Rebelmind 3738 Napisano 14 Września 2019 Autor Udostępnij Napisano 14 Września 2019 Wynik w Timespy podskoczył o 1000 pkt z samego tylko podbicia zegarów i limitu_mocy xD Teraz tj poziom 2060S Monitoruj tylko temperatury koniecznie!!! 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Bichits 362 Napisano 14 Września 2019 Udostępnij Napisano 14 Września 2019 Gamers NExus podaje 72 stopi dla vram, 56 stopni dla sekcji zasilania, więc na mojej karcie jest headroom do tego typu unlocków ;pp Czy inny bios da mi inny wynik unlocków? (tak, wiem - sprawdź, a się dowiesz. Ale jakoś nie lubię flashować biosów ) 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Rebelmind 3738 Napisano 14 Września 2019 Autor Udostępnij Napisano 14 Września 2019 Na razie masz dwa biosy z Pulsa, z identyko zegarami. Nie znajdziesz innego, lepszego biosa - już tylko nitro zostaje, ale tu może (acz nie musi) nie pasować. Graty, bo w tej chwili 2060S dla osób niezainteresowanych RT przestaje mieć sens za 1900 pln 3 Cytuj Link to post Share on other sites
Bichits 362 Napisano 14 Września 2019 Udostępnij Napisano 14 Września 2019 Okej, tak tylko zapytałem, bo nie wiem co z tymi jednostkami TPU i Shaderami ;/ łapcie screen z afterburnera po jakieś... 30 minutach w Dircie Rally 2.0: Jedno muszę powiedzieć: Karta stała się suszarką. Rozprasza mnie ten hałas, nie mogłem się skupić na prowadzeniu, przewidywaniu zakrętów i td... na niczym właściwie. po prostu gaz, bieg, gaz, bieg i na zakręcie zła linia albo wypadek ;/ 2200RPM to jest odrzutowiec już ;/ Fajnie jest mieć headroom na przyszłość, ale wracam do 5700 non-XT 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Rebelmind 3738 Napisano 14 Września 2019 Autor Udostępnij Napisano 14 Września 2019 No to witamy w świecie AMD i Bios-flashingu moje spostrzeżenia przy rx 480 4gb były identyko, przyrost wydajności nie współmierny do głośności i temperatur U AMD to ma sens, jeżeli jest duża różnica w cenie między tańszym "słabszym" Radeonem a droższy mocniejszym ORAZ zamierzasz np wodować (tak bylo z Referentami Vegi 56 i 64, że blok na V56 kosztował mniej niż dopłata do V64, nie wspominając już o wersjach autorskich - a zwodowana V56 z Biosem V64 chodziła na poziomie V64). 2 Cytuj Link to post Share on other sites
janko1 166 Napisano 14 Września 2019 Udostępnij Napisano 14 Września 2019 Jedno muszę powiedzieć: Karta stała się suszarką. A nie da rady zrobić uv? Cytuj Link to post Share on other sites
Succubus 6185 Napisano 14 Września 2019 Udostępnij Napisano 14 Września 2019 (edytowane) Czyli miałem rację (post #641). Jeśli jest program do edycji biosa navi, to wystarczyłoby na oryginalnym pliku wprowadzić modyfikacje zegarów i power limit - mniejsze ryzyko, że coś się będzie krzaczyć (choćby z uwagi na pamięć). Z drugiej strony, jeśli jest OK, to pierwszy bios zostaw oryginalny, drugi XT i zależnie od potrzeb się przełączaj Tylko będzie to upierdliwe, bo będzie wołał za każdym raze o reinstalacje sterowników. Gdyby zrobić edycję oryginalnego biosa, to po przełączeniu stery by zostały, a jedynie podniosłyby się zegary - robiło się tak kiedyś przy 7970 - wygodne jak cholera 2200RPM to jest odrzutowiec już ;/ Fajnie jest mieć headroom na przyszłość, ale wracam do 5700 non-XT Pewnie i tak karta zapewnia świetne osiągi, a możliwość zabaw z oc w bios - traktować trzeba jako dobry dodatek na zimowe wieczory Edytowane 14 Września 2019 przez Succubus 2 Cytuj Link to post Share on other sites
Bichits 362 Napisano 14 Września 2019 Udostępnij Napisano 14 Września 2019 (edytowane) A nie da rady zrobić uv? Pomyślę o tym Czyli miałem rację (post #641). Jeśli jest program do edycji biosa navi, to wystarczyłoby na oryginalnym pliku wprowadzić modyfikacje zegarów i power limit - mniejsze ryzyko, że coś się będzie krzaczyć (choćby z uwagi na pamięć). Z drugiej strony, jeśli jest OK, to pierwszy bios zostaw oryginalny, drugi XT i zależnie od potrzeb się przełączaj Tylko będzie to upierdliwe, bo będzie wołał za każdym raze o reinstalacje sterowników. Gdyby zrobić edycję oryginalnego biosa, to po przełączeniu stery by zostały, a jedynie podniosłyby się zegary - robiło się tak kiedyś przy 7970 - wygodne jak cholera Pewnie i tak karta zapewnia świetne osiągi, a możliwość zabaw z oc w bios - traktować trzeba jako dobry dodatek na zimowe wieczory Karta ma jeszcze podziałać parę lat ;p BIOS xt włączę kiedy zmienię platformę i karta będzie bootleneckiem... Wtedy pełna moc aż zdechnie @Edit Bios z XT pokazuje mi info z postu ps. nie robiłem reinstalla driverów Edytowane 14 Września 2019 przez Bichits Cytuj Link to post Share on other sites
Rebelmind 3738 Napisano 16 Września 2019 Autor Udostępnij Napisano 16 Września 2019 No i mamy komplet, recka Nitro+: https://www.techpowerup.com/review/sapphire-radeon-rx-5700-xt-nitro/ Jak dla mnie zbyt niewielka różnica względem Pulsa. Cytuj Link to post Share on other sites
Artok 2010 Napisano 16 Września 2019 Udostępnij Napisano 16 Września 2019 (edytowane) Pamięć m jest jednak chłodzona znacznie lepiej. Poniżej 80 stopni to poziom mojej Veganki. BTW. Rozwalił mnie ten komentarz, gdzie gościu oburzał się, że Nitrus kosztuje 500€ w Europie, na co dostał odpowiedź: bo macie doliczany podatek VAT na wszystkie wasze socjalistyczne programy. Edytowane 16 Września 2019 przez Artok Cytuj Link to post Share on other sites
Bichits 362 Napisano 16 Września 2019 Udostępnij Napisano 16 Września 2019 @@Rebelmind, zostało jedno pytanie: Pulse czy Red Devil? Jestem ciekaw jak się Red Devil będzie modowało (heh, weszło mi to całkiem przyjemnie ) Cytuj Link to post Share on other sites
janko1 166 Napisano 16 Września 2019 Udostępnij Napisano 16 Września 2019 Bez fajerwerków te nitro... Bardzo porządne ale nie nazwałbym najlepszym bo według mnie to równorzędny rywal dla MSI gamingX i PowerColor Red Devil. Cytuj Link to post Share on other sites
Rebelmind 3738 Napisano 16 Września 2019 Autor Udostępnij Napisano 16 Września 2019 @Up Dokładnie, moim zdaniem przy Navi to Chińczycy mega zaskoczyli, bo jeszcze nigdy Red Devil to nie był top w swoim segmencie. Pod modowanie tylko Pulse. Cytuj Link to post Share on other sites
Bichits 362 Napisano 16 Września 2019 Udostępnij Napisano 16 Września 2019 Pod modowanie tylko Pulse dlaczego? Co jest nie tak z RD? biosów nie ma z wersji XT? Cytuj Link to post Share on other sites
ernorator 3643 Napisano 16 Września 2019 Udostępnij Napisano 16 Września 2019 Zachoruje na cukrzycę to będzie chciał te "socjalistyczne programy" 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Rebelmind 3738 Napisano 16 Września 2019 Autor Udostępnij Napisano 16 Września 2019 dlaczego? Co jest nie tak z RD? biosów nie ma z wersji XT? Z tego co pamiętam to Bios mod Polarisów (Rx 480 na biosie rx 580) u PowerColora przechodził bez problemu - problemem były temperatury, bo do tej pory Radki od PC były głośne i ciepłe. Przy Vedze nie szło sflaszować V56 Red Dragon Biosem z V64 Red Dragon, ale referencyjny Bios z V64 chodził. https://www.google.com/amp/s/amp.reddit.com/r/MoneroMining/comments/8i51gb/need_help_flashing_vega_56_red_devil_with_vega_64/ Sapphire po prostu jest pewniejszy, co nie oznacza że tym razem PC też musi robić problemy. Cytuj Link to post Share on other sites
Bichits 362 Napisano 17 Września 2019 Udostępnij Napisano 17 Września 2019 Czyli czekamy aż ktoś kupi rd i pobawi się w flashiwanie Cytuj Link to post Share on other sites
Rebelmind 3738 Napisano 17 Września 2019 Autor Udostępnij Napisano 17 Września 2019 (edytowane) Tzn przewaga RD nad Pulsem to są temperatury (przy porównywalnej prędkości wentów Pulse jest cieplejszy) więc tj ten headroom który ewentualnie można wykorzystać do flash-moda. Tyle że moim zdaniem jest to nadal dosyć symboliczna zmiana (zbyt mała by był sens się w to bawić). Problem są w tej chwili ceny autorskich 5700 (bez XT), bo te karty powinny spokojnie być 100 pln tańsze. W temacie: Red Devil vs Nitro (5700) Edytowane 17 Września 2019 przez Rebelmind Cytuj Link to post Share on other sites
CrisPell 4845 Napisano 17 Września 2019 Udostępnij Napisano 17 Września 2019 Powiem, że wizualnie to Nitro bardzo mi się podoba. Cytuj Link to post Share on other sites
Rebelmind 3738 Napisano 17 Września 2019 Autor Udostępnij Napisano 17 Września 2019 Ej, jaja jakieś - linowałem materiał z porównaniem Nitro+ do Red Devila a jest recka Nitro.... What?.... Tj był test Red Devil vs Pulse https://www.youtube.com/watch?v=-VB_E4R69DU Cytuj Link to post Share on other sites
pendzel_3 4598 Napisano 17 Września 2019 Udostępnij Napisano 17 Września 2019 Ej, jaja jakieś - linowałem materiał z porównaniem Nitro+ do Red Devila a jest recka Nitro.... What?.... Tj był test Red Devil vs Pulse https://www.youtube.com/watch?v=-VB_E4R69DU Fakt, potwierdzam, @Rebel nie jest pijany <chyba>. Cytuj Link to post Share on other sites
Bichits 362 Napisano 17 Września 2019 Udostępnij Napisano 17 Września 2019 Niezależnie od biosu i obciążenia mam tak, że czasem prawa połowa ekranu mi przygasa. Nie mam pojęcia czy to monitor czy gpu czy kabel hdmi ;/ Cytuj Link to post Share on other sites
Artok 2010 Napisano 17 Września 2019 Udostępnij Napisano 17 Września 2019 Wymiana kabla to zdecydowanie mniejszy koszt, niż puszczenie w diabły monitora. Podepnij się pod telewizor na nowym kablu i sam się przekonaj. Cytuj Link to post Share on other sites
Bichits 362 Napisano 18 Września 2019 Udostępnij Napisano 18 Września 2019 Muszę mieć pc, zaraz semestr się zaczyna Więc... Najpierw kabel, potem Integra. Jak to nie pomoże to monitor na gw leci Cytuj Link to post Share on other sites
Blashix 137 Napisano 18 Września 2019 Udostępnij Napisano 18 Września 2019 (edytowane) Muszę mieć pc, zaraz semestr się zaczyna Więc... Najpierw kabel, potem Integra. Jak to nie pomoże to monitor na gw leci Jak pc działa ( z grami ) i5 3570k z rx 5700? Edytowane 18 Września 2019 przez Blashix 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts