serakles 1 Napisano 4 Listopada 2018 Udostępnij Napisano 4 Listopada 2018 Witam, mój problem z komputerem ciągnie się od roku, gdy po bataliach z nim zarzuciłem próbę naprawy go na jakiś czas. Aktualnie znów mam chwilę czasu, żeby pograć sobie w gry, a tym samym podjąć próbę naprawy sprzętu. Problem polega na tym że w grach, gdy pojawi się więcej ruchu na ekranie gra zaczyna klatkować w takim stopniu że uniemożliwia płynne granie. Problem nie we wszystkich grach tak mocno widać. W grach typu BF 3,4,1 , Fifa 17,18,PoE, Wiedźmin 3 jest on minimalnie widoczny, w te gry się da grać choć widać że płynności nie ma. W grach typu Diablo3, CS GO, Metin 2 jest tragedia. Przy Diablo 3 i Metinie przy większych spotach jest pokaz slajdów. Przy CS zauważyłem że klatkowanie pojawia się jak przywracam grę z paska wtedy jest niemiłosierne klatkowanie i gra jest już aż do wyłączenia niegrywalna. Wymieniana była profilaktycznie karta graficzna i zasilacz. System chyba 10 razy przeinstalowany. Bios aktualny, sterownika tak samo najświeższe ze strony producenta. Dysk SSD bez błędów w S.M.A.R.T. Pamięć RAM testowana Memtestem i testowałem kości pojedynczo w grach. Test procesora pod obciążeniem OCCT, zero błędów. Temperatury w normie. Zużycie zasobów procesora,RAM itp. w Menadżerze zadań w normie. Czyż by problemem stanowił procesor... Specyfikacja komputera: PSU: Corsair V550 MB: GB 970A-DS3P RAM: 2x4GB Patriot GPU: MSI R7 370 CPU: AMD Phenom II x4 965BE (zegary default) HDD: WD Green 1TB SSD: Toshiba 128GB Z góry dziękuję za pomoc. Cytuj Link to post Share on other sites
limera1n 317 Napisano 4 Listopada 2018 Udostępnij Napisano 4 Listopada 2018 Co to znaczy zużycie w normie? Phenom II to już stary dziadek, nie nadaje się do nowych gier Cytuj Link to post Share on other sites
serakles 1 Napisano 4 Listopada 2018 Autor Udostępnij Napisano 4 Listopada 2018 W sensie że nie widzę żeby coś skakało do 100%. Trochę mnie dziwi bo ten Phenom rok demu dawał sobie radę we wszystkim, z dnia na dzień coś się stało. Cytuj Link to post Share on other sites
limera1n 317 Napisano 4 Listopada 2018 Udostępnij Napisano 4 Listopada 2018 Sprawdzałeś temperatury sprzętu podczas gry? Napisałeś że SSD bez błędów, a HDD? Też zdrowy? Na jakiej rozdzielczości próbujesz grać w Wiedźmina na tym procesorze Cytuj Link to post Share on other sites
serakles 1 Napisano 4 Listopada 2018 Autor Udostępnij Napisano 4 Listopada 2018 (edytowane) Temperatury w grach ok, biorąc pod uwagę że taka gram typu Metin(wracam do niej z sentymentem) nie wymaga dużo a się tnie niemiłosiernie... HDD ma bad sektory ale wszystkie gry co testowałem są na SSD i HDD był odłączany też ze względów testowych, nie pomogło... Gram w Wieśka w FHD Zauważyłem dziwną rzecz... Edytowane 4 Listopada 2018 przez serakles Cytuj Link to post Share on other sites
limera1n 317 Napisano 4 Listopada 2018 Udostępnij Napisano 4 Listopada 2018 Patrz na zakładkę wydajność, na Użytkownicy to jakoś dziwnie sumuje. Spróbuj zrobić jeszcze benchmark temu SSDkowi np. CrystalDiskMark. Dodatkowo uruchom HWiNFO z zakładki Sensors następnie kliknij na ikonkę notatnika w dolnym, prawym rogu i wskaż miejsce gdzie ma być zapisany log. Pograj jakieś 10min. Wyjdź do pulpitu nie wyłączając gry i zamknij okno Sensors HWiNFO. Log zostanie zapisany w pliku CSV. Wrzuć log na jakiś hosting, atu daj linka. Podrzuć log i może coś znajdziemy. Cytuj Link to post Share on other sites
serakles 1 Napisano 4 Listopada 2018 Autor Udostępnij Napisano 4 Listopada 2018 Ok, biorę się za grę, a poniżej wrzucam dodatkowe fotki. Cytuj Link to post Share on other sites
limera1n 317 Napisano 4 Listopada 2018 Udostępnij Napisano 4 Listopada 2018 Czy ja tam poprawnie widzę? Masz wmontowane do kompa dwie grafiki? GTX550 i R7 370? Cytuj Link to post Share on other sites
serakles 1 Napisano 4 Listopada 2018 Autor Udostępnij Napisano 4 Listopada 2018 Tak, ale na to nie patrz. Karta druga została zamontowana jakieś pół roku temu. Bawiłem się miningiem. Patrzyłem jak wydajnościowo wychodzi. Bez tej 550ti problem i tak występował, więc zakładam że to nie ona stanowi tu problem. Cytuj Link to post Share on other sites
limera1n 317 Napisano 4 Listopada 2018 Udostępnij Napisano 4 Listopada 2018 Tak, ale na to nie patrz. Karta druga została zamontowana jakieś pół roku temu. Bawiłem się miningiem. Patrzyłem jak wydajnościowo wychodzi. Bez tej 550ti problem i tak występował, więc zakładam że to nie ona stanowi tu problem. OK ale obecnie masz rozumiem zainstalowane stery do obu? To też na pewno nie problem? Cytuj Link to post Share on other sites
lonialomax 806 Napisano 4 Listopada 2018 Udostępnij Napisano 4 Listopada 2018 Jet to dowód na coraz większy rozwój sztucznej inteligencji, bo w XP byłyby blue-screeny. Cytuj Link to post Share on other sites
serakles 1 Napisano 4 Listopada 2018 Autor Udostępnij Napisano 4 Listopada 2018 Przyznam Ci rację że może się to gryźć. Jeśli ma to pomóc to zaraz ją ewakuuję z kompa i wyczyszczę ze sterowników. Poniżej Log po około 20 minutach gry w Wiedźmina 3. https://drive.google.com/open?id=1Ea6ibt84rGp9AVpwnFe8qxvBypiPQYfj Cytuj Link to post Share on other sites
lonialomax 806 Napisano 4 Listopada 2018 Udostępnij Napisano 4 Listopada 2018 (edytowane) Odinstaluj najpierw sterownik po poprzedniej karcie za pomocą DDU w trybie awaryjnym, bo nawet w logu masz dwie karty. Jedną pracującą i drugą, którą system też próbuje uruchomić. Nawet jest zanotowane użycie pamięci V RAM tej nieobecnej karty. Edytowane 4 Listopada 2018 przez lonialomax Cytuj Link to post Share on other sites
serakles 1 Napisano 4 Listopada 2018 Autor Udostępnij Napisano 4 Listopada 2018 Odpiąłem, wyczyściłem i nic nie pomogło Cytuj Link to post Share on other sites
lonialomax 806 Napisano 4 Listopada 2018 Udostępnij Napisano 4 Listopada 2018 Napięcie 12V zasilacza momentami spada do wartości 11.590V. Niby mieści się w normach ATX, ale może być to problem przy zasilaniu karty graficznej. Do sprawdzenia multimetrem napięcie pod obciążeniem karty na wtyczce 6-pin kabla PCI-e. Cytuj Link to post Share on other sites
serakles 1 Napisano 4 Listopada 2018 Autor Udostępnij Napisano 4 Listopada 2018 Zasilacz jest nowy, na poprzednim to samo było więc chyba 2 zasilacze identycznie nie są uszkodzone ale co zauważyłem w moim pokoju że często mi się żarówki palą. Instalacja w domu nie jest stara bo dom ma 10 lat. Może mieć to wpływ? Cytuj Link to post Share on other sites
lonialomax 806 Napisano 4 Listopada 2018 Udostępnij Napisano 4 Listopada 2018 Zasilacz jest nowy, na poprzednim to samo To, że nowy wcale nie oznacza poprawnej pracy, tym bardziej, że jest to najmniej udana jednostka Corsair. Sprawdź to napięcie tak jak wyżej. w moim pokoju że często mi się żarówki palą Może to wskazywać na jakieś przepięcia w sieci co może mieć wpływ na żywotność zasilacza i jego poprawne działanie, a sprawdzenie tego to już przez fachowca, najlepiej z uprawnieniami, aby było kogo obciążyć za ewentualne szkody w sprzęcie domowym. Cytuj Link to post Share on other sites
serakles 1 Napisano 4 Listopada 2018 Autor Udostępnij Napisano 4 Listopada 2018 Miernik będę miał dopiero jutro jak z pracy wrócę. Czy przez ten czas mogę coś zrobić jeszcze, coś sprawdzić póki mam dzień wolny? Cytuj Link to post Share on other sites
lonialomax 806 Napisano 4 Listopada 2018 Udostępnij Napisano 4 Listopada 2018 W logu wszystkie odczyty w nornie i oprócz zasilacza no i żywotności dysku SSD, przy którym jest wskazanie procentowego zużycia Drive Remaining Life [78%] to innych anomalii brak. Cytuj Link to post Share on other sites
serakles 1 Napisano 5 Listopada 2018 Autor Udostępnij Napisano 5 Listopada 2018 Napięcie na karcie podczas stresu 11.97V bez żadnych skoków. Cytuj Link to post Share on other sites
limera1n 317 Napisano 6 Listopada 2018 Udostępnij Napisano 6 Listopada 2018 Przeanalizowałem log. Grając w wiedźmina GPU przez większość czasu jest używane w 99%. W ten sposób przeciążone GPU może powodować spadki. Próbowałeś zjechać z jakimiś ustawieniami? Jaką masz aktualnie wersję sterowników od AMD? Cytuj Link to post Share on other sites
serakles 1 Napisano 6 Listopada 2018 Autor Udostępnij Napisano 6 Listopada 2018 Sterowniki widzę że nie są najnowsze, zaraz zaktualizuję. Co do zużycia GPU to sytuacja z mocnymi klatkami pojawia się w grze Metin 2 a jest to gra z 2004 roku więc możesz się domyślić jakie ma wymagania Może pograł bym w nią i wtedy wrzucił logi? Tam klatkowanie jest najbardziej widoczne Cytuj Link to post Share on other sites
limera1n 317 Napisano 6 Listopada 2018 Udostępnij Napisano 6 Listopada 2018 Sterowniki widzę że nie są najnowsze, zaraz zaktualizuję. Co do zużycia GPU to sytuacja z mocnymi klatkami pojawia się w grze Metin 2 a jest to gra z 2004 roku więc możesz się domyślić jakie ma wymagania Może pograł bym w nią i wtedy wrzucił logi? Tam klatkowanie jest najbardziej widoczne Możesz tak zrobić jak mówisz, przetestujemy Metina ¯\_(ツ)_/¯ Sent from my MI 8 using Tapatalk Cytuj Link to post Share on other sites
serakles 1 Napisano 6 Listopada 2018 Autor Udostępnij Napisano 6 Listopada 2018 Może to być dla Cb śmieszne ale sam fakt takiej gry i taki problem... Log: https://drive.google.com/open?id=1ET9zBE9NqS7a2LP8rOlRvX1mqSMVwJVE Film jak to wygląda: https://drive.google.com/file/d/19LdkL77KfnA1KI3sy5_vvh8gxz02q2-d/view Cytuj Link to post Share on other sites
jarrino 3912 Napisano 6 Listopada 2018 Udostępnij Napisano 6 Listopada 2018 Gry optymalizowane pod bardzo stare sterowniki graficzne,mogą wyczyniać takie numery... Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts