Skocz do zawartości

Ocena zestawu zaproponowanego przez X-kom (15 tys.)

Recommended Posts

Czołem! Chcę kupić jednostkę do pracy (obróbka zdjęć w Lightroomie oraz w Photoshopie) i zabawy ;) Wszystko w zasadzie składam od zera, dzisiaj dostałem taką propozycję, która wydaje mi się bardzo sensowna. Wiem już, że dysk hdd będzie miał 7200 obrotów a nie tak jak w tej ofercie 5000. Szczegóły w zdjęciu, więc chyba nie ma sensu żebym się rozpisywał. Sprzęt kupuję na lata, więc pewnie kiedyś będę myślał o jakimś upgradzie.

https://zapodaj.net/640e097201b84.jpg.html

Osobiście nie ufałbym bezgranicznie żadnemu sklepowi internetowemu.O ile procesor i karta graficzna do takiego kompa są ok,o tyle o resztę komponentów pytałbym tutaj według tego wzoru:

Zastosowanie komputera :

Maksymalna kwota :
Kiedy zamierzam kupić komputer? :
Których części potrzebuję :
Czy będę podkręcać sprzęt? :
Rozdzielczość mojego monitora i model :
Specjalne wymagania :
Części z poprzedniego komputera (konkretne modele) :
Własna propozycja zestawu :
Inne :

Sklep może ci wcisnąć kompnenty które im nie schodzą.Już na dzień dobry zmieniłbym zasilacz na SeaSonic Focus Plus Gold 650W.Płyta główna też nie za bogata...Generalnie zastosuj się do tego wzoru a koledzy na tym forum złożą ci odpowiednią jednostkę.Możesz to wszystko złożyć w X-Komie lub w innym sklepie.Będziesz miał jednak pewność,że komp złożony jest z najlepszych komponentów.

9900K nie z tą płytą. 

Można dodać coś osobnego na scratch disk. 

Masz jakieś mocne parcie na LED RGB?

Priorytetem praca czy gry bo nie wiem kompletnie jak tutaj ogarnąć temat monitora. 

W ogóle chcesz naprawdę wydawać na zestaw 15 000 zł? 

Za 2/3 tej ceny złożysz już coś porządnego. 

Sprzęt kupuję na lata, więc pewnie kiedyś będę myślał o jakimś upgradzie.

o upgrejdzie pomyślałbym od razu :))) do PSa to minimum jeden SSDek na scratch i do LR też by pasowało 

upps nie zauważyłem XD

heh ... gdzieś ostatnio widziałem I9-9900KF poniżej 2 koła

chyba bym tego nie składał w tym sklepie

a ten zasilacz to za psami możesz se porzucać :)) (odradzam)

a jeśli sprzęt bardziej do pracy to tego 2080 bez TI bym wziął a lepszego proca albo jakiś Revodrive lub drugi SSDek + kontroler na PCIE z raidem

Edytowane przez Elomin

Przy 32 GB DDR4 nie jest to aż na tyle konieczne. 

a ten zasilacz to za psami możesz se porzucać

Rozwiń proszę jeżeli nie są to czyste herezje.

Co dokładnie masz do tego modelu zasilacza?  

a jeśli sprzęt bardziej do pracy to tego 2080 bez TI bym wziął a lepszego proca albo jakiś Revodrive lub drugi SSDek + kontroler na PCIE z raidem

Lepszy procek od i9 9900K do LR oraz PS'a? Jaki np?  

co za de*il wkłada płytę za 500-600 zł ze słabą sekcją zasilania do i9. Kiepskie pamięci cl16 (o ile pamiętam to bez radiatorów), Zasilacz to bym wsadził seasonica o większej mocy 750 wat (dla świętego spokoju i sporego zapasu). Co do obudowy to nie patrzyłem na testy ale przy i9 i 2080 ti to bym jednak celował w obudowę z odkrytym frontem bo będzie gorąco. Chłodzenie wodne to min z chłodnicą 280 mm albo 360 żeby to miało ręce i nogi przy i9. Zestaw złożony beznadziejnie .............

PS. co do monitora to jednak bym proponował kupić jeden typowo do zdjęć i drugi do grania (o ile zajmujesz się profesjonalnie obróbką zdjęć).

Edytowane przez tokacz

Zastosowanie komputera : gierki + obróbka foto (głównie sam Lightroom, czasem jakieś PS)

Maksymalna kwota : nie więcej jak 15k
Kiedy zamierzam kupić komputer? : Połowa czerwca
Których części potrzebuję : Cały zestaw
Czy będę podkręcać sprzęt? : Może kiedyś
Rozdzielczość mojego monitora i model : Również kupuję, 27-28 cali 
Specjalne wymagania : karta NVIDIA, procek Intel
Części z poprzedniego komputera (konkretne modele) : brak
Własna propozycja zestawu : jak w głównym poście
Inne :

Parcia na LED RGB nie mam, ale jak będzie to spoko. Monitor tylko jeden, uniwersalny, spodobał mi się ten LG. Nie potrzebuję dwóch SSDków, jeden główny na system i LR i tyle. Kartę i procek chcę kupić topowy żebym za 3 lata nie musiał znowu wymieniać. Na innych forach piszą, że płyta główna daje radę, więc mam mały mętlik w głowie.

Zastosowanie komputera :

Maksymalna kwota :
Kiedy zamierzam kupić komputer? :
Których części potrzebuję :
Czy będę podkręcać sprzęt? :
Rozdzielczość mojego monitora i model :
Specjalne wymagania :
Części z poprzedniego komputera (konkretne modele) :
Własna propozycja zestawu :
Inne :

Może jak nie będziesz go kręcił to i da w jakimś stopniu radę. Jednak jak mówisz, że kupujesz coś aby zaraz nie musieć zmieniać tak i warto w lepszą płytę zainwestować. Od siebie mogę polecić "Gigabyte Z390 AORUS MASTER" lodowa sekcja - bardzo dobrze obsłuży i9 a dodatkowo całkiem dobra zintegrowana dźwiękówka. i9 do chłodnych nie należy - więc lepiej zainwestować w coś solidniejszego. :P

Podstawowe pytanie. Priorytetem obróbka czy gry? 

Jakie gry? Masz jakieś parcie na to 4K? 

@@Elomin raczysz coś więcej napisać na temat zasilacza oraz CPU? 

W zasadzie oba te zastosowania równolegle. Jakbym potrzebował wyłącznie do pracy to na pewno tak mocnej konfiguracji bym nie składał.

CPU 9900k

MOBO Aorus Master Z390

Chłodzenie Fractal Design S36 Celsius

RAM Corsair Vengeance RGB Pro 3000 cl 15

GPU 2080ti MSI Gaming Trio X / MSI  Ventus

Obudowa Fractal Design S2 Meshify

PSU Seasonic Focus Plus Gold 750W

SSD systemowy ADATA SX 8200 Pro 1TB

SSD LR/photoshop Crucial MX500 1TB / lub 2x 500GB

+ twój monitor LG

Z kartą Trio X - 15280

https://www.x-kom.pl/lista/5mxarx5wv

Jeśli za dużo to zmiana na Msi Ventus - 14730

9900k na jednej z topowych płyt na Z390, Celsius S36 z radiatorem 360  bardzo dobrze sobie radzi z grzejącym się 9900k, szybkie pamięci z niskimi opóźnieniami w dwóch kościach po 16gb,  SX8200 Pro na system + dodatkowy/e MX500, pojemna obudowa z bardzo dobrym przepływem powietrzą (fractal na top + 2x140 na front), psu z zapasem mocy.

W tym budżecie można by coś pomyśleć o platformie na X299 - gdzie będzie możliwość rozbudowy, o ile bierzesz w ogóle pod uwagę procesor za 6/8 tysięcy - jeśli nie to 9900k to najlepsza opcja na te kilka dobrych lat.

Edytowane przez Royal RGB