Igoruss 5141 Napisano 29 Grudnia 2018 Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2018 [table] F A Q [/table]Wszystkie wady i zalety obudów rozpatrywane są w kontekście konkurencji w danym przedziale cenowym. To co jest zaletą w obudowie za 200 złotych bywa bowiem obowiązkiem konstruktorów obudowy za 400 złotych. Czemu tylko 1 obudowa poniżej 150zł? Bo reszta w 98% to crap:a) wykonany z puszek po pepsi,b) wyglądający jak niechciane dziecko xenomorpha z decepticonemc) z marną wentylacją (zabudowany front i top; bez wentylatorów itp)Często a), b) i c) występują razem. Niestety poniżej 150zł cięcia na jakości i funkcjonalności są gigantyczne a przemyślane produkty zdarzają się naprawdę rzadko. Brak filtrów przeciwkurzowych czy przynajmniej 2-3 wentylatorów sprawia, że nie są to propozycje typu "złóż i zapomnij". W budżecie 200zł można już znaleźć kilka sensownych propozycji choć ciekawie zaczyna się robić od ok. 300zł, konkurencja jest spora więc zaczyna się walka na jakość i funkcjonalność. Za ok 400zł są już naprawdę fajne konstrukcje bez większych kompromisów i poważnych wad Powyżej 600zł ciężko kupić coś wybitnie złego (choć zdolni coś na pewno znajdą) ale zainteresowanie takimi produktami jest znikome a wymagania ludzi dość zróżnicowane więc tu proponuję research we własnym zakresie i według własnych potrzeb [table] MID TOWER / MINI TOWER [/table] Thermaltake Versa H17 / H18Cena ~80zł (120zł wersja z oknem)Cechy:Standard: microATXWentylacja fabr.: 1x120mm (max 5szt) Wysokość chłodzenia: do 155mmMagazyn: 2xHDD + 2xSSD ✔️ Bardzo niska cena✔️ Nie wygląda jak dziecko tranformera i aliena✔️ Piwnica (w tej cenie)✔️ Filtry przeciwkurzowe ✔️ W miarę sensowne możliwości aranżacji okablowania❌ Marny airflow (H17) (rekomenduję dokupić min. 1 wentylator na przód)❌ Cienkie blachy SilentiumPC Gladius M35Cena ~180złCechy:Standard: ATXWentylacja fabr.: 2x120mm (max 5szt) Wysokość chłodzenia: do 165mmMagazyn: 2xDVD + 2xHDD + 3xSSD ✔️ Filtry przeciwkurzowe i łatwy do nich dostęp✔️ Poprawna jakość wykonania✔️ W miarę sensowne możliwości aranżacji okablowania✔️ Rozbudowany panel I/O i kontroler obrotów✔️ Sporo miejsca wewnątrz✔️ Piwnica (w tej cenie)❌ Cienkie i gibkie blachy❌ Brak gumowych przepustów Fractal Design Focus GCena ~200zł Cechy:Standard: ATXWentylacja fabr.: 2x120mm (max 6szt) Wysokość chłodzenia: do 165mmMagazyn: 2xDVD + 2xHDD + 1xSSD✔️ Przyzwoity airflow ✔️ Poprawna jakość wykonania✔️ Nie gnie się w rękach✔️ Filtry przeciwkurzowe❌ Brak podkładek antypoślizgowych na nóżkach❌ Mało miejsc na nośniki danych❌ Brak gumowych przepustów Phanteks P350XCena ~ 280zł Cechy:Standard: ATXWentylacja fabr.: 1x120mm (max 5szt) Wysokość chłodzenia: do 160mmMagazyn: 2xHDD + 2xSSD✔️ Przyzwoity airflow (po dokupieniu wentylatorów)✔️ Szkło hartowane✔️ Ładne podświetlenie RGB✔️ Dobra aranżacja okablowania❔ Brak zatok 5.25"❌ Brak gumowych przepustów SilverStone Redline RL06 PRO Cena ~ 350zł Cechy:Standard: ATXWentylacja fabr.: 4x120mm (max 6szt) Wysokość chłodzenia: do 158mmMagazyn: 3xHDD + 2xSSD✔️ Świetny airflow (i przyzwoite wentylatory w zestawie)✔️ Rozdzielacz na 10 wentylatorów❔ Brak zatok 5.25"❌ Niewygodny dostęp do filtra zasilacza❌ Brak wyciszenia sanek HDD ❌ Kolorowe kable wentylatorów❌ Narzędziowy montaż kart rozszerzeń❌ Delikatne okno z plexi NZXT H500Cena ~ 330zł Cechy:Standard: ATXWentylacja fabr.: 2x120mm (max 4szt) Wysokość chłodzenia: do 165mmMagazyn: 3xHDD + 3xSSD✔️ Najlepsze na rynku możliwości aranżacji okablowania✔️ Prosty, minimalistyczny design✔️ Hartowane szkło montowane na jedną śrubę✔️ Różne wersje kolorystyczne ✔️ Mam bo polecam ❔ Przeciętny airflow❔ Brak zatok 5.25"❔ Narzędziowy montaż kart rozszerzeń❌ Brak sanek i wyciszenia HDD In Win 303Cena ~ 310zł Cechy:Standard: ATXWentylacja fabr.: 1x120mm (max 7szt) Wysokość chłodzenia: do 160mmMagazyn: 2xHDD + 2xSSD✔️ Bardzo dobra jakość materiałów i wykonania✔️ Ciężka i solidna✔️ Ciekawy layout wewnętrzny✔️ Całkiem przestronne wnętrze✔️ Wygodne filtry❔ Przeciętny airflow (wymaga inwestycji w min. 3- 4 wentylatory)❔ Brak zatok 5.25"❌ Pionowy montaż HDD może skrócić jego żywotność❌ Przeciętne możliwości zarządzania okablowaniem❌ Brak gumowych przepustów Fractal Design Define C / C-mini Cena ~ 300zł / wersja z TG - 400złCechy:Standard: ATX / microATX (C-mini)Wentylacja fabr.: 2szt. (max 7 szt)Wysokość chłodzenia: do 172mmMagazyn: 2xHDD + 3xSSD✔️ Dobra jakość materiałów i wykonania✔️ Bardzo dobre możliwości aranżacji okablowania✔️ Fabryczne wyciszona✔️ Wersja ze szkłem hartowanym✔️ Kompaktowe wymiary przy zachowaniu sensownej przestrzeni wewnątrz✔️ Przemyślane i wygodne filtry przeciwkurzowe❔ Przeciętny airflow (zalecam dokupienie min. 2 went.)❔ Brak zatok 5.25" Fractal Design Meshify C TG / C-mini TGCena ~ 400zł Cechy:Standard: ATX / microATX (C-mini)Wentylacja fabr.: 2szt. (max 7 szt)Wysokość chłodzenia: do 172mmMagazyn: 2xHDD + 3xSSD✔️ Dobra jakość materiałów i wykonania✔️ Bardzo dobre możliwości aranżacji okablowania✔️ Dobry airflow (zalecam dokupienie min. 1 went.)✔️ Wersja ze szkłem hartowanym✔️ Kompaktowe wymiary przy zachowaniu sensownej przestrzeni wewnątrz✔️ Przemyślane i wygodne filtry przeciwkurzowe❔ Brak zatok 5.25" be quiet! Silent Base 601 / 801Cena ~ 450zł / wersja z TG ~ 500zł Cechy:Standard: ATX Wentylacja fabr.: 2szt. (max 8 szt)Wysokość chłodzenia: do 185mmMagazyn: 3xHDD + 6xSSD✔️ Dobra jakość materiałów i wykonania✔️ Fabryczne wyciszona i ofiltrowana✔️ Częściowo modułowe, przestronne wnętrze✔️ Wygodne w użyciu boczne panele✔️ Wersja ze szkłem hartowanym✔️ Kontroler obrotów wentylatorów❔ Brak zatok 5.25"❔ Bezużyteczny pionowy montaż GPU (za blisko szkła)❌ Słaba cyrkulacja powietrza❌ Brak beznarzędziowego systemu montażu dysków NZXT H700 Cena ~ 600złCechy:Standard: E- ATX, ATXWentylacja fabr.: 4szt. (max 7szt)Wysokość chłodzenia: do 185mmMagazyn: 7xHDD + 2xSSD✔️ Najlepsze na rynku możliwości aranżacji okablowania✔️ Dobra jakość materiałów i wykonania✔️ Prosty, minimalistyczny design✔️ Przyzwoity airflow i możliwości WC✔️ Różne wersje kolorystyczne❔ Brak zatok 5.25"❌ Przetłoczenie na metalowej osłonie przewodów nie pasuje idealnie do każdego złącza 24pin na MB❌ Mało użyteczny "inteligenty" kontroler RGB/fan w wersji H700i Fractal Design Define R6Cena ~ 500zł / wersja TG ~ 600zł Cechy:Standard: E-ATX, ATX Wentylacja fabr.: 3szt. (max 7 szt)Wysokość chłodzenia: do 185mmMagazyn: 1xDVD + 6xHDD + 2xSSD✔️ Dobra jakość materiałów i wykonania✔️ Fabrycznie wyciszona✔️ Bardzo dobre możliwości aranżacji okablowania✔️ Częściowo modułowe, przestronne wnętrze✔️ Wersja ze szkłem hartowanym✔️ Wygodne filtry przeciwkurzowe✔️ Przygotowana na WC✔️ Hub na 9 wentylatorów❔ Bezużyteczny pionowy montaż grafiki (za blisko szkła)❌ USB-C na froncie za dopłatą Lian-Li PC-O11 Dynamic / AirCena ~ 600złhttp://cdn.benchmark.pl/uploads/backend_img/c/newsy/2018-04/KH/LianLiPC-O11%20Dynamic1.jpgCechy:Standard: E-ATX, ATXWentylacja fabr.: brak (max 9szt - Dynamic / max 12szt - Air)Wysokość chłodzenia: do 155mmMagazyn: 2xHDD + 4xSSD✔️ Bardzo dobra jakość materiałów i wykonania✔️ Unikalny design (Dynamic) i wyjątkowo ciekawy layout wewnętrzny✔️ Bardzo przestronne wnętrze✔️ Znakomite możliwości zarządzania okablowaniem✔️ Dobry airflow i ogromne możliwości WC❔ Brak zatok 5.25"❌ Nie zmieści najwydajniejszych coolerów powietrznych (max 155mm wysokości)❌ Przedni filtr znacznie ogranicza airflow (Air) [table] ITX TOWER [/table] Tu nie będę się specjalnie rozwodził nad propozycjami gdyż zainteresowanych takim typem obudowy jest mały promil ludzi a wymagania różne. Wymienię jednak kilka konstrukcji na które warto zwrócić uwagę: Thermaltake Suppressor F1 ~150złCooler Master Elite 110A ~110złFractal Design CORE 500 ~ 220złPhanteks Enthoo Evolv ITX ~ 300złBitFenix Prodigy M ~ 350złNZXT H200 ~ 360zł Oczywiście to zestawienie nie wyczerpuje tematu, jeśli macie sugestie, zapraszam do dyskusji. Dziękuję @@kajtek., @@jacekgothic, @@Wento, @@Biafra, za pomoc w przygotowaniu 6 Cytuj Link to post Share on other sites
mick1 0 Napisano 29 Grudnia 2018 Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2018 (edytowane) Aż normalnie konto założyłem. Mam Fractal Design Define R6 i: - mam miejsce na zatokę 5.25 (nie używam, bo mam długą chłodnicę na górze - ale takie miejsce jest) - mam USB-C z przodu Z zatokami moje przeoczenie, błąd przy kopiowaniu. Posiadasz zapewne droższą wersję R6C z portem USB-C - Igoruss Edytowane 29 Grudnia 2018 przez Igoruss Cytuj Link to post Share on other sites
pawluto 202 Napisano 29 Grudnia 2018 Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2018 Fajny temat i na czasie jak dla mnie - za miesiąc szukam nowej budy i z ciekawością obejrzałem te propozycje. Na razie wybrałem Fractal ale na pewno nie kolor biały Czy mnie się wydaje ale kilka ostatnich nie ma możliwości instalacji napędów DVD CD ??? Cytuj Link to post Share on other sites
mick1 0 Napisano 29 Grudnia 2018 Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2018 (edytowane) Igoruss: tak, mam tą droższą. Do tańszej jest możliwość podmiany front panelu na taki z USB-C - tym niemniej w recenzji jest błąd Tak, jak masz wpisane "Wersja ze szkłem hartowanym" tak samo powinno być o wersji z usb-c Edytowane 29 Grudnia 2018 przez mick1 Cytuj Link to post Share on other sites
Player120 52 Napisano 28 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 28 Lutego 2019 Czyli w tych budach nie ma zatok 5,25 pod napedy optyczne? Corsair Carbide Series SPEC-06 White Tempered Glass moze jest jakis sposob montazu? kupno takiej zatoki? Ktos by moze cos polecil w przystepnej cenie z oknem, oswietlenem rgb, filtrem przeciwkurzowym oraz z miejscem na naped typu dvd Cytuj Link to post Share on other sites
radosuaf 807 Napisano 10 Kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2019 (edytowane) Rozglądam się właśnie za obudową - powinna być czarna, jak najmniej udziwniona, cicha i posiadać filtry przeciwkurzowe. Wolałbym, żeby nie miała okna. Fajnie, gdyby nie miała z przodu żadnych światełek. Musi oczywiście pomieścić wszystkie bebechy z podpisu (płyta ATX + DVD z takich największych). Zależałoby mi, żeby była względnie wąska - obecny Antec ma 21 cm szerokości i dużo więcej mi się nie zmieści. Te, które na razie znalazłem, to minimum 23 cm, czy jest coś węższego godnego polecenia? EDIT: Widzę, że Antec P7 Silent ma 21 cm - jakieś opinie? Edytowane 10 Kwietnia 2019 przez radosuaf Cytuj Link to post Share on other sites
KamellotK1 296 Napisano 28 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 28 Listopada 2019 Fajnie, że są informacje o maksymalnej wysokości dla coolera CPU. Brakuje mi natomiast informacji, jakie chłodnice AiO/Custom LC mogą wejść do poszczególnej obudowy. Mogę takie informacje przygotować i podesłać autorowi tematu, chyba, że z jakiegoś powodu nie wydaje się to być istotne? Cytuj Link to post Share on other sites
KamellotK1 296 Napisano 17 Grudnia 2019 Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2019 Thermaltake Versa H17 / H18Cena ~80zł (120zł wersja z oknem) https://www.ceneo.pl/62166808https://allegro.pl/listing?string=versa%20h17&bmatch=baseline-cl-dict43-uni-1-3-1127&order=p Najtańsza wersja to minimum 150 zł. Chyba wypadałoby już aktualizować ceny z tego FAQ'u bo zaczyna być rozbieżny z cenami rynkowymi Cytuj Link to post Share on other sites
sznib 887 Napisano 25 Maja 2020 Udostępnij Napisano 25 Maja 2020 Lancool 2 od LianLi, jak ktoś lubi porządek https://www.ceneo.pl/90372496 Tylko ten filtr PSU wyciągany do tyłu... Kiedy wreszcie producenci zrozumieją jak niepraktyczne to jest rozwiązanie? Wycięcie w tray'u mobo pomocne przy zmianie chłodzenia - standard, jest prawie we wszystkich obudowach. A jak często zmieniamy cooler CPU? Tymczasem filtry trzeba by wyczyścić przynajmniej raz na te kilka miesięcy, a najlepiej co najmniej raz na miesiąc, i jak PC stoi pod ścianą to weź się gimnastykuj z wyciąganiem filtra. Na razie jedynie Fractal i BQ mają już w standardzie filtr wyciągany do przodu. Cytuj Link to post Share on other sites
KamellotK1 296 Napisano 27 Maja 2020 Udostępnij Napisano 27 Maja 2020 Lancool 2 od LianLi, jak ktoś lubi porządek https://www.ceneo.pl/90372496 Tylko ten filtr PSU wyciągany do tyłu... Kiedy wreszcie producenci zrozumieją jak niepraktyczne to jest rozwiązanie? Wycięcie w tray'u mobo pomocne przy zmianie chłodzenia - standard, jest prawie we wszystkich obudowach. A jak często zmieniamy cooler CPU? Tymczasem filtry trzeba by wyczyścić przynajmniej raz na te kilka miesięcy, a najlepiej co najmniej raz na miesiąc, i jak PC stoi pod ścianą to weź się gimnastykuj z wyciąganiem filtra. Na razie jedynie Fractal i BQ mają już w standardzie filtr wyciągany do przodu. Obudowa petarda, patrząc na nią żałuję, że kupiłem swoją H500i, bo w tej cenie ten Lancool jest o klasę lepszy. Cytuj Link to post Share on other sites
mirai99 334 Napisano 27 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2021 Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts