robotox1 6 Napisano 15 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2019 Witam, gdy 2 lata temu kupowałem dysk SSD, to w zestawie otrzymałem taką kieszeń do montowania tego dysku w 3.5 calach tak jak HDD. Teraz, gdy kupuje dysk widzę, że w zestawie jest tylko coś takiego jak adapter Adapter 7 mm na 9.5 mm Czy to pozwoli mi na instalację tego dysku w obudowie PC czy będę musiał dokupić coś takiego jak np. to: https://www.morele.net/kieszen-maclean-adapter-hdd-ssd-3-5-na-2-5-metal-mc-655-737064/? Cytuj Link to post Share on other sites
mistela222 123 Napisano 15 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2019 Jeśli nie możesz przykręcić go do boku obudowy to możesz kupić takie sanki do zatoki 3,5". Dysk ssd może swobodnie spoczywać na innym HDD na przykład. Ale jeśli masz jakąś starą budę i żeby to jakoś wyglądało to mogą być takie sanki. Cytuj Link to post Share on other sites
kokosnh 4162 Napisano 15 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2019 tak naprawdę, to SSD może wisieć na kablach, lub leżeć na podłodze obudowy, nie ma w nim ruchomych części, więc się nie uszkodzi. Póki nie żonglujesz obudową, to nie jest jakoś super potrzebne jego mocowanie. Jaką masz obudowę? Cytuj Link to post Share on other sites
robotox1 6 Napisano 20 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2019 Obudowę mam Aerocool Xpredator x1, jest sporo miejsca. Tego SSD postawiłem nad drugim SSD, tylko z powodu ułożenia kabli dysk jest przechylony o około 15-20 stopni. Szukałem informacji na ten temat i znalazłem kilka sprzecznych - większość mówi, że może leżeć przechylony, bo jest to SSD, a nie HDD. Z drugiej strony znalazłem artykuł który zaleca ustawianie SSD tylko w pozycji poziomej/pionowej w celu wydłużenia żywotności. Jakie jest wasze zdanie - może leżeć tak lekko przechylony, czy lepiej pokombinować i go ustawić idealnie prosto? Cytuj Link to post Share on other sites
mistela222 123 Napisano 20 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2019 Ja tam bym słuchał większości. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
kokosnh 4162 Napisano 20 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2019 Przy ssd nie ma znaczenia.Jedynie przy hdd ma to znaczenie, bo łożyska i systemy stabilizujące dostają. Głowicom w obecnej generacji HDD to już obojętne. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts