Skocz do zawartości

Czy Bóg istnieje??

Recommended Posts

"Czy Bóg istnieje??"

Autorze, dlaczego taki tytuł, jak odnoszę wrażenie, że Ty doskonale znasz odpowiedź (oczywiście wg Twoich przekonań i wiary)? Chcesz odpowiedzi innych, dam Ci swoją:

Dla mnie bóg (czy jakieś siły nadprzyrodzone) nie istnieją. Na swojej drodze życiowej (która w zasadzie już mocno jest na końcówce) nie znalazłem potwierdzeń na istnienie bogów, a "dowody" mówione w różnych religiach nigdy do mnie nie trafiały, abym mógł z przekonaniem odpowiedzieć - tak, widziałem, jestem pewien.

• Popieram 2

Ponieważ do tej pory nie znaleziono żadnych dowodów na jego istnienie, pozostaje wiara w niego. To już jest tylko i wyłącznie wybór osobisty myślącego człowieka. W momencie kiedy jego istnienie zostanie udowodnione, wiara oraz wszelkiego rodzaju religie przestaną być potrzebne. 

• Popieram 1

Nigdy nie przynależałem do żadnej sekty. Nie byłem chrzczony i nikt na mnie nie wykonywał nigdy żadnych obrzędów religijnych.

Więc jak sobie wyobrażasz, że idę z jajeczkami do miejsca, które jest mi obce (i wrogie) z natury?

Święta katolickie bardzo lubię, bo mam wtedy wolny dzień :D

Edytowane przez npc-bmk

ale na Wielkanoc to poleci ta jajeczka poświęcić z rodzinką co??

Jak chrześcijaństwo funkcjonuje w naszym kraju 1000 lat to i zajęło miejsca spotkań rodzinnych. Jadę do rodziców (chociaż nikt nie wierzy) czy teściów na wiekanoc i boże narodzenie, bo akurat jest wolne. Spotykam w rodzinnym mieście w tym okresie znajomych z dzieciństwa bo oni też tam wtedy są chociaż większość nie wierzy. 

Od święconych jajek jaro bardziej by się na Twoim miejscu przejmował tym, że wielkanoc zrobiono w tym czasie żeby przykryć pogańskie święta. Do tego same te jajka to pogański zwyczaj.

https://pl.wikipedia.org/wiki/Jare_%C5%9Awi%C4%99to (zbieg nazwy święta z przedmówcą niezamierzona ;p)

Te zaś święta były po to, żeby ten ważny okres przesilenia wiosennego utrwalać bo on miał ważne znaczenie dla każdego kto żył z rolnictwa. 

• Popieram 2
żeby przykryć pogańskie święta

Bardzo się cieszę, że wspomniałeś o tym - takich zabiegów z "wypieraniem pogaństwa" jest o wiele więcej. Przypomniała mi się audycja (od ~10minuty, ale lepiej przesłuchać od dechy, do dechy):

Oraz przeczytać:

mitologia-slowian-b-iext47637793.jpg

Wszystko podane, ładnie i zrozumiale.

Edytowane przez npc-bmk

Po to, że ewoluowaliśmy jako zwierze stadne, jak będziesz czynić "źle" to osłabiasz stado i stado umiera w zimę albo w czasie suszy. Bo żyjąc w stadzie często nie wiesz co jest twoim potomstwem a co nie a dbanie o swoje geny jest ważne więc dbasz o wszystkie. 

Obrażasz nas insynuując, że religia czy wiara jest wyznacznikiem moralności czy dobra. Jak to powiedział kiedyś ktoś bardzo mądry "Źli ludzie robią złe rzeczy, dobrzy ludzie robią dobre rzeczy ale żeby dobry człowiek robił złe rzeczy, do tego potrzeba religii". Patrz na rzeszę katolików w Polsce, niby ponad 90% społeczeństwa. Nie możliwe żeby wszyscy byli psychopatami, socjopatami a nienawidzą gejów, nienawidzą żydów, nienawidzą ludzi o innych poglądach bo ksiądz tak kazał albo książka. 

• Popieram 3

Ciemność. Światło. Bóg. Lucyfer. Niebo. Piekło. DOBRY. ZŁY. Tak, wiecznie trwający kontrast. Odkąd istnieje egzystencja, trwa „walka” między dobrem a złem. Oczywiście, że ona nigdy się nie kończy. Dobre rzeczy zmieniają się w złe, złe rzeczy zmieniają się w dobre, „ludzie” żyjący na Ziemi postrzegają to jako walkę, którą mogą wygrać. HA, je***e matoły. Jeśli spojrzeliby na historię, rozumieliby, co się dzieje. Myślę za dużo, rozumiem, jestem BOGIEM w porównaniu do niektórych niezdolnych do istnienia bezmózgich zombie. Mimo to, ich poczynania mnie interesują, tak jak dziecko interesuje się nową zabawką. Następny kontrast, tak naprawdę bardziej paradoks, kiedy ci zaawansowani odkrywają jeszcze nierozwinięte światy, podczas gdy niektóre matoły stają się ich mieszkańcami – lecz dla każdej zasady istnieje wyjątek, i tu mamy DUŻY wyjątek – większość matołów nigdy się nie zmienia – nigdy nie postanowią żyć w samopoczuciu wszystkości!   ZASTOSUJCIE TO DO SIEBIE I NAPICIE CZY Myślicie TAK SAMO i czy się z tym zgadzacie??

Ze niby Lucyfer dawca życia jest zły? Gdyby nie on nie byłoby wygnania a Adam i Ewa dalej żyliby w raju. Gdyby nie było wygnania nie byłoby Kaina i Abela. itp itd . . .

Wszyscy pochodzimy od grzechy pierworodnego. Którego promotorem był Czarny Pan. 

Obarczę cię niezmiernie wielkim trudem twej brzemienności, w bólu będziesz rodziła dzieci...
Edytowane przez MiK

Proponuję wam założyć kabaret i żeby się nazywał "na wieki, wieków"...:) Pytanie z tematu dyskusji, nie ma nic wspólnego z jakąkolwiek wiarą i jej zasadami. Tak powinniśmy próbować odpowiedzieć na nie. Inaczej jest to po prostu reklama, a za to trzeba zapłacić administracji...

• Popieram 1

Bóg, jeśli istnieje, nie potrzebuje zupełnie nic. A poza tym, jeżeli nie ustalimy co rozumiemy, mówiąc, myśląc "bóg", to cała ta dyskusja i wymiana myśli jest o kant dopy roztłuc...Bo na razie więcej tu jest o religii, niż o bogu. O niej jest osobny temat.

jeśli istnieje

Ja nie mam takich dylematów, dla mnie odpowiedź jest jedna (udzieliłem jej we wcześniejszych postach).

to cała ta dyskusja i wymiana myśli jest o kant dopy roztłuc...

Wystarczy przestać tu pisać, pozostawiając autora samego z myślami.

Ja w takim razie zaczynam od siebie. :peace:

Edytowane przez npc-bmk