michal7t 0 Napisano 4 Marca 2019 Udostępnij Napisano 4 Marca 2019 Hej, mam pytanie mam ssd NVM2 250GB i na nim WIND.10 softy do graf instalować na nim ? czy na innym dysku ?? mam tak: C: 250 GB ssdm2A: 480 GB SSDE: 1T HDD Ps i Ai wrzucać na C czy A ??? DZIĘKI ! Cytuj Link to post Share on other sites
majster klepka 86 Napisano 5 Marca 2019 Udostępnij Napisano 5 Marca 2019 (edytowane) Zdecydowanie wszystkie sterowniki ładuj na napęd A. Będziesz miał co robić gdy zechcesz uruchomić kartę graficzną do grania w gry. A propo jaką posiadasz kartę graficzną i podkładkę pod mysz ?? Edytowane 5 Marca 2019 przez majster klepka Cytuj Link to post Share on other sites
michal7t 0 Napisano 5 Marca 2019 Autor Udostępnij Napisano 5 Marca 2019 (edytowane) Pokładka pod mysz jest czerwona ? będzie kompatybilna ? Nie gram w gry, czemu na A skoro windows jest na C ? Dysk C byl pierwszy, zakupiłem SSD i zawałem go A i teraz jest przed C ma to znaczenie systemowo ? i do tego godzinę męczyłem się , żeby dysk A był widoczny..mało tego , najgorsze jest to , że nie pamiętam jak to zrobiłem.. Edytowane 5 Marca 2019 przez michal7t Cytuj Link to post Share on other sites
serafin1 125 Napisano 6 Marca 2019 Udostępnij Napisano 6 Marca 2019 A propo jaką posiadasz kartę graficzną i podkładkę pod mysz ?? Masz coś pod tą kopułą, żeby zadawać pytania niezwiązane z tematem ? chyba, nie przypadkowo dałeś sobie niczek "klepka", bo ci jej chyba brakuje Cytuj Link to post Share on other sites
michal7t 0 Napisano 6 Marca 2019 Autor Udostępnij Napisano 6 Marca 2019 Więc tak, program zainstalowałem raz na SSD, raz na M2 , nie widać żadnej różnicy.. Zostawię go na jakiś czas na SSD ponieważ projekty też są na ssd, teoretycznie program szybciej odtworzy sobie dane z tego dyku,... Czy może ktoś stwerdza że absolutnie softy wszystkie na jednym dysku ? na razie na SSD MW NVME jest tylko windows, ..pozd. Cytuj Link to post Share on other sites
benutzer 257 Napisano 8 Marca 2019 Udostępnij Napisano 8 Marca 2019 teoretycznie m.2 jest szybsze, ale ma to większego znaczenia. Tak samo jak nie ma to znaczenia czy dysk nazywa się A czy Z. kiedyś standardem były komputery z jedną czy dwoma stacjami dyskietek. Literki A i B były zarezerwowane właśnie dla nich. Potem pojawiły się dyski i dostały pierwszą wolną literę, czyli C. Cytuj Link to post Share on other sites
lokko-1 8 Napisano 8 Marca 2019 Udostępnij Napisano 8 Marca 2019 kiedyś standardem były komputery z jedną czy dwoma stacjami dyskietek. Literki A i B były zarezerwowane właśnie dla nich. Potem pojawiły się dyski i dostały pierwszą wolną literę, czyli C. To były piękne czasy A: -> FDD 5,25" B: -> FDD 3,5" C: -> HDD 250MB Cytuj Link to post Share on other sites
prohans 139 Napisano 8 Marca 2019 Udostępnij Napisano 8 Marca 2019 Więc tak, program zainstalowałem raz na SSD, raz na M2 , nie widać żadnej różnicy.. Zostawię go na jakiś czas na SSD ponieważ projekty też są na ssd, teoretycznie program szybciej odtworzy sobie dane z tego dyku,... Czy może ktoś stwerdza że absolutnie softy wszystkie na jednym dysku ? na razie na SSD MW NVME jest tylko windows, ..pozd. Cały soft ładuj na dysk systemowy, używaj do tego celu najszybszego dysku. Przy 250GB ciężko będzie ci go zapełnić programami. Drugi SSD możesz użyć aby przechowywać tam gry, zawsze będą się szybciej ładować a na HDD reszta, jakieś dane ew jakieś mało wymagające gierki. Jedyna uwaga jest taka co do pliku wymiany, kiedyś przeczytałem tutaj na forum że "ogarnięci ludzie nie mają swapa na SSD" a przy dużej liczbie ramu jest on niepotrzebny. Niestety ale nie jest to prawda. Jest sporo gier które wysypują się ponieważ w systemie niema swapa i mimo jeszcze wolnego 8GB ram aplikacja się wysypuje. Więc jak najbardziej swap pozostaje, ale w moim przypadku mam dwa ssd więc swap jest na dysku z kośćmi mlc, jeśli masz HDD to możesz tam go wrzucić jeśli nie to najbardziej wytrzymały SSD. Cytuj Link to post Share on other sites
wodego 1371 Napisano 8 Marca 2019 Udostępnij Napisano 8 Marca 2019 program zainstalowałem raz na SSD, raz na M2 , nie widać żadnej różnicy.. Prawidłowe wnioski. Jak byś nagrywał pulpit kamerą rejestrującą kilkaset klatek na sekundę, to byś zauważył, że na m.2 zazwyczaj jest szybciej o np. 0,3s. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts