.Azriel. 0 Napisano 31 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2019 Cześć. Od razu zaznaczę, że zestaw nie jest dla mnie. Całość w kolorze czarno-białym + światełka. Budżet wynosi ok. 10k. Komputer przeznaczony do gier online/single, rysowania w Photoshopie i może kiedyś streamowania. Docelowo będzie podłączony do monitora 1440p 144hz (konkretny model jeszcze nie został wybrany). Zestaw, który złożyłem, wygląda tak https://www.morele.net/inventory/info/f28f957d/ Uprzedzając pytania - zdaję sobie sprawę, że obudowa nie należy do najlepszych, ale musi taka zostać. Pod względem wyglądu jest to zestaw prawie idealny. Wiem, że można poprawić stosunek cena/jakość, ale nie o to tutaj chodzi. Z RTX 2070 na forum polecany jest MSI Armor, ale potrzebowałem czegoś czarno-białego. Czy Gigabyte będzie ok? RAM 3000mhz wystarczy, czy wziąć szybszy? Chłodzenie da radę? Niby widziałem już takie buildy i ludzie nie skarżyli się na temperatury, ale wolę dopytać. Zasilacz 650W wystarczy? Teraz kwestia procesora i płyty głównej. Myślałem o i9-9900k. Do tego zawsze polecany jest Gigabyte z390 Aorus Pro, ale kompletnie nie pasuje kolorystycznie. Znalazłaby się jakaś płyta w czerni/bieli (niekoniecznie w morele)? A gdyby pójść w AMD, to co można włożyć? Potrzebny jest jeszcze SSD 500GB - co polecacie? Jeśli macie jakieś uwagi, to śmiało piszcie. Cytuj Link to post Share on other sites
Tomashec 933 Napisano 31 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2019 Sam się pakuję w i9 9900k, więc do tego w kolorze czerń/biel pasuje mi płyta od AsRock Z390 TAICHI https://www.morele.net/plyta-glowna-asrock-z390-taichi-5033667/ Dysk SSD jak w podanym budżecie to Samsung SSD 970 Pro 512 GB 1 Cytuj Link to post Share on other sites
.Azriel. 0 Napisano 4 Lutego 2019 Autor Udostępnij Napisano 4 Lutego 2019 A jak ta AsRock Taichi wypada w porównaniu z Gigabyte? SSD zastanawiałem się nad ADATA sx8200 pro. Jakieś info odnośnie pozostałych pytań? Cytuj Link to post Share on other sites
kajtek. 11370 Napisano 5 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 5 Lutego 2019 Na temat Z390 Taichi są różne opinie. Pierwsze, to problemy z napięciem oraz z OC. Nie wiem czy jakiś nowy bios już tego nie poprawił. Info trzeba szukać bardziej na zagranicznych forach. 970 Pro to najwyższa półka ale i swoje kosztuje. SX 8200 Pro TLC ale dobry stosunek ceny do tego co się kupuje. Przy zapełnionym dysku spadną wartości zapisu. Chłodzenie w wersji Gaming daje radę więc spokojnie. Pod 9900K nie szczędziłbym na pamięciach i raczej wkładałbym coś na B-Die pod OC. 9900K to gorący procesor. Przy AiO odchodzi też nawiew na sekcję zasilania. Na tomie bardzo fajnie podsumowali to chłodzenie: "More Color, Less Cooler" no ale wydajne jest przy czym jest głośne. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
.Azriel. 0 Napisano 7 Lutego 2019 Autor Udostępnij Napisano 7 Lutego 2019 (edytowane) @kajtek. Wciąż się zastanawiam pomiędzy 9900k a 9700k. Co do Taichi, to warto dopłacać do wersji Ultimate? Nie znam się, ale sprawdziłem specyfikację obu płyt i nie różnią się chyba niczym ważnym. Czy może coś przeoczyłem? RAM niestety zostaje od Corsaira i z tym nic nie zrobię. Mogę tylko wziąć wyżej taktowany. Jest jakaś różnica w wydajności pomiędzy 4x8GB a 2x16? Zasilacz 650W wystarczy? Stanęło na 9900k. Teraz jeszcze tylko wybór pomiędzy Taichi a Aorus Ultra. Edytowane 6 Lutego 2019 przez .Azriel. Cytuj Link to post Share on other sites
Tomashec 933 Napisano 7 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 7 Lutego 2019 @kajtek. Wciąż się zastanawiam pomiędzy 9900k a 9700k. Co do Taichi, to warto dopłacać do wersji Ultimate? Nie znam się, ale sprawdziłem specyfikację obu płyt i nie różnią się chyba niczym ważnym. Czy może coś przeoczyłem? RAM niestety zostaje od Corsaira i z tym nic nie zrobię. Mogę tylko wziąć wyżej taktowany. Jest jakaś różnica w wydajności pomiędzy 4x8GB a 2x16? Zasilacz 650W wystarczy? Stanęło na 9900k. Teraz jeszcze tylko wybór pomiędzy Taichi a Aorus Ultra. Jeśli masz wybór pomiędzy tymi dwoma modelami, brałbym Aorusa Ultra, sam miałem go brać, ale postanowiłem zaszaleć Choć z drugiej strony gro ludzi polecało tego AsRocka... Co do pamięci raczej wielkiej różnicy nie będzie, ale za to będziesz miał zawalone sloty przy 4x8 i brak możliwości zwiększenia pamięci w przyszłości.... Czy 650W wystarczy ? hmmm osobiście kupiłbym coś mocniejszego Cytuj Link to post Share on other sites
.Azriel. 0 Napisano 7 Lutego 2019 Autor Udostępnij Napisano 7 Lutego 2019 Co do zasilacza, to mogę kupić Corsair Hx850 za 30 zł więcej - warto? Cytuj Link to post Share on other sites
wodego 1371 Napisano 7 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 7 Lutego 2019 Nie ma potrzeby mocniejszego zasilacza. Cytuj Link to post Share on other sites
.Azriel. 0 Napisano 8 Lutego 2019 Autor Udostępnij Napisano 8 Lutego 2019 A jakąś pastę termoprzewodzącą dorzucić? Cytuj Link to post Share on other sites
Tomashec 933 Napisano 8 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 8 Lutego 2019 Co do zasilacza, to mogę kupić Corsair Hx850 za 30 zł więcej - warto? Warto, zawsze to przyszłościowo jesteś przygotowany jakbyś chciał coś więcej dorzucić 30 dychy to nic wielkiego w sumie Ja tam zrobiłem kilka lat temu kupiłem mocniejszy zasilacz właśnie o takiej samej mocy Corsair AX 850 i pod kompa, którego składam będzie jak znalazł Cytuj Link to post Share on other sites
wodego 1371 Napisano 8 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 8 Lutego 2019 Przyszłościowo, to zapotrzebowanie podzespołów na prąd maleje, a nie odwrotnie. Zmniejsza się proces litograficzny procesorów, GPU. Znajomy parę lat temu kupił zasilacz 1200W, bo "miał dużo watów, a lepiej trochę dopłacić i mieć więcej". Pożyczyłem mu miernik energii elektrycznej i w czasie wymagającej gry odczytał ze 300W. Ale cieszy się, że ma taki zasilacz... 1 Cytuj Link to post Share on other sites
.Azriel. 0 Napisano 12 Lutego 2019 Autor Udostępnij Napisano 12 Lutego 2019 Potrzebuję jeszcze raz pomocy. Okazało się, że do końca tego kwartału w sklepach powinno się pojawić chłodzenie Corsair H100i platinum w białej wersji kolorystycznej. Jakie chłodzenie mogę wziąć na przeczekanie tych ok. 2 miesięcy, żeby nie wywalać w błoto jakiejś większej sumy? Procka nie będę podkręcał. Cytuj Link to post Share on other sites
.Azriel. 0 Napisano 25 Marca 2019 Autor Udostępnij Napisano 25 Marca 2019 Komputer złożony http://oi65.tinypic.com/2nld1dd.jpghttp://oi68.tinypic.com/2du9s4.jpg Cytuj Link to post Share on other sites
kajtek. 11370 Napisano 25 Marca 2019 Udostępnij Napisano 25 Marca 2019 Zadowolony? Pochwal się Cytuj Link to post Share on other sites
MacPiston 78 Napisano 25 Marca 2019 Udostępnij Napisano 25 Marca 2019 Nie lepiej te wentylatory na AiO dać jako pull? Bo się trochę to RGB marnuje Cytuj Link to post Share on other sites
.Azriel. 0 Napisano 26 Marca 2019 Autor Udostępnij Napisano 26 Marca 2019 (edytowane) Zadowolony? Pochwal się Zadowolony Zdjęcia w spoilerze w poprzedniej odpowiedzi Nie lepiej te wentylatory na AiO dać jako pull? Bo się trochę to RGB marnuje Wentylatory widać od przodu (prawa część jest przezroczysta). Wygląda to tak (zdjęcie wzięte z internetu) Zastanawia mnie teraz, jak powinny być ułożone wentylatory. W tym momencie 3 z przodu wciągają powietrze (chociaż ze względu na budowę case'a to niezbyt działa), a 1 z tyłu i 2 z góry wyciągają powietrze z obudowy. Czy takie ustawienie ma sens? Przedni panel jest prawie cały z plastiku (tylko dolna część ma trochę siatki), a góra jest z siatki. Edytowane 26 Marca 2019 przez .Azriel. Cytuj Link to post Share on other sites
Mamut1337 28 Napisano 26 Marca 2019 Udostępnij Napisano 26 Marca 2019 Stanowisko jak z nowoczesnych intro/reklamowych projektów. Zawsze mnie jednak zastanawia, czy da się przy tym wszystkim wysiedzieć wieczorami/nocą dłużej niż kilka minut? Aczkolwiek pytanie i tak nie ma sensu. Fan RGB nie zrozumie klasyka i na odwrót. Co do wentylatorów - jest dobrze. Cytuj Link to post Share on other sites
pendzel_3 4598 Napisano 26 Marca 2019 Udostępnij Napisano 26 Marca 2019 Komputer złożony http://oi65.tinypic.com/2nld1dd.jpg http://oi68.tinypic.com/2du9s4.jpg ło kierwa ale oczojebna tęcza, ja to bym chyba jednak nie wysiedział przy tym, u mnie wszystko "pure black" a ledy nawet jak jakieś są to na OFF, no ale co tam kto lubi... Cytuj Link to post Share on other sites
.Azriel. 0 Napisano 27 Marca 2019 Autor Udostępnij Napisano 27 Marca 2019 W rzeczywistości nie daje tak po oczach - na zdjęciu światła wyszły mocniejsze Swoją drogą, jak przetestować komputer pod kątem osiąganych temperatur? Jakie wartości powinny mnie martwić? Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts