Rebelmind 3738 Napisano 28 Lipca 2022 Autor Udostępnij Napisano 28 Lipca 2022 Jak najbardziej, przy czym wczoraj w tej cenie był Pulse od Szafira. Cytuj Link to post Share on other sites
Revenant 1170 Napisano 29 Lipca 2022 Udostępnij Napisano 29 Lipca 2022 No mech a pulse to dwa różne światy. Pulse idzie na równi z TUF'ami. Czyli de-facto wariant średniego segmentu wpisujący się w czysty high-end przy czym bez wodotrysków (RGB itp). A mech to typowa "eco" (eco dla producenta) padlina. Cytuj Link to post Share on other sites
Artok 2010 Napisano 30 Lipca 2022 Udostępnij Napisano 30 Lipca 2022 W dniu 27.07.2022 o 14:51, Revenant napisał: Ale fakt, ładnie musieli spartolić dostawy i hurt skoro mają stosy konkretnych modeli na stanie. W DE widzę duży wysyp 6900XT oraz 6800XT ale w głupich* cenach. Nawet 6800 non-XT w skrajnie-bieda-wersji potrafi kosztowac 750€. Takiego obrotu sprawy nawet najstarsi logistycy nie przewidzieli. Przez półtora roku był miód oraz orzeszki, a nagle popyt ze strony górników zmalał. Fachowo nazywa się to efektem byczego bicza (ang. bullwhip effect). 1. Gracze i górnicy kupują trzy razy więcej kart niż zwykle. 2. Sklepy zamawiają więcej towaru u dystrybutorów. 3. Dystrybutorzy chcą więcej kart od Zotaka/Asusa/MSI 4. Gigabajty i EVGI chcą więcej rdzeni oraz kości VRAM. Teraz wszystko się załamało, więc ostatnie ogniwo w tym łańcuchu - nVidia- ogranicza zamówienia na nowe karty graficzne w TSMC (AMD ograniczyło zamówienia na 7nm, 5nm nie ruszali, gdyż i tak muszą to podzielić na nowe karty oraz procesory). Dzięki temu, że produkcja zostanie zredukowana, producenci kart i dystrybutorzy będą mieli mniej egzemplarzy do sprzedaży sklepom, a te swoim klientom. Popyt oraz podaż się wyrównają. Dziękuję za wykład oraz Państwa uwagę. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Rebelmind 3738 Napisano 30 Lipca 2022 Autor Udostępnij Napisano 30 Lipca 2022 Niekoniecznie, bo popyt może znowu podskoczyć. Wiele osób przeczekało Ampera a nawet Turinga i może być baaardzo zainteresowanych - szczególnie gdy skok wydajności się potwierdzi, to przecież z Pascala (a nie wszyscy waletowali na 1080 Ti) będzie gigantyczny. Cytuj Link to post Share on other sites
Artok 2010 Napisano 30 Lipca 2022 Udostępnij Napisano 30 Lipca 2022 5 minut temu, Rebelmind napisał: Niekoniecznie, bo popyt może znowu podskoczyć O to się właśnie rozchodzi. Nie kupowaliście gdy kart było dużo i względnie tanio (wakacje 2022), to będziecie mieli mało i drogo. Dodatkowo powszechnie uważa się, iż wyższe stopy procentowe podgryzają koparkowiczów, którzy nie mogą budować kopalni na kredyt. Ale co w przypadku powtórki z lat 70. XX wieku? W tamtym okresie w USA inflacja trzykrotnie osiągała szczyt i trzykrotnie spadała. Wyobraźcie sobie teraz, że inflacja opada, a banki centralne obniżają stopy, kredyty stają się bardziej dostępne i tak dalej.... Cytuj Link to post Share on other sites
Rebelmind 3738 Napisano 30 Lipca 2022 Autor Udostępnij Napisano 30 Lipca 2022 7 godzin temu, Artok napisał: Nie kupowaliście gdy kart było dużo i względnie tanio (wakacje 2022), to będziecie mieli mało i drogo. No ja akurat kupowałem; jeśli dobrze liczę to na przestrzeni ostatnich niecałych dwóch lat mialem w budzie bodajże 12 różnych Amperów Trzymam jednak kciuki (i mam nadzieję że akurat ty @Artokteż trzymasz je za mnie ;)) żeby obecny 3080 posiedział jak najdłużej... Cytuj Link to post Share on other sites
niron 11 Napisano 1 Sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2022 W dniu 30.07.2022 o 11:43, Artok napisał: O to się właśnie rozchodzi. Nie kupowaliście gdy kart było dużo i względnie tanio (wakacje 2022), to będziecie mieli mało i drogo. Dodatkowo powszechnie uważa się, iż wyższe stopy procentowe podgryzają koparkowiczów, którzy nie mogą budować kopalni na kredyt. Ale co w przypadku powtórki z lat 70. XX wieku? W tamtym okresie w USA inflacja trzykrotnie osiągała szczyt i trzykrotnie spadała. Wyobraźcie sobie teraz, że inflacja opada, a banki centralne obniżają stopy, kredyty stają się bardziej dostępne i tak dalej.... czyli uważasz taniej nie będzie i lepiej kupować teraz? Cytuj Link to post Share on other sites
Rebelmind 3738 Napisano 1 Sierpnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2022 Do końca roku zobaczysz w sklepach z nowości tylko RTX 4090 po zielonej stronie mocy. Po Czerwonej: RX 7900 XT listopad, 7800/7700 grudzień. Jeśli w grudniu, w segmencie średnim z nowości będą dostępne tylko karty operate o RDNA3 to nie będą one tanie (~tańsze nich iż odpowiedniki teraz). Z drugiej strony taki RX 7700 XT, o wydajności wyższej niż 6950 XT i poborze niższym/równym 6750 XT za 600$ (faktyczne 3000 pln) to byłaby świetna karta... Cytuj Link to post Share on other sites
niron 11 Napisano 1 Sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2022 bardziej chodziło mi o to że po wakacjach ceny mogą rosnąć z uwagi na wyrównanie się popytu i podaży Cytuj Link to post Share on other sites
Revenant 1170 Napisano 1 Sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2022 Ja kupiłem teraz. Można dorwać bardzo fajne oferty, na tyle dobre że nie będzie to bolało potem i nie trzeba będzie tego żałować. Ale to moja subiektywna opinia. Potem może być... różnie. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts