Skocz do zawartości

Skoki temperatur Ryzen 2600X

Recommended Posts

Witajcie,

Przydarzył mi się taki problem, mianowicie miałem zestaw:

Ryzen 2600X

B450 Tomahawk

GoodRam 16GB 3000MHz 2x8

GTX 1660

XFX Core 600W

Cooler CPU Shadow Rock 2, dodatkowo 4 wentylatory 120mm be quiet PWM

Kiedyś ten zestaw pracował z inną płytą i chłodzeniem, płyta była identyczna, a chłodzenie to Fortis 3. Miałem zmieniać zestaw, a w końcu wróciłem do starej konfiguracji. Kupiłem jedynie nowego Tomahawka i cooler dla CPU.

Po zmontowaniu zestaw działa poprawnie, jednak dziwnie skacze temperatura CPU w spoczynku tj. w OCCT jest ok 42-43 stopnie, nagle w milisekundę robi się 53-55 i spada powoli i tak w kółko. Słyszę wtedy szum wszystkich wiatraków, ponieważ krzywa jest ustawiona:

40C - 25%

50C - 50%

60C - 75%

70C - 100%

Wcześniej takie skoki nie występowały, są one również na stockowym coolerze. Przy obciążeniu temperatura dochodzi do 83C, gdzie przy Fortisie było 74-76. 

Podsumowując winowajcą może być słaby cooler? Zamontowany jest prawidłowo. Czy coś innego może wariować?

No cóż, trzeba zacząć od podstaw - bios zaktualizowany? - jak nie to zacznij właśnie od tego.

Wygląda to na świrujący tryb oszczędzania energii lub któryś z "shit-problems" związane z XFR.

Ja na twoim miejscu zrobiłbym na tym procku stałe OC na all-core... przy użyciu override, jest dużo więcej za niż przeciw.

Zobacz jeszcze jakie temperatury podaje najnowszy Hwinfo.

Podsumowując winowajcą może być słaby cooler?

nie

NIe ty jeden masz ten problem i normalnie to wypadałoby to olać ale jeśli twierdzisz że na takiej samej konfiguracji wcześniej problemu nie było to własnie XFR i jego boostem tutaj upatrywałbym źródła tego problemu...

moj ryzen 2700x tez tak podskakuje, wlasnie jest to ten precision boost, defacto moje tempy skaczą w idlu tak o dyszke i spadaja, nic to nie robi, każdy nowy ryzen tak się zachowuje. Zapiąłem potem dark rock pro 4, i tak jak wycisnalem max 70 stopni w obciazeniu, tak przy tych 70 wiecej nie poszlo.

Ten cooler stockowy to crap. moj sie rozkrecal do 2.5k obrotow na minute, wył jak odkurzacz i temperatury tez skakaly do 80. Po zalozeniu dobrego coolera , wszystko jest fajnie :) w większości gierek 61-63 stopnie max.

Pozdrawiam.

Ten cooler stockowy to crap. moj sie rozkrecal do 2.5k obrotow na minute, wył jak odkurzacz i temperatury tez skakaly do 80. Po zalozeniu dobrego coolera , wszystko jest fajnie w większości gierek 61-63 stopnie max.

Miałem to samo, niby wizualnie taki "rozbudowany" a kompletnie nie sprawdzał się przy R7 2700x, potrafił się wkręcić na tak wysokie obroty, że zagłuszał wszystko... Po założeniu pierwszego z rzędu AiO z chłodnicą 120mm była błoga cisza.  

Cooler CPU Shadow Rock 2, dodatkowo 4 wentylatory 120mm be quiet PWM

Nie ma mowy o stockowym coolerze.

Autorze, polecam ustawić krzywą wentylatorów tak, aby rozpędzało je dopiero przy 60 stopniach. Możliwe że po zmianie płyty głównej są używane inne czujniki temperatur, a ten w procesorze lubi zmieniać nagle odczyt pod wpływem lekkiego obciążenia jak np.: włączenie przeglądarki. Przerabiałem ten problem u siebie.