kemot456 0 Napisano 11 Czerwca 2019 Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2019 Witajcie, Przydarzył mi się taki problem, mianowicie miałem zestaw: Ryzen 2600X B450 Tomahawk GoodRam 16GB 3000MHz 2x8 GTX 1660 XFX Core 600W Cooler CPU Shadow Rock 2, dodatkowo 4 wentylatory 120mm be quiet PWM Kiedyś ten zestaw pracował z inną płytą i chłodzeniem, płyta była identyczna, a chłodzenie to Fortis 3. Miałem zmieniać zestaw, a w końcu wróciłem do starej konfiguracji. Kupiłem jedynie nowego Tomahawka i cooler dla CPU. Po zmontowaniu zestaw działa poprawnie, jednak dziwnie skacze temperatura CPU w spoczynku tj. w OCCT jest ok 42-43 stopnie, nagle w milisekundę robi się 53-55 i spada powoli i tak w kółko. Słyszę wtedy szum wszystkich wiatraków, ponieważ krzywa jest ustawiona: 40C - 25% 50C - 50% 60C - 75% 70C - 100% Wcześniej takie skoki nie występowały, są one również na stockowym coolerze. Przy obciążeniu temperatura dochodzi do 83C, gdzie przy Fortisie było 74-76. Podsumowując winowajcą może być słaby cooler? Zamontowany jest prawidłowo. Czy coś innego może wariować? Cytuj Link to post Share on other sites
pendzel_3 4598 Napisano 11 Czerwca 2019 Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2019 No cóż, trzeba zacząć od podstaw - bios zaktualizowany? - jak nie to zacznij właśnie od tego. Wygląda to na świrujący tryb oszczędzania energii lub któryś z "shit-problems" związane z XFR. Ja na twoim miejscu zrobiłbym na tym procku stałe OC na all-core... przy użyciu override, jest dużo więcej za niż przeciw. Zobacz jeszcze jakie temperatury podaje najnowszy Hwinfo. Podsumowując winowajcą może być słaby cooler? nie NIe ty jeden masz ten problem i normalnie to wypadałoby to olać ale jeśli twierdzisz że na takiej samej konfiguracji wcześniej problemu nie było to własnie XFR i jego boostem tutaj upatrywałbym źródła tego problemu... Cytuj Link to post Share on other sites
pitrek46 18 Napisano 13 Czerwca 2019 Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2019 moj ryzen 2700x tez tak podskakuje, wlasnie jest to ten precision boost, defacto moje tempy skaczą w idlu tak o dyszke i spadaja, nic to nie robi, każdy nowy ryzen tak się zachowuje. Zapiąłem potem dark rock pro 4, i tak jak wycisnalem max 70 stopni w obciazeniu, tak przy tych 70 wiecej nie poszlo.Ten cooler stockowy to crap. moj sie rozkrecal do 2.5k obrotow na minute, wył jak odkurzacz i temperatury tez skakaly do 80. Po zalozeniu dobrego coolera , wszystko jest fajnie w większości gierek 61-63 stopnie max.Pozdrawiam. Cytuj Link to post Share on other sites
rafal12322 5840 Napisano 13 Czerwca 2019 Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2019 Ten cooler stockowy to crap. moj sie rozkrecal do 2.5k obrotow na minute, wył jak odkurzacz i temperatury tez skakaly do 80. Po zalozeniu dobrego coolera , wszystko jest fajnie w większości gierek 61-63 stopnie max. Miałem to samo, niby wizualnie taki "rozbudowany" a kompletnie nie sprawdzał się przy R7 2700x, potrafił się wkręcić na tak wysokie obroty, że zagłuszał wszystko... Po założeniu pierwszego z rzędu AiO z chłodnicą 120mm była błoga cisza. Cytuj Link to post Share on other sites
PLSBX 319 Napisano 13 Czerwca 2019 Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2019 Cooler CPU Shadow Rock 2, dodatkowo 4 wentylatory 120mm be quiet PWM Nie ma mowy o stockowym coolerze.Autorze, polecam ustawić krzywą wentylatorów tak, aby rozpędzało je dopiero przy 60 stopniach. Możliwe że po zmianie płyty głównej są używane inne czujniki temperatur, a ten w procesorze lubi zmieniać nagle odczyt pod wpływem lekkiego obciążenia jak np.: włączenie przeglądarki. Przerabiałem ten problem u siebie. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts