pycek_boss 0 Napisano 30 Sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2020 @k0chan u Ciebie jest w porządku bo GPU ładnie boostuje i na wysokie wykorzystanie a u mnie taktowanie spada poniżej 800MHz. Orientuje się ktoś czy można zamówić online ryzena 5 3600 zrobić na nim testy i zwrócić w ramach 14 dniowego zwrotu ? Oczywiście gdyby podmianka CPU nie naprawiła mojego problemu. Cytuj Link to post Share on other sites
janek20 1290 Napisano 30 Sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2020 np w komputroniku,z karta komputronika to nawet 30 dni Próbowałem z jedną kością ramu nie daje to efektu żadnego. to sprawdź czy ty masz w ogóle duall chanell ram bo boost szczególnie od wolnego cpu jest konkretny z 2 kosci W intelu to np jakbyś sie cofnął o 5 generacji cpu Cytuj Link to post Share on other sites
pycek_boss 0 Napisano 30 Sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2020 np w komputroniku,z karta komputronika to nawet 30 dni to sprawdź czy ty masz w ogóle duall chanell ram bo boost szczególnie od wolnego cpu jest konkretny z 2 kosci W intelu to np jakbyś sie cofnął o 5 generacji cpu Cytuj Link to post Share on other sites
janek20 1290 Napisano 30 Sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2020 To raczej masz bo ten program raczej nie oszukuje z tym ze na single powinno być znacznie nizsze fps a nie ze bez zmian Nie za duzo tam mhz na ram ? Moze warto spróbować zmniejszyć np na 2666 Cytuj Link to post Share on other sites
k0chan 814 Napisano 30 Sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2020 @k0chan u Ciebie jest w porządku bo GPU ładnie boostuje i na wysokie wykorzystanie a u mnie taktowanie spada poniżej 800MHz. Orientuje się ktoś czy można zamówić online ryzena 5 3600 zrobić na nim testy i zwrócić w ramach 14 dniowego zwrotu ? Oczywiście gdyby podmianka CPU nie naprawiła mojego problemu. zmieniłem na 1440p, dodatkowo zwiększyłem zasięg i tekstury na high i nadal powyżej 144kl/s, tyle ze już karta pod 95% teraz chodzi Cytuj Link to post Share on other sites
pycek_boss 0 Napisano 30 Sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2020 No to ja już nie wiem o co w tym wszystkim chodzi Sprawdzałem co się tylko dało od temperatur przez napięcia aż do sterowników Bardzo zależy mi na stabilnych 144 w forcie bo nie jestem niedzielnym graczem w ten tytuł. Przecież nie może być tak, że R5 2600 z rx 5600xt nie współpracują ze sobą i muszę zmienić procesor na R5 3600. Cytuj Link to post Share on other sites
DjXbeat 1045 Napisano 31 Sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2020 (edytowane) AMD ma jakieś forum, czy inne miejsce aby im napisać o problemie (problemach)? W Panelu sterowania AMD Radeon Software jest wbudowane narzędzie do raportowania błędów. Wystarczy kliknąć w tą ikonę. Przecież nie może być tak, że R5 2600 z rx 5600xt nie współpracują ze sobą i muszę zmienić procesor na R5 3600. Po między R5 2600 a R5 3600 jest bardzo duża różnica wydajności szczególnie jak R5 3600 połączysz z szybkim ram. Tutaj masz porównanie tych procesorów w Fortnite https://www.youtube.com/watch?v=wyIFMwtfThM R5 3600 bardzo mocno odjeżdża a przy karcie AMD różnica będzie jeszcze większa. Co do spadków taktowań możesz to nieco poprawić ustawiając stałe napięcie dla każdego ze stanów zasilania. Wtedy karta będzie trzymać cały czas wysokie taktowanie bez względu na wykorzystanie. Edytowane 31 Sierpnia 2020 przez DjXbeat Cytuj Link to post Share on other sites
Artok 2010 Napisano 31 Sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2020 W dalszym ciągu jestem zdania, że w Fortnite pierwsze skrzypce gra procesor. GTX970 był zdolny do trzymania 120FPSów w 2560×1080, więc GTX1060 bez problemu dźwignie 144 w takiej rozdzielczości. A co dopiero 5600XT Cytuj Link to post Share on other sites
k0chan 814 Napisano 31 Sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2020 (edytowane) @up to prawda cpu dużo daje, szczególnie jak jest ostra zadyma, kumpel miał i5 4460 to leciało mu nieźle na pysk (przy gtx1660), a zmienił na r5 2600 i z tego połączenia jest zadowolony a jak już wczoraj zacząłem testować Fortnita to i nad ranem zainstalowałem CoD Warzone - 1440p med/high, scal. 100% i okolice 100 kl/s no i tutaj widać , ze karta ma do roboty przy tej rozdziałce - użycie vram ok. 5700 i non stop ponad 95% Edytowane 31 Sierpnia 2020 przez k0chan Cytuj Link to post Share on other sites
Kawabonga 209 Napisano 31 Sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2020 AMD ma jakieś forum, czy inne miejsce aby im napisać o problemie (problemach)? A tak w ogóle od kiedy się tak gry zachowują na radkach? Stery 19.x.x też tak miały? Jest forum AMD https://community.amd.com/community/support-forums/drivers-software Cytuj Link to post Share on other sites
Artok 2010 Napisano 1 Września 2020 Udostępnij Napisano 1 Września 2020 Tak, na forum amd można wzajemnie szkalować to, że przez rok czasu nikt nie próbował rozwiązać problemu X oraz wzajemnie poszukać obejścia usterki. Cytuj Link to post Share on other sites
k0chan 814 Napisano 1 Września 2020 Udostępnij Napisano 1 Września 2020 a co wam po amd forum? jakby amd rozwiązało problem to by zaktualizowało sterowniki (jakby problem tego dotyczył) a nie umieszczało rozwiązania po forach navi ma problem z cryengine i tego nie rozwiązali, najlepiej z tym radzą sobie stery podpisane cyfrowo z maja (i chyba logiczne), tyle, że też nie do końca bo pod win10 np w crysis 3 problem nadal występuje testuję kartę od ponad tygodnia i tylko z cryengine był problem, gier już dziesiątki ze swojej biblioteki przetestowałem i tylko w tym przypadku miałem zgrzyt Cytuj Link to post Share on other sites
Artok 2010 Napisano 1 Września 2020 Udostępnij Napisano 1 Września 2020 Włącz jeszcze Kingdom Come Deliverance, też jest na CryEngine Cytuj Link to post Share on other sites
k0chan 814 Napisano 1 Września 2020 Udostępnij Napisano 1 Września 2020 (edytowane) @up raczej cudów nie będzie, widziałem na filmach że na ultra średnio 50 fps zresztą nvidia też w tej grze nie szaleje od 8:08 https://www.youtube.com/watch?v=FE8Dh8JqVDA Edytowane 1 Września 2020 przez k0chan Cytuj Link to post Share on other sites
Telpher 5 Napisano 1 Września 2020 Udostępnij Napisano 1 Września 2020 @k0chan u Ciebie jest w porządku bo GPU ładnie boostuje i na wysokie wykorzystanie a u mnie taktowanie spada poniżej 800MHz. Orientuje się ktoś czy można zamówić online ryzena 5 3600 zrobić na nim testy i zwrócić w ramach 14 dniowego zwrotu ? Oczywiście gdyby podmianka CPU nie naprawiła mojego problemu. Profil zasilania w win10 masz dedykowany pod ryzena czy domyślny. Bo mi to wygląda ze ci win ogranicza energetycznie skoro na single Channel masz taką samą wydajność. Cytuj Link to post Share on other sites
Revenant 1170 Napisano 1 Września 2020 Udostępnij Napisano 1 Września 2020 Ktoś może w międzyczasie znalazł jakieś info o tym, czy BIG NAVI będzie wspierać HDMI 2.1? Cytuj Link to post Share on other sites
Rebelmind 3738 Napisano 1 Września 2020 Autor Udostępnij Napisano 1 Września 2020 Ja staram się śledzić większość plotek nt. BN i nie kojarzę info o standardach wyjść, niestety Ale nie było tych plotek też jakoś przesadnie dużo Tu jest stare info, ale jak widzisz niewiele jest konkretów: https://amp.reddit.com/r/OLED/comments/bz52pa/amd_navi_wont_have_hdmi_21_or_hdmivrr_this_year/ 1 Cytuj Link to post Share on other sites
k0chan 814 Napisano 1 Września 2020 Udostępnij Napisano 1 Września 2020 Włącz jeszcze Kingdom Come Deliverance, też jest na CryEngine nie jest źle, 1440p high, od 2:20 v.high https://www.youtube.com/watch?v=jaTBn1ssGJ4&t=6s Cytuj Link to post Share on other sites
k0zik 123 Napisano 1 Września 2020 Udostępnij Napisano 1 Września 2020 (edytowane) nie jest źle, 1440p high, od 2:20 v.high https://www.youtube.com/watch?v=jaTBn1ssGJ4&t=6s W tej grze fps skacze niemiłosiernie w zależności gdzie akurat jesteś, jaka jest pogoda i jaka pora dnia... i w ogóle jest całe mnóstwo zmiennych. Akurat w początkowej lokacji jest w porządku ale potem są schody. W Ratajach nawet 2080TI na bardzo wysokich fps skakał pomiędzy 70-50 a noc zbijała fps poniżej 50. Grałem w 3440x1440. Grafika jest przepiękna. Grę przeszedłem dwa razy a i teraz lubię się połazić bez celu... już na 5700XT oczywiście ze skalowaniem. Edytowane 1 Września 2020 przez k0zik 1 Cytuj Link to post Share on other sites
pycek_boss 0 Napisano 1 Września 2020 Udostępnij Napisano 1 Września 2020 Profil zasilania w win10 masz dedykowany pod ryzena czy domyślny. Bo mi to wygląda ze ci win ogranicza energetycznie skoro na single Channel masz taką samą wydajność. Mam wysoka wydajność plan ale próbowałem tez innych nic sie nie zmienia. Dzisiaj nawet formata zrobiłem odinstalowałem Msi Afterberner stery z maja i du*a dalej Cytuj Link to post Share on other sites
k0chan 814 Napisano 1 Września 2020 Udostępnij Napisano 1 Września 2020 jak to tylko ci się dzieje w bfie 5 to ja bym na twoim miejscu zrobił myk z obniżeniem delikatnie mhz na gpu albo podwyższeniem napiecia - nic nie stracisz na wydajnosci a zobaczysz czy w tym problem Cytuj Link to post Share on other sites
pycek_boss 0 Napisano 1 Września 2020 Udostępnij Napisano 1 Września 2020 Podnosiłem napięcie na GPU. Bede zamawiał Ryzena 5 3600 zobaczę czy ta podmianka rozwiąże problem na zagranicznych forach pisali, że Zen i Zen+ nie potrafią współpracować z Navi. Cytuj Link to post Share on other sites
korzychxp 253 Napisano 1 Września 2020 Udostępnij Napisano 1 Września 2020 Mam wysoka wydajność plan ale próbowałem tez innych nic sie nie zmienia. Dzisiaj nawet formata zrobiłem odinstalowałem Msi Afterberner stery z maja i du*a dalej A ta zasiłka jaka? Cytuj Link to post Share on other sites
pycek_boss 0 Napisano 1 Września 2020 Udostępnij Napisano 1 Września 2020 (edytowane) A ta zasiłka jaka? EVGA 600W 80 Plus. Ale zasilacz wykluczam ponieważ w Wieśku GPU działa na 95% na UBER i klatki ładnie trzymają się w okolicach 100. Edytowane 1 Września 2020 przez pycek_boss Cytuj Link to post Share on other sites
Telpher 5 Napisano 2 Września 2020 Udostępnij Napisano 2 Września 2020 (edytowane) Mam wysoka wydajność plan ale próbowałem tez innych nic sie nie zmienia. Dzisiaj nawet formata zrobiłem odinstalowałem Msi Afterberner stery z maja i du*a dalej "Efekt jest bardzo dobry, w niektórych grach wydajność Windowsa 10 na planie zrównoważonym dla Ryzena okazała się większa niż na systemowym planie wysokiej wydajności." https://www.dobreprogramy.pl/Z-nowym-planem-zasilania-Windows-10-na-Ryzenie-dorowna-Windows-7,News,80755.html Ale skoro nie pomaga to trzeba szukać dalej. edit: wiecie w furmarku testuje mojego strixa 5700xt z moim ryzenem 2600 i dziwna sytuacja, jak odpalam w trybie stress gpu to mam taktowanie rdzenia w strixie 2055 a jak odpalam fhd test to tylko 1750 taktowanie rdzenia. O co chodzi ??? Temperatury w normie i wszystko trzyma jak należy. Aaaa w opcji stress mam okienkowo 1920 x 1440, czyli więcej niż fhd. Ale czemu nie wykręca w trybie pełnoekranowym rdzenia na maksa tylko w okienku z rozdziałkąwiększą niż natywna ??? Edytowane 2 Września 2020 przez Telpher Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts