Maciej21 2 Napisano 12 Listopada 2018 Udostępnij Napisano 12 Listopada 2018 Wydaje mi się, że uroczystości przy Grobie Nieznanego Żołnierza były marne. Nawet bardzo. Cytuj Link to post Share on other sites
088x880 1 Napisano 12 Listopada 2018 Udostępnij Napisano 12 Listopada 2018 Stulecie... Cytuj Link to post Share on other sites
dragzor 149 Napisano 12 Listopada 2018 Udostępnij Napisano 12 Listopada 2018 Weź nie rób takich byków w tytule, kuje w oczy;p 1 Cytuj Link to post Share on other sites
jarrino 3912 Napisano 12 Listopada 2018 Udostępnij Napisano 12 Listopada 2018 Macieju,ja się na tym nie znam to może mnie oświeć,jak powinny wyglądać ? Cytuj Link to post Share on other sites
chrisplbw 407 Napisano 12 Listopada 2018 Udostępnij Napisano 12 Listopada 2018 kuje w oczy przyganiał kocioł garnkowi 1 Cytuj Link to post Share on other sites
marko.s 39 Napisano 12 Listopada 2018 Udostępnij Napisano 12 Listopada 2018 Witam Czy jakiś administrator mógłby wyedytować nagłówek postu. Ogólnie moim skromnym zdaniem całe obchody tak ważnej rocznicy były słabe i uwydatniały podziału polityczne. Byłem początkowo na uroczystościach w Krakowie i prócz chmary osób plączących się od knajpy do knajpy w poszukiwaniu wolnego stolika. Osobiście skłaczyłem u znajomych by wsłuchując się w słowa naszego hymnu " Z ziemi włoskiej do Polski". Miły wieczór spędziłem zajadając się pizzą i ojczystą wódką. Tudzież też oglądaliśmy "Misia" a następnie grając w grę PRL. Ogólnie gdyby nie własna inicjatywa to byłby stracony weekend. Cytuj Link to post Share on other sites
MiK 13223 Napisano 12 Listopada 2018 Udostępnij Napisano 12 Listopada 2018 Ale jakie 100 lecie? Bo mnie ciekawi ta niepodległość w latach 45-89 i teraz pod chomątem unii. Namiastka była w latach 18(19)-39. Cytuj Link to post Share on other sites
jarrino 3912 Napisano 12 Listopada 2018 Udostępnij Napisano 12 Listopada 2018 (edytowane) @up - rozumiem cię,też tak myślałem,ale tu chodzi o sam fakt istnienia państwa. W czasach zaborów Polski nie było....Z tą unią to trochę przesadzasz. Trochę państw tam jest i też są pod "chomątem" ? Mam prośbę do moderatora,żeby zmienił sam ten tytuł,bo samo patrzenie boli. Autor natomiast ma to głęboko w "dópie"... Edytowane 12 Listopada 2018 przez jarrino Cytuj Link to post Share on other sites
MiK 13223 Napisano 12 Listopada 2018 Udostępnij Napisano 12 Listopada 2018 (edytowane) Jeżeli jeden z najważniejszych polityków w państwie mówi: "państwo polskie istnieje tylko teoretycznie” To ja mu wierzę. Edytowane 12 Listopada 2018 przez MiK Cytuj Link to post Share on other sites
marko.s 39 Napisano 12 Listopada 2018 Udostępnij Napisano 12 Listopada 2018 Ale jakie 100 lecie? Bo mnie ciekawi ta niepodległość w latach 45-89 i teraz pod chomątem unii. Namiastka była w latach 18(19)-39. "teraz pod chomątem unii" A widzisz inną alternatywę ? No chyba że droga Białorusi jest ą właściwą. Taką drogę wybrał naród. Co do 45-89 to zgoda. Chodziarz jakaś autonomie mieliśmy. Cytuj Link to post Share on other sites
MiK 13223 Napisano 12 Listopada 2018 Udostępnij Napisano 12 Listopada 2018 (edytowane) Nie, nie widzę alternatywy. Jest niepotrzebna i tak wszystko sprzedane. W sklepie nawet polskiej wódki już nie kupisz. Edytowane 12 Listopada 2018 przez MiK Cytuj Link to post Share on other sites
marko.s 39 Napisano 12 Listopada 2018 Udostępnij Napisano 12 Listopada 2018 (edytowane) Jeżeli jeden z najważniejszych polityków w państwie mówi: To ja mu wierzę. Ja też. Od czasu wypowiedzenia tych słów nic się nie zmieniło. Edytowane 12 Listopada 2018 przez marko.s Cytuj Link to post Share on other sites
jarrino 3912 Napisano 12 Listopada 2018 Udostępnij Napisano 12 Listopada 2018 Marko,czy ty też nie rozumiesz,że do 1918 roku nie istniało takie państwo jak Polska ? Nie było nas na mapach Europy. 45-98 byliśmy i istnieliśmy jako państwo. A to,że uzależnieni,to podziękuj politykom z tego czasu,tym z zachodu też... Mik,jak się chcesz narąbać,to co to za różnica czym ? Efekt ten sam... Cytuj Link to post Share on other sites
Maciej21 2 Napisano 14 Listopada 2018 Autor Udostępnij Napisano 14 Listopada 2018 (edytowane) Rzeczywiście przepraszam koleżanki i koledzy stulecie jest teraz dobrze.uff. Nie edytowałem, ponieważ źle się czułem.Postaram się błędów nie robić. Jeśli chodzi o mnie, to po prostu się pomyliłem. Pan Cooger uważa, że nie bardzo.A ja się tylko naprawdę. Edytowane 14 Listopada 2018 przez Maciej21 Cytuj Link to post Share on other sites
cooger 2075 Napisano 14 Listopada 2018 Udostępnij Napisano 14 Listopada 2018 Rzeczywiście przepraszam koleżanki i koledzy stulecie jest teraz dobrze.uff. Chyba nie bardzo... Cytuj Link to post Share on other sites
Maciej21 2 Napisano 15 Listopada 2018 Autor Udostępnij Napisano 15 Listopada 2018 (edytowane) Chodzi mi, że nie było żadnych samolotów śmigłowców, podhalańczyków z piórkami. Aby zrobić polską flagę na niebie. Z tym, się nie pogodzę. Edytowane 15 Listopada 2018 przez Maciej21 Cytuj Link to post Share on other sites
AudiAWX 3753 Napisano 15 Listopada 2018 Udostępnij Napisano 15 Listopada 2018 Za to był pochód, kuźwa co to za Włosi? Ten stary łysy w okularach mieszka obok mnie w Łomży. Cytuj Link to post Share on other sites
anarchist 60 Napisano 16 Listopada 2018 Udostępnij Napisano 16 Listopada 2018 (edytowane) Chodzi mi, że nie było żadnych samolotów śmigłowców, podhalańczyków z piórkami. Aby zrobić polską flagę na niebie. Z tym, się nie pogodzę. I bardzo dobrze, bo to wszystko kosztuje. Kto by za to zapłacił... Oczywiście podatnik. A ja nie mam najmniejszej ochoty aby za moje pieniądze, których im nie chcę oddawać, były przeznaczane na jakieś pierdoły, pokazówy czy igrzyska dla nudzącego się ludu, który chce sobie samolociki pooglądać bo nie ma co robić w dzień wolny od roboty.... Państwo powinno być, wg mnie, możliwe jak najtańsze, najmniej wtrącające się w życie obywatela i jak najmniej ideologiczne. Gdyby nie to że to kosztuje i jest robione za pieniądze okradzionych podatników to wsumie jest mi obojętne czy to było, nie było do póki nie muszę w tym brać udziału, jeździć do Warszawy czy latać w listopadzie po ulicy i wykrzykiwać jakieś ideologiczne/dogmatyczne hasła w imię zarządców, którzy mnie na co dzień okradają... Edytowane 16 Listopada 2018 przez anarchist Cytuj Link to post Share on other sites
Maciej21 2 Napisano 16 Listopada 2018 Autor Udostępnij Napisano 16 Listopada 2018 Dzień dobry Hmm...tak masz rację Anarachist, ale z drugiej strony oprawa za stulecia niepodległości powinna być dużo lepsza. Cytuj Link to post Share on other sites
anarchist 60 Napisano 16 Listopada 2018 Udostępnij Napisano 16 Listopada 2018 Nie zgodzę się z tym jednak... Czemu? 1. Czym jest lepsza rocznica 100 od 56 czy 121 albo 299? To tylko magia liczb... Tak jak GeForce GT 710 z 4GB ramu (nie wiem czy taki istnieje). 2. Jak popatrzy się w historię to wyjdzie że w sumie nie ma ciągłości państwa na przestrzeni 100 lat, 3. Jak definiować niepodległość? Kiedy Polska była/jest niepodległa. Od czego niepodległa. Czy teraz jest niepodległa czy nie? Czy w PRL to była niepodległa? Czy w czasach zaborów istniało państwo polskie? A istniało i to dwa razy i status był taki lub nawet lepszy niż PRL. Więć wtedy nie mam 128 lat zaborów tylko mniej. To tylko magia liczb. To moje zdanie. Można się z tym nie zgadzać. MI te sprawy są dość obojętne jak pisałem. Nikomu nie będę w tym przeszkadzał ale warto by sobie parę spraw przemyśleć dotyczących historii i polityki. Pozdro 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts