danek121 0 Napisano 1 Kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2019 Witam, tak jak w temacie a zaczęło się to z 2 tygodnie temu. Przed formatem działo się to tylko z jedną grą, ale po formacje wszystkie aplikacje wywala, początkowo myślałem że system pada, ale po sformatowaniu dysku problem pozostał, więc wydaje mi się że to problem dysku, ale nie jestem w 100% pewny więc załączam screeny z hdtune oraz victoria. Dodam że poddałem diagnostyce również pamięć RAM programem memtest86 i dostałem komunikat "RAM may be vulnerable to high frequency row hammer bit flips", ale gdy wyciągnąłem wszystkie kości i zacząłem je skanować pojedynczo to już tego komunikatu nie miałem, a także sprawdziłem kartę graficzną programem FurMark i nie działo się tam nic nadzwyczajnego. Cytuj Link to post Share on other sites
kokosnh 4162 Napisano 1 Kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2019 To że pojedyncze kości nie mają błędów, niw oznacza że jak wszystkie wsadzisz to nie będzie... Masz problemy z ram-em, ustaw na auto i zobacz czy się poprawi Smart jak i benchmark HDD są OK. Cytuj Link to post Share on other sites
danek121 0 Napisano 1 Kwietnia 2019 Autor Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2019 Co mam ustawić na "auto"? Cytuj Link to post Share on other sites
jarrino 3912 Napisano 1 Kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2019 W biosie ustawienia pamięci RAM na auto... Cytuj Link to post Share on other sites
danek121 0 Napisano 1 Kwietnia 2019 Autor Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2019 W tym rzecz, że nigdy tych ustawień nie zmieniałem więc są na auto... Cytuj Link to post Share on other sites
kokosnh 4162 Napisano 1 Kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2019 jaka to płyta i jakie pamięci konkretnie ? Cytuj Link to post Share on other sites
danek121 0 Napisano 1 Kwietnia 2019 Autor Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2019 Płyta: Asrock b85m pro3 Pamięć ram: GOODRAM 3x DDR3 4GB PC3 - 12800 DIMM (GYS1600d364L9S/4gb) Cytuj Link to post Share on other sites
kokosnh 4162 Napisano 1 Kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2019 Odpal cpu-z na zakładce memory i daj screena, wejdź też w bios/uefi i zobacz jakie masz napięcie ustawione na DDR Cytuj Link to post Share on other sites
danek121 0 Napisano 1 Kwietnia 2019 Autor Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2019 Napięcie to 1,5. Cytuj Link to post Share on other sites
kokosnh 4162 Napisano 1 Kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2019 hmm, odpal zakładkę SPD w CPU-z i zgraj profile JEDEC i XMP każdej z kostek po kolei (tam z lewej wybierasz slot)Daj im taktowanie 1333MHz na razie, albo 1.65V na DDR, co tam wolisz. Cytuj Link to post Share on other sites
danek121 0 Napisano 1 Kwietnia 2019 Autor Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2019 (edytowane) W zakładce SPD mam wybierać sloty jeden po drugim i klikać Tools>Save report as TXT? Czy po prostu zrobić screeny z tabeli timingu? ps. Po zmianie na 1333MHz system strasznie powolnie się uruchomił i od razu po załadowaniu systemu dostałem komunikat że eksplorator windows przestał działać, ale po chwili ruszyło. Edytowane 1 Kwietnia 2019 przez danek121 Cytuj Link to post Share on other sites
kokosnh 4162 Napisano 1 Kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2019 Czy po prostu zrobić screeny z tabeli timingu? tak, screeny Po zmianie na 1333MHz system strasznie powolnie się uruchomił i od razu po załadowaniu systemu dostałem komunikat że eksplorator windows przestał działać, ale po chwili ruszyło. Dziwnie ci się to zachowuje, na 100% w dobrych slotach masz kostki? Spróbuj zostawić na 1333MHz i zwiększyć napięcie (to są 3 identyczne moduły RAM, z zestawu do triple channel?) Cytuj Link to post Share on other sites
danek121 0 Napisano 1 Kwietnia 2019 Autor Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2019 (edytowane) Po ok 5 minutach system zaczął się normalnie zachowywać i póki co ani jednej aplikacji nie wywaliło oraz pozwoliło mi zainstalować kilka aplikacji, których wcześniej nie mogłem. Jak składałem kilka lat temu komputer to raz kupiłem dwie kości i po tygodniu dokupiłem trzecią, a jeśli chodzi jak są podłączone to wszystkie trzy w rzędzie. ps. Restartowałem system żeby zobaczyć co się stanie i po ponownym zrestartowaniu wstał normalnie, przejadę na tych 1333MHz do jutro i zobaczymy czy coś się stanie. Edytowane 1 Kwietnia 2019 przez danek121 Cytuj Link to post Share on other sites
kokosnh 4162 Napisano 1 Kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2019 ok, jeśli jesteś w stanie rozpoznać tą późniejszą kostkę, co kupiłeś pojedynczo (po numerze seryjnym powinieneś), to włóż ją w 1 slot licząc od CPU, a te pozostałe 2 co kopiłeś w parze w 2 i 4 slot DDR licząc od CPU, zostaw na razie na 1333MHz, zwiększ napięcie tam też do 1.55V z 1.5V na DDR. Cytuj Link to post Share on other sites
danek121 0 Napisano 2 Kwietnia 2019 Autor Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2019 Niestety nie mam jak sprawdzić która kość była pierwsza zakupiona. Zostawiłem na 1333MHz itp. ale bez zmian. Zauważyłem że przed tym jak aplikacja przestaje działać, jest dźwięk cyknięcia, a po tym dźwięku występuje kolejny jakby "szuranie"? Coś w stylu dźwięku podczas przesuwania szafki albo stołu po podłodze. Cytuj Link to post Share on other sites
kokosnh 4162 Napisano 2 Kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2019 Niestety nie mam jak sprawdzić która kość była pierwsza zakupiona. numer seryjny powinien być inny niż tamtych (tamte mają pewnie o jeden numer inny numer seryjny).Przełóż też do 1, 2 i 4 slotu ddr licząc od CPU.To co słyszysz to może być dysk, ale w smart nic nie widać, przynajmniej ja nic nie widzę. Dioda aktywnościHDD się świeci prawie ciągle jak jest to szuranie?Zwiększ napięcie do 1.55V na DDR i poluzuj timingi do 10-10-10-30. Cytuj Link to post Share on other sites
danek121 0 Napisano 2 Kwietnia 2019 Autor Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2019 (edytowane) Zmieniłem tak jak napisałeś z ramami, ale pierwsze co odpaliłem system i spróbowałem włączyć gierke i od razu przestała działać. A co do dysku to tak, jak jest odgłos szurania to prawie ciągle słychać, ale jak jakiś program przestaje działać, to prawie wcale nie miga, ani nie świeci. ps. Zmieniłem również gniazdo do którego był podłączony dysk i póki co cisza. Edytowane 2 Kwietnia 2019 przez danek121 Cytuj Link to post Share on other sites
kokosnh 4162 Napisano 3 Kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2019 A pamiętasz jakie dokladnie to były bsod-y? Cytuj Link to post Share on other sites
danek121 0 Napisano 3 Kwietnia 2019 Autor Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2019 (edytowane) BSOD'ów nie było, to jest tak że chce odpalić aplikację i od razu wyskakuje "Aplikacja nie odpowiada - Możesz ją zamknąć lub poczekać aż zacznie odpowiadać Edytowane 3 Kwietnia 2019 przez danek121 Cytuj Link to post Share on other sites
kokosnh 4162 Napisano 3 Kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2019 Wyjmij jedną kostkę ram i zostaw tylko 2 kostki w 2 i 4 gnieździe licząc od CPU i daj obecny SMART HDD, całą tabelkę SMART. Cytuj Link to post Share on other sites
danek121 0 Napisano 3 Kwietnia 2019 Autor Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2019 Cytuj Link to post Share on other sites
kokosnh 4162 Napisano 3 Kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2019 W smart nadal czysto... Cytuj Link to post Share on other sites
danek121 0 Napisano 3 Kwietnia 2019 Autor Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2019 Po zostawieniu w 2 i 4 slocie pamięci teraz aplikacja się po prostu freezuje i nie można nić zrobić, więc pozostaje czekać lub wyłączyć program w menadżerze, a poza tym często się przycina system. Cytuj Link to post Share on other sites
kokosnh 4162 Napisano 4 Kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2019 A memtest jak? Jakiś update biosu masz, czy najnowszy? (podczas update warto by mieć stabilny PC aby nie uszkodzić płyty) Cytuj Link to post Share on other sites
danek121 0 Napisano 6 Kwietnia 2019 Autor Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2019 Memtest bez zmian, a jeś☺li chodzi o bios to mam najnowszy. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts