PietrasVSS 0 Napisano 7 Marca 2019 Udostępnij Napisano 7 Marca 2019 Witam, mam taki problem od dłuższego czasu z moim PC. Otóż od jakiś dwóch miesięcy mam spadki fps w cs do 50, oraz przycinanie się programów, przeglądając internet tak samo. Nawet komputer się dłużej uruchamia. Jednego dnia jest wszystko okej, a następnego są przycięcia i spadki fps. Miałem teraz przerwę ok. tygodnia, ale znów to wróciło. Konfiguracja mojego PC: Procesor: Intel Core i7 6700k Karta graficzna: MSI GTX 970 Gaming 4G Ram: Kingston HyperX Fury Black 2x8GB Zasilacz: Be quiet 630w pure power I8 Płyta gówna: MSI Z170A Gaming M5 CPU cooler: Be quiet Dark Rock 3 HDD: WD blue 1tb SSD: Crucial bx100 250GB Skanowałem w poszukiwaniu wirusów, ale bez większych rezultatów. Myślałem że może coś z karta graficzną, ale tak samo po zmianie na inną problem występuje. Cytuj Link to post Share on other sites
daniel 12 33 Napisano 7 Marca 2019 Udostępnij Napisano 7 Marca 2019 Pierwsze co sprawdz czy nie miałes aktualizacji do windowsa ?Póżniej sterowniki do grafiki na inne zmień .I temperatury sprawdz.I na jakich detalach grasz w jakie gry ? Cytuj Link to post Share on other sites
PietrasVSS 0 Napisano 7 Marca 2019 Autor Udostępnij Napisano 7 Marca 2019 (edytowane) W cs'a gram na niskich ustawianiach bo takie mi pasują. Nigdy wcześniej przez 2 lata nie miałem problemów. W inne gry typu Tomb Raider gram na ustawieniach domyślnych. Mam dwie aktualizacje zbiorcze do windowsa i do framework. Zmienię też sterowniki do grafiki i dam znać czy coś się zmieni. Zainstalowałem aktualizacje i zmieniłem sterownik na starszy z grudnia. Nic nie pomogło Wklejam temperatury. http://gpuz.techpowerup.com/19/03/07/2m8.png Edytowane 7 Marca 2019 przez PietrasVSS Cytuj Link to post Share on other sites
__Szen__ 5 Napisano 8 Marca 2019 Udostępnij Napisano 8 Marca 2019 zostaw włączony GPU-z na zakładce sensors i pograj troche, jak zacznie się ciąć to wyjdz do pulpitu i zrób screena jeszcze raz, druga sprawa jak wiekowe są dyski ? stopień zapełnienia SSD? Cytuj Link to post Share on other sites
PietrasVSS 0 Napisano 8 Marca 2019 Autor Udostępnij Napisano 8 Marca 2019 Dyski mają oba po 3 lata równe. Sprawdzałem w programie crystaldiskinfo i pokazuje że oba dyski są ok. Dysk HDD prawie 10k godzin przepracowanych, a SSD 2300h. Pograłem trochę jak się przycinał, nie dało rady bez bo od uruchomienia komputera od razu były ścinki. http://gpuz.techpowerup.com/19/03/08/6zg.png https://static.pokazywarka.pl/5/m/m/ddcaa64ac98043609873cc6b5d10700b_big.jpg?1552034789 Cytuj Link to post Share on other sites
jarrino 3912 Napisano 9 Marca 2019 Udostępnij Napisano 9 Marca 2019 Masz włączone punkty przywracania systemu ? Cytuj Link to post Share on other sites
PietrasVSS 0 Napisano 9 Marca 2019 Autor Udostępnij Napisano 9 Marca 2019 Masz włączone punkty przywracania systemu ? Ostatni punkt przywracania mam z 28 lutego więc lipa Cytuj Link to post Share on other sites
gepardmak 697 Napisano 9 Marca 2019 Udostępnij Napisano 9 Marca 2019 (edytowane) Pierwsza sprawa jakie masz zapełnienie dysku SSD tzn. ile pozostaje na nim wolnego miejsca? Jeśli dysk masz zapełniony w więcej niż 80% może znacząco zwalniać. Musisz przeprowadzić testy SSD. Pobierz program Crystal Disk Mark portable, skopuj go na partycje HDD i z tego miejsca uruchom. Wybierz liczba testów 1, rozmiar testu 1GB na partycji C: lub innej partycji dysku SSD. Wrzuć wyniki na forum ocenimy czy czy dysk działa poprawnie. W Windows 10 po aktualizacjach zdarza się że liczba procesów svchost.exe jest zbyt duża co obciąża CPU i ram. Na pulpicie wciśnij kombinację Ctrl+Alt+Del z menu wybierz Menadżer zadań i przejdź na zakładkę Wydajność, tu kliknij na więcej szczegółów i pod wykresem zobaczysz liczbę aktywnych procesów systemowych(Procesy). Podaj Nam tą liczbę ocenię czy system działa poprawnie. Ze zdjęć, które wrzuciłeś stwierdzam że SSD nie masz zapełnionego w 80%. To już wyjaśnione i możemy pominąć. Edytowane 9 Marca 2019 przez gepardmak Cytuj Link to post Share on other sites
jarrino 3912 Napisano 9 Marca 2019 Udostępnij Napisano 9 Marca 2019 A kliknąłeś tam polecenie - pokaż wszystkie punkty ? Cytuj Link to post Share on other sites
PietrasVSS 0 Napisano 9 Marca 2019 Autor Udostępnij Napisano 9 Marca 2019 Pierwsza sprawa jakie masz zapełnienie dysku SSD tzn. ile pozostaje na nim wolnego miejsca? Jeśli dysk masz zapełniony w więcej niż 80% może znacząco zwalniać. Musisz przeprowadzić testy SSD. Pobierz program Crystal Disk Mark portable, skopuj go na partycje HDD i z tego miejsca uruchom. Wybierz liczba testów 1, rozmiar testu 1GB na partycji C: lub innej partycji dysku SSD. Wrzuć wyniki na forum ocenimy czy czy dysk działa poprawnie. W Windows 10 po aktualizacjach zdarza się że liczba procesów svchost.exe jest zbyt duża co obciąża CPU i ram. Na pulpicie wciśnij kombinację Ctrl+Alt+Del z menu wybierz Menadżer zadań i przejdź na zakładkę Wydajność, tu kliknij na więcej szczegółów i pod wykresem zobaczysz liczbę aktywnych procesów systemowych(Procesy). Podaj Nam tą liczbę ocenię czy system działa poprawnie. Ze zdjęć, które wrzuciłeś stwierdzam że SSD nie masz zapełnionego w 80%. To już wyjaśnione i możemy pominąć. Wrzucam screena: https://static.pokazywarka.pl/6/i/m/4e5a82bae86c2adadc3d235fe77ec377_orig.jpg?1552151832 https://static.pokazywarka.pl/j/h/k/a37d804c459d43716c8e22b2b790d562_orig.jpg?1552152327 A kliknąłeś tam polecenie - pokaż wszystkie punkty ? https://static.pokazywarka.pl/4/i/8/703650d981a8439e925d08ab34594560_orig.jpg?1552151931 https://static.pokazywarka.pl/4/2/a/28da762134a8efd52d6ce1f6e17141a6_orig.jpg?1552151931 Cytuj Link to post Share on other sites
gepardmak 697 Napisano 9 Marca 2019 Udostępnij Napisano 9 Marca 2019 (edytowane) Procesów jest stanowczo za dużo normalnie w prawidłowo działającym czystym systemie jest ich ok 90 u ciebie 179, dlatego skorzystaj z tego poradnika niżej aby to zmienić lub zainstaluj Winaero Tweaker i przywróć prawidłową liczbę procesów opcja Set Above Ram. https://winaero.com/blog/set-split-threshold-svchost-windows-10/ Edytowane 9 Marca 2019 przez gepardmak Cytuj Link to post Share on other sites
PietrasVSS 0 Napisano 9 Marca 2019 Autor Udostępnij Napisano 9 Marca 2019 Procesów jest stanowczo za dużo normalnie w prawidłowo działającym czystym systemie jest ich ok 90 u ciebie 179, dlatego skorzystaj z tego poradnika niżej aby to zmienić lub zainstaluj Winaero Tweaker i przywróć prawidłową liczbę procesów. https://winaero.com/blog/set-split-threshold-svchost-windows-10/ Zainstaluję Winaero Tweaker i zobaczymy co zdziała. Procesów jest stanowczo za dużo normalnie w prawidłowo działającym czystym systemie jest ich ok 90 u ciebie 179, dlatego skorzystaj z tego poradnika niżej aby to zmienić lub zainstaluj Winaero Tweaker i przywróć prawidłową liczbę procesów opcja Set Above Ram. https://winaero.com/blog/set-split-threshold-svchost-windows-10/ Po uruchomianiu ponownie komputera liczba spadła do 119, lecz nadal zacina Może poprzez odzyskiwanie do stanu początkowego komputera ? Plików nie usuwa, a czy gry programy usunie ? Cytuj Link to post Share on other sites
gepardmak 697 Napisano 9 Marca 2019 Udostępnij Napisano 9 Marca 2019 Przywracanie usunie wszystko to co zainstalowałeś po utworzeniu punktu. Z procesami liczyłem na lepszy wynik ale źle nie jest. Proponowałbym reset ustawień bios tzw. ClearCMOS. Cytuj Link to post Share on other sites
MariuszB35PL 617 Napisano 9 Marca 2019 Udostępnij Napisano 9 Marca 2019 NVIDIA experience masz? Jak tak to go odinstaluj. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
PietrasVSS 0 Napisano 9 Marca 2019 Autor Udostępnij Napisano 9 Marca 2019 (edytowane) Przywracanie usunie wszystko to co zainstalowałeś po utworzeniu punktu. Z procesami liczyłem na lepszy wynik ale źle nie jest. Proponowałbym reset ustawień bios tzw. ClearCMOS. Wyjmowałem baterię i dalej to samo. NVIDIA experience masz? Jak tak to go odinstaluj. Klękajcie narody Odinstalowałem i nie kracząc już od 5min chodzi bez zacinki żadnej Edytowane 9 Marca 2019 przez PietrasVSS Cytuj Link to post Share on other sites
MariuszB35PL 617 Napisano 9 Marca 2019 Udostępnij Napisano 9 Marca 2019 (edytowane) Zobaczymy jak dalej będzie Z jednej strony fajny ten dodatek bo nagrywa , bo streemuje z drugiej jest jak rak. Nigdy nie wiesz jak się w różnych konfiguracjach sprawdzi, jedno są zadowoleni u innych powoduje problemy Edytowane 9 Marca 2019 przez MariuszB35PL Cytuj Link to post Share on other sites
PietrasVSS 0 Napisano 9 Marca 2019 Autor Udostępnij Napisano 9 Marca 2019 Zobaczymy jak dalej będzie Z jednej strony fajny ten dodatek bo nagrywa , bo streemuje z drugiej jest jak rak. Nigdy nie wiesz jak się w różnych konfiguracjach sprawdzi, jedno są zadowoleni u innych powoduje problemy Było dobrze, ale wszedłem w csa pograłem z 10min i znowu spadek na 70fps i cięcie :/ Grałem po 20min ustało i znowu jest ok przez 15min. Już tego nie kumam, nie wiem co może być przyczyną. Cytuj Link to post Share on other sites
MariuszB35PL 617 Napisano 9 Marca 2019 Udostępnij Napisano 9 Marca 2019 Typ jeszcze zobacz czy nie masz włączonego DVR w win10 o ile ten system masz. To też aplikacja do zgrywania gameplay, możesz albo w ustawieniach windowsa to znaleźć albo w aplikacji Xbox bodajże. Zobacz też czy w sterowniku NVIDIA masz ustawione wydajność na maksymalną , a nie np adaptacyjną lub optymalną. Cytuj Link to post Share on other sites
PietrasVSS 0 Napisano 9 Marca 2019 Autor Udostępnij Napisano 9 Marca 2019 (edytowane) Typ jeszcze zobacz czy nie masz włączonego DVR w win10 o ile ten system masz. To też aplikacja do zgrywania gameplay, możesz albo w ustawieniach windowsa to znaleźć albo w aplikacji Xbox bodajże. Zobacz też czy w sterowniku NVIDIA masz ustawione wydajność na maksymalną , a nie np adaptacyjną lub optymalną. Gdzie znaleźć te ustawienia w sterowniku NVIDIA bo nie mogę znaleźć. Posiadam widnowsa 10, powyłączałem wszystko związane z transmisją z gier. Edit: Dobra już znalazłem. Zmieniłem na maksymalną wydajność i niestety to samo... Zmieniłem w opcjach zasilania na wysoką wydajność i widać że coś się poprawiło, ale ścinki występują trochę mniejsze niż wcześniej. Edytowane 9 Marca 2019 przez PietrasVSS Cytuj Link to post Share on other sites
gepardmak 697 Napisano 10 Marca 2019 Udostępnij Napisano 10 Marca 2019 (edytowane) Idąc tropem software z jakiego korzystasz antywirusa? Masz zainstalowany jakiś firewall ? Sprawdź czy masz aktualne sterowniki do podzespołów którymś z tych programów DriverEasy lub Driverbooster. Edytowane 10 Marca 2019 przez gepardmak Cytuj Link to post Share on other sites
PietrasVSS 0 Napisano 10 Marca 2019 Autor Udostępnij Napisano 10 Marca 2019 (edytowane) Wnerwiłem się ostro i zrobiłem formata. Na czystym systemie dopiero postawionym jest to samo... Czyli jakiś podzespół komputera jest winny niestety, tylko nie mam pojęcia który. Wykluczyć można kartę graficzną, bo na innej jest to samo. Edytowane 10 Marca 2019 przez PietrasVSS Cytuj Link to post Share on other sites
gepardmak 697 Napisano 10 Marca 2019 Udostępnij Napisano 10 Marca 2019 (edytowane) Profile pamięci X.M.P w bios masz włączone? Upatrywałbym problemów z zasilaniem lub w którymś z dysków, zrób następujący test. Jeśli system masz na SSD odłącz dysk WD na jakiś czas i przetestuj czy są ścinki. Edytowane 10 Marca 2019 przez gepardmak Cytuj Link to post Share on other sites
PietrasVSS 0 Napisano 10 Marca 2019 Autor Udostępnij Napisano 10 Marca 2019 Maiłem trochę czasu i doszedłem do jeszcze jednego wniosku. Wraz z postawionym systemem zatualizował się Windows, dużo aktualizacji zbiorczych itp. Razem z nimi zaczęło się ciąć. Postawiłem system jeszcze raz na nowo i wyłączyłem wszystkie dostępne aktualizacje. Zainstalowałem sterownik od grafiki i do reszty podzespołów. Jak na razie jest ok. Jeśli znowu zacznie się coś wieszać dam znać Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts