AlonsoF 0 Napisano 15 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2019 Zamierzam zakupić dysk SSD 500GB. Budżet to około 600zł, aczkolwiek nie jest bardzo sztywny i może podlegać lekkim modyfikacją. Ważnym aspektem jest fakt, że SSD musi być kompatybilne z płyta AsRock H170 Pro4/Hyper (spec). I tutaj pytanie czy warto kupować coś pod M.2 czy jednak pozostać na starej dobrej sacie 3? Cytuj Link to post Share on other sites
kokosnh 4162 Napisano 16 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2019 A do czego ten SSD będzie używany? Cytuj Link to post Share on other sites
AlonsoF 0 Napisano 16 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2019 Główny dysk w PC na którym będę pracować - system, aplikacje czasem jakieś gry. Cytuj Link to post Share on other sites
AdamZiem 1 Napisano 16 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2019 W tej cenie najlepszym wyborem będzie Samsung 970 EVO 500GB SSD M.2.http://www.benchmark.pl/testy_i_recenzje/samsung-ssd-970-evo-500-gb-test.html Cytuj Link to post Share on other sites
wodego 1371 Napisano 16 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2019 A jeszcze lepszy będzie Plextor M8PE(G) (z radiatorem lub bez), bo na trwalszych kościach MLC. Od pewnego czasu jest w świetnej cenie: https://www.ceneo.pl/46667450 Oczywiście dysk na sata3 pod te zastosowania wcale nie będzie w praktyce ustępował. Różnice będą minimalne. Cytuj Link to post Share on other sites
AlonsoF 0 Napisano 16 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2019 Oczywiście dysk na sata3 pod te zastosowania wcale nie będzie w praktyce ustępował. Różnice będą minimalne. A w jakich zastosowaniach sata3 bedzie znacznie gorszy od nvme? Cytuj Link to post Share on other sites
wodego 1371 Napisano 16 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2019 NVMe sprawdzi się lepiej w zastosowaniach bardziej profesjonalnych wymagających dużej ilości przetwarzania danych, szybszego dostępu do dużych plików lub wielu operacjach na małych plikach w jednostce czasu. "analiza dużych ilości danych, wirtualizacja serwerów i wysokowydajne bazy danych" Do codziennego użytkowania komputera w domu tak jak to robi przeciętny użytkownik (internet, gry, rozrywka) nie potrzeba nic więcej, niż dobry dysk na sata3. Sam mam 2 SSD: NVMe i sata3 i dobrze wiem, że ten NVMe jest na wyrost do tego co robię. Ale miałem chęć, to kupiłem. Tutaj zobacz test wczytywania gier. Patrz na dwie pierwsze ramki (NVMe i Sata3): http://www.benchmark.pl/aktualnosci/szybkosc-ladowania-gier-porownanie-na-dysku-hdd-sshd-ssd-i-ssd-nv.html W codziennym użytkowaniu będzie miało znaczenie, że windows uruchomi się o sekundę szybciej, albo gra odpali o dwie sekundy? Cytuj Link to post Share on other sites
kokosnh 4162 Napisano 16 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2019 Tak naprawdę to dla ciebie, dobtych zastosowań raczej obojętne, czy kupisz NVMe, czy AHCI... Cytuj Link to post Share on other sites
AlonsoF 0 Napisano 16 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2019 Plextor M8PE(G) (z radiatorem lub bez) Widzę duza dysproporcje w cenie tego dysku z oraz bez radiatora. Z czego to wynika? Da się z niego korzystać bez radiatora, czy trzeba jakiś custom zamontować żeby mu za ciepło nie było w wypadku kupna wersji bez, aczkolwiek wydaje mi się to lekkim absurdem Cytuj Link to post Share on other sites
kokosnh 4162 Napisano 16 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2019 ogólnie kiedyś dało się opcję z radiatorem kupić taniej od opcji bez. Ogólnie, nie ma potrzeby radiatora, do twoich zastosowań. różnice w cenie to polityka cenowa sklepów. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts