiera : 21 stycznia 2022r.

Platformy: PC, PS4, XBO

---------------------------------------------------------------------------------------------------------

Wygląda, że Elden Ring nie zmieni sposobu prowadzenia narracji w stosunku do serii Souls. Nadal będziemy szukać przedmiotów, czytać opisy i odkrywać zawartą w nich fabułę ;) 

• Lubię to 1
  • Popieram 1
  • 1 rok później...
  • 3 miesiące temu...
  • 2 miesiące temu...
  • 1 miesiąc temu...
  • 3 tygodnie później...
  • 1 miesiąc temu...
  • 2 miesiące temu...
  • 2 tygodnie później...

:o

///////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Na metacritic gra ma 97, zapowiada się gra roku bez dwóch zdań 8-)

elden.PNG.abc5c6e60a384ae6421585b26dcd4c15.PNG

Dość obszerna i szczegółowa recka

https://www.gram.pl/artykul/elden-ring-recenzja-opus-magnum-from-software

274158991_4625185177611215_5066916667351

:roll:

• 1 rok później...
  • 3 miesiące temu...
  • 5 tygodni później...

Pograłem trochę w dodatek i jest mega. FromSoftware pokazuje niektórym jak się robi rozszerzenia, do gier które są wielkości pojedynczej gry singlowej, zachowując przy tym stosunkowo przystępną cenę.  

Jak już znalazłem wejście do rozszerzenia co swoją droga zajęło mi dobre pół godziny, bo po dwóch latach przerwy zapomniało mi się, gdzie to miejsce jest a pod koniec zorientowałem się, że przecież jest tam szybka podróż... Ale po tych wszystkich perturbacjach udało się wejść i początkowy widok na te pola pełne nagrobków które widzieliśmy w trailerach jest równie emocjonujący i wywołuje podobny efekt wow jak ujrzenie pierwszy raz Pogrobna.  

Porównując to do początkowej lokacji z podstawki tu jest mroczniej. Całość ogarnia taki posępny, ciężki klimat. Poza tym jest to stary dobry Elden z walką, mechanikami i całą resztą znaną z podstawki, oczywiście wzbogacone o nowe rozwiązania i przeciwników.  

Sama walka nie odbiega znacząco od tego co znamy, są nowi przeciwnicy z nowymi zestawami ataków oraz broniami. Jedni biją mocniej inni słabiej, natomiast nie należy nikogo lekceważyć, bo typek, który wydaje się łatwy do pokonania, może jednym ciosem przywalić tak, że zlatuje prawie cały pasek hp do zera.  

Mini bossowie to już w ogóle inna bajka, bo ci to dopiero pokazują kto tu rządzi i jak na razie wycierają mną glebę jak im się podoba. Do bossa jeszcze nie dotarłem, bo staram się dużo eksplorować, żeby jak najmniej stracić, bo ten świat wręcz zachęca do zapuszczania się w odległe tereny, ale już sobie wyobrażam co oni pokażą.  

Póki co wrażenia jak najbardziej pozytywne, nie żałuje kupna, bo było warto. Na leciwym PS4 Pro gra działa dobrze, czasami są niewielkie spadki klatek, ale tak to jest w miarę płynnie. Spodziewałem się, że będzie gorzej.