danceman 3 Napisano 11 Lutego 2019 Autor Udostępnij Napisano 11 Lutego 2019 Można też puścić skan tego konkretnego fragmetu wpisując LBA z palca w Victorri i zobaczyć jak to widzi. Czyli puscic jeszcze raz skan w Victorii, ale bez remap ? Ta Victoria, ktorej uzywam, to wersja na windowsa, poniewaz uzywam teraz Windowsa 10 z programami Hirena, ktory zbootowany jest na pendrivie. Po tym jak zaczelo wykrywac te errory w Victorii w laptopie cos zaczelo mi tykac, chyba dysk twardy... przypomina dzwiek z przesuwania sie wskazowki zegarka Cytuj Link to post Share on other sites
kokosnh 4162 Napisano 11 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 11 Lutego 2019 No jak sektory są remapowane, to mapuje zapasowe w miejsce uszkodzonych więc głowica powinna latać tam i spowrotem. Jeśli sam skan jest czysty ( ewentualnie opóźnienie spowodowane że to remapowany sektor ) al nie uszkodzone ( czyli czerwony X ) to remap się powiódł. Cytuj Link to post Share on other sites
danceman 3 Napisano 11 Lutego 2019 Autor Udostępnij Napisano 11 Lutego 2019 No jak sektory są remapowane, to mapuje zapasowe w miejsce uszkodzonych więc głowica powinna latać tam i spowrotem. Jeśli sam skan jest czysty ( ewentualnie opóźnienie spowodowane że to remapowany sektor ) al nie uszkodzone ( czyli czerwony X ) to remap się powiódł. Skan od kilkunastu godzin bardzo zwolnil przez te errory X - przez ok 20h ruszyl o ok. 0.5% wiec zastopowalem skan. Tylko teraz system nie chce sie zaladowac, a dysk wydaje dziwny dzwiek przypominajacy przeduwanie sie wskazówki zegara. Co polecasz abym zrobil w takiej sytuacji ? Probowac zerowac dysk i jeszcze raz remap ? Cytuj Link to post Share on other sites
kokosnh 4162 Napisano 11 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 11 Lutego 2019 jak dane masz zgrane, to ja bym tylko ograniczył pojemność do zdrowego obszaru, bo nie ma co się bawić w to dłużej, z tego co widzę. Cytuj Link to post Share on other sites
danceman 3 Napisano 11 Lutego 2019 Autor Udostępnij Napisano 11 Lutego 2019 jak dane masz zgrane, to ja bym tylko ograniczył pojemność do zdrowego obszaru, bo nie ma co się bawić w to dłużej, z tego co widzę. W jaki sposob to zrobic ? Mam rowniez problem z tym dzwiekiem z dysku o ktorym pisalem we wczesniejszych postach.... co to moze byc ? Sama instalka z nowym Widowsem z usb takze zamula, na innym kompie normalnie sie wszystko laduje... nie wiedziec czemu to wszystko zaczelo sie dziac po tym przerwanym skanie z remapem Cytuj Link to post Share on other sites
kokosnh 4162 Napisano 11 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 11 Lutego 2019 Najprościej zrób partycje na tylko pierwsze 60% pojemności ( lepiej by było geometrią ograniczyć, no ale to może później jak coś. Remap tylko podmienia uszkodzone sektory na te z zapasowych, wiąże się to oczywiście z pogorszeniem wydajności. Dysk i tak ma znacznie uszkodzoną powierzchnie i co najwyżej według mnie się na zapasowy backup nadaje, no ale to ja. Cytuj Link to post Share on other sites
danceman 3 Napisano 12 Lutego 2019 Autor Udostępnij Napisano 12 Lutego 2019 (edytowane) Najprościej zrób partycje na tylko pierwsze 60% pojemności ( lepiej by było geometrią ograniczyć, no ale to może później jak coś. Remap tylko podmienia uszkodzone sektory na te z zapasowych, wiąże się to oczywiście z pogorszeniem wydajności. Dysk i tak ma znacznie uszkodzoną powierzchnie i co najwyżej według mnie się na zapasowy backup nadaje, no ale to ja. Potrzebuje go jeszcze na jakis czas wiec probuje go podratowac zeby przynajmniej nowy system postawic, ale właśnie z tym mam problem - instalator windowsa nawet nie chce sie zaladowac (na innym PC laduje szybciutko) - czy to moze byc spowodowane awaria dysku ? Bo przeciez to sie laduje z palca Edytowane 12 Lutego 2019 przez danceman Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts