mateusz91 1 Napisano 1 Marca 2019 Udostępnij Napisano 1 Marca 2019 Witam!Kupiłem w dniu wczorajszym laptop Acer Aspire 5 A515-51G-579N.Bebechy: Intel Core i5-8250U 1.6GHz with Turbo Boost up to 3.4 GHzNVIDIA GeForce MX130MX with 2GB RAM4GB DDR4 Memory1000 GB HDD Problem jest taki jak w temacie... komputer niesamowicie muli, włączanie przeglądarki trwa do kilku sekund, wyświetlanie menu kontekstowego, czy menadżera zadań po kombinacji CTRL+ALT+DEL również.Myślałem, że winą jest śmieciowe oprogramowanie od Acera, ale niestety odinstalowanie go nic nie dało.Zauważyłem, że wykorzystanie dysku w komputerze niemal zawsze wynosi 99%-100% i tylko czasami spada do kilku procent - wtedy właśnie komputer odzyskuje świeżość i prędkość, ale tylko na bardzo krótką chwilę.O co chodzi? Dałem za sprzęt 2700 złotych, ma on jeden dzień, a takie kwiatki...Mój stary netbook z Atomem działał szybciej od tego komputera! Cytuj Link to post Share on other sites
gepardmak 697 Napisano 1 Marca 2019 Udostępnij Napisano 1 Marca 2019 Chyba nie ma się co męczyć z nowym sprzętem. Jeśli coś jest nie tak rób zwrot. Cytuj Link to post Share on other sites
Rafs0n 5 Napisano 1 Marca 2019 Udostępnij Napisano 1 Marca 2019 Pewnie coś z dyskiem może być wymień na inny najlepiej na taki co przynajmniej SSD 120GB ma plus HDD pełno takich w sklepach Cytuj Link to post Share on other sites
mateusz91 1 Napisano 1 Marca 2019 Autor Udostępnij Napisano 1 Marca 2019 Jak sprawdzić dysk, czy jest on uszkodzony? Nie chcę zrobić z siebie pajaca. Cytuj Link to post Share on other sites
jarrino 3912 Napisano 1 Marca 2019 Udostępnij Napisano 1 Marca 2019 (edytowane) System windows 10 ? To jest "popularny" problem związany z 100% użycia dysku . I przeważnie nie jest to wina dysku a systemu . https://www.google.com/search?q=100+procent+u%C5%BCycia+dysku+windows+10&rlz=1C1CHBD_plPL824PL825&oq=100%25+u%C5%BCycia+dysku+w+windows10&aqs=chrome.2.69i57j0l2.32495j0j4&sourceid=chrome&ie=UTF-8 Możesz próbować sam , chociaż ja to bym oddał i kazał im to zrobić... http://www.onlan.pl/100-uzycie-dysku-win-10/ Edytowane 1 Marca 2019 przez jarrino Cytuj Link to post Share on other sites
gepardmak 697 Napisano 1 Marca 2019 Udostępnij Napisano 1 Marca 2019 Wypróbuj to rozwiązanie https://winaero.com/blog/set-split-threshold-svchost-windows-10/ powinno pomóc. Cytuj Link to post Share on other sites
mateusz91 1 Napisano 1 Marca 2019 Autor Udostępnij Napisano 1 Marca 2019 Właśnie już wczoraj próbowałem tych rozwiązań, ale nie działają. Ogólnie kupiłem chyba zbyt kiepski komputer jak za te pieniądze. Dałem 2700 zł, a nie ma nawet SSD, jedno wejście na dysk, mało ramu. Cytuj Link to post Share on other sites
robertgr1 373 Napisano 1 Marca 2019 Udostępnij Napisano 1 Marca 2019 (edytowane) Przyczyną najprawdopodobniej jest WIN 10 i jego aktualizacje sprawdź to w menadżerze zadań polecam zakup dysku ssd na programy i system to znacznie przyspieszy tego laptopa , najprawdopodobniej masz dysk hdd 5400rpm standardowo montowane w niskobudżetowych laptopach .W dalszej kolejności rozważ zakup dodatkowej kości 4gb gb ramu sprawdź czy jest miejsce aby ją wpiąć Edytowane 1 Marca 2019 przez robertgr1 Cytuj Link to post Share on other sites
wodego 1368 Napisano 1 Marca 2019 Udostępnij Napisano 1 Marca 2019 Wszystko jest w porządku. Nowy laptop z Win10 po prostu się aktualizuje na potęgę, więc przymula. Poczekaj jak już nie będzie żadnych nowych aktualizacji i wtedy sprzęt odżyje. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Threadripper 57 Napisano 1 Marca 2019 Udostępnij Napisano 1 Marca 2019 (edytowane) Praca na dyskach 5400 obr. może powodować takie odczucia, a generalnie takie dyski są montowane w laptopach. Zainwestuj w dysk SSD a dla tego co masz kup kieszeń na USB. Edytowane 1 Marca 2019 przez Threadripper Cytuj Link to post Share on other sites
wodego 1368 Napisano 1 Marca 2019 Udostępnij Napisano 1 Marca 2019 Z tego co widać na YT, laptop ma złącze na m.2, więc wystarczy dokupić taki dysk w przyszłości. Co do ramu, ma tylko jeden slot. Cytuj Link to post Share on other sites
jarrino 3912 Napisano 1 Marca 2019 Udostępnij Napisano 1 Marca 2019 Drogi autorze . Jeśli masz takie problemy , to się ani chwili nie zastanawiaj i oddawaj na gwarancję (nie zwrot). Kupiłeś nowy sprzęt i ma dobrze chodzić . Jak ci powiedzą , że to aktualizacje , to im odpowiedz , że odbierzesz jak będzie normalnie pracował , bez użycia dysku w 90 - 100% . Pamiętaj , że ciebie interesuje sprzęt pracujący od razu normalnie... Cytuj Link to post Share on other sites
wodego 1368 Napisano 1 Marca 2019 Udostępnij Napisano 1 Marca 2019 Na gwarancję? Dajesz złe porady. Cytuj Link to post Share on other sites
jarrino 3912 Napisano 1 Marca 2019 Udostępnij Napisano 1 Marca 2019 Dlaczego ? Myślisz , że inny , wymieniony będzie miał wszystkie aktualizacje wgrane ? Po prostu uważam , że nie musi się z tym sam męczyć , bo nie musi się na tym znać . Kupił i ma działać jak powinien . Dlaczego tak nie jest , to go nie musi zupełnie obchodzić . A może faktycznie powinien zwrócić i wziąć inny egzemplarz ? Ogólnie chodzi mi o to , żeby się z tym nie męczył i dochodził dlaczego . Jakikolwiek nowy sprzęt za 500 , czy 5000 , ma działać bezproblemowo ... Cytuj Link to post Share on other sites
wodego 1368 Napisano 1 Marca 2019 Udostępnij Napisano 1 Marca 2019 Chodzi o to, że jak oddawać niedziałający od początku sprzęt (nie piszę o tym przypadku), to na rękojmie. Poczytaj jaka jest różnica. Cytuj Link to post Share on other sites
jarrino 3912 Napisano 1 Marca 2019 Udostępnij Napisano 1 Marca 2019 Zgadzam się , chodzi mi o to , żeby autor sam się nie męczył... Cytuj Link to post Share on other sites
Overclock666G 133 Napisano 1 Marca 2019 Udostępnij Napisano 1 Marca 2019 (edytowane) Ja ci coś powiem co ci nikt z znawców nie powiedział masz energooszczędny procesorek i5-8250U, miałem też laptop z takowym i co byś nie robił to mniejszze lub większe przycięcia będą. Obecnie siedzę na 7700HQ i płynność jest niebo, a ziemia porównując do tego energooszczędnego bubla. Jest coś takiego że jak nie dawnymi czasami kupiłeś laptopa to możesz go zwrócić bez powodu i od tej opcji nic lepszego nie wyczarujesz. Nie ma za co. Edytowane 1 Marca 2019 przez Overclock666G Cytuj Link to post Share on other sites
wodego 1368 Napisano 1 Marca 2019 Udostępnij Napisano 1 Marca 2019 Mam mini PC z procesorem i5-7200U. Według Twojej teorii powinien mulić niemiłosiernie. Złożyłem go dla teścia i jestem zaskoczony jego szybkością. Ma oczywiście dysk SSD, bo jak inaczej? Przy obecnym netbooku z atomem teścia będzie on rakietą. Śmieję się, że uruchamia się szybciej od mojego, bo tak jest w rzeczywistości. Cytuj Link to post Share on other sites
Overclock666G 133 Napisano 1 Marca 2019 Udostępnij Napisano 1 Marca 2019 Wiesz szybkość to pojęcie względne. Ja na swoim U uruchamiałem około 6sec windowsa 10 i gry jakieś podstawowe też chodziły zacnie jak przystało na zintegrowane GPU ale chodzi o przeglądanie internetu i kilku zadaniach w 1 czasie to obecny 7700HQ po prostu pożera tego bubla. Tak więc polecam kupić w miarę nie okrojony procesor jeśli się chcę uniknąć takowych przycięć. Cytuj Link to post Share on other sites
wodego 1368 Napisano 1 Marca 2019 Udostępnij Napisano 1 Marca 2019 U mnie na tym komputerku odpalenie przeglądarki błyskawiczne, wczytywanie stron tak samo, na YouTube przewijanie filmów bez żadnych przycięć i lagów. Te procesory o niskim poborze mocy są wystarczające do zastosowań dla których są przeznaczone. Cytuj Link to post Share on other sites
jarrino 3912 Napisano 1 Marca 2019 Udostępnij Napisano 1 Marca 2019 Piszecie koledzy , o czymś zupełnie nie związanym z tematem . Gdybyście jak autor mieli użycie dysku 90 - 100% , to by żaden procesor nie działał płynnie... Cytuj Link to post Share on other sites
wodego 1368 Napisano 1 Marca 2019 Udostępnij Napisano 1 Marca 2019 Nawet komputer z atomem na pokładzie nie będzie miał 100% użycia dysku przy bezczynności. Jak wcześniej wspomniałem nowy komputer z win10 aktualizuje się i stąd te lagi. I co tu więcej wyjaśniać? Cytuj Link to post Share on other sites
jarrino 3912 Napisano 1 Marca 2019 Udostępnij Napisano 1 Marca 2019 Może niech autor zaglądnie do aktualizacji i sprawdzi ? Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts