orkmora 0 Napisano 18 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 18 Lutego 2019 Aktualnie posiadam jeden mały dysk 60GB SSD m.2 pod system, mam zamiar wymienić go na o wiele szybszego i większego pojemnościowo (500GB) zawodnika który jest mi potrzebny do przyjemnego poklikania w bardziej wymagające gierki. Dodam, że posiadam tylko 1 złącze M.2 na płycie. Mam kilka pytań: 1. Czy posiadanie systemu i gier na jednym dysku spowolni system ? 2. Czy opłaca mi się robić partycje pod system i resztę danych ? 3. Jak szybko i sprawnie przenieść system ze starego dysku na nowy ? Posiadam 1 TB HDD, czy istnieje opcja przeniesienia systemu ze starego SSD na HDD i z HDD na nowego SSD ? ( lepiej nie wytłumaczę ). Cytuj Link to post Share on other sites
kokosnh 4162 Napisano 18 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 18 Lutego 2019 Czy posiadanie systemu i gier na jednym dysku spowolni system ? znaczy niby jak? Przez zajmowanie miejsca? Czy opłaca mi się robić partycje pod system i resztę danych ? Znaczy nic nie zyskasz, ale zrobić zawsze można, łatwiej o reinstalację systemu Jak szybko i sprawnie przenieść system ze starego dysku na nowy ? Posiadam 1 TB HDD, czy istnieje opcja przeniesienia systemu ze starego SSD na HDD i z HDD na nowego SSD ? ( lepiej nie wytłumaczę ). radę da, dużo zachodu. Czy posiadanie systemu i gier na jednym dysku spowolni system ? znaczy niby jak? Przez zajmowanie miejsca? Czy opłaca mi się robić partycje pod system i resztę danych ? Znaczy nic nie zyskasz, ale zrobić zawsze można, łatwiej o reinstalację systemu Jak szybko i sprawnie przenieść system ze starego dysku na nowy ? Posiadam 1 TB HDD, czy istnieje opcja przeniesienia systemu ze starego SSD na HDD i z HDD na nowego SSD ? ( lepiej nie wytłumaczę ). radę da, dużo zachodu. Cytuj Link to post Share on other sites
orkmora 0 Napisano 18 Lutego 2019 Autor Udostępnij Napisano 18 Lutego 2019 (edytowane) znaczy niby jak? Przez zajmowanie miejsca? Głównie pytam o to, czy spadnie wydajność dysku albo właśnie systemu gdy duża część dysku będzie zapchana. Edytowane 18 Lutego 2019 przez orkmora Cytuj Link to post Share on other sites
Lord_Krecitsqa 1365 Napisano 18 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 18 Lutego 2019 Kupiłem jeden najszybszy na rynku M2 Samsunga 256gb na tym mam postawiony system +jeden starszy SSD Plextor 128gb. Na obu mam gry-niewiele bo jedna średnio 60gb ale wszystko pięknie śmiga. Całkowicie zrezygnowałem z HDD. Zero jakichkolwiek opóźnień czy lagów Cytuj Link to post Share on other sites
wodego 1371 Napisano 18 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 18 Lutego 2019 Głównie pytam o to, czy spadnie wydajność dysku albo właśnie systemu gdy duża część dysku będzie zapchana. Dyski na TLC z buforem pseudo SLC mają spadki, bo zmniejsza się miejsce na bufor. Na dyskach MLC nie ma spadków. Cytuj Link to post Share on other sites
orkmora 0 Napisano 18 Lutego 2019 Autor Udostępnij Napisano 18 Lutego 2019 W takim razie jeszcze mam jedno pytanie jakby ktoś chciał doradzić. Opłaca się dopłacać do samsunga 970 pro ? Czym on się różni od 970 evo ? ( chodzi o wersje 500GB) Cytuj Link to post Share on other sites
wodego 1371 Napisano 18 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 18 Lutego 2019 Ten Pro jest na MLC, Evo na TLC. Kości MLC są żywotniejsze, nie ma spowolnienia po zapełnieniu bufora. Ja kupuję tylko Pro. Cytuj Link to post Share on other sites
kokosnh 4162 Napisano 19 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 19 Lutego 2019 970 pro jest mało opłacalny, ostatnio kupiłem plextora m8peg 1TB za 800zł Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts