Krzyzak 131 Napisano 21 Stycznia 2020 Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2020 Faktycznie, Rampage Extreme VI oraz Corsair AX1500i to stara płyta główna i PSU no name, a na tym konfigu padły mi dwie 2080Ti pierwsze. U mnie zakrada się odrobina Januszostwa i powiem tyle - jak już mają padać to niech padają po wyjściu nowej generacji i zaprzestaniu produkcji starej. Najlepiej tak 2-3 msc przed końcem gwarancji. Nie ma nic piękniejszego jak wymiana np. z 2080 na 3080. A podobno przeskok w Ampere będzie trochę większy jak z Pascali na Turingi Przy okazji z ciekawości: serwis MSI raczej wymienia karty czy naprawia ? Oraz jak to jest z tą 3 letnią gwarancją - działa na zasadzie 2 letniej ? Tfu tfu tfu - przez lewe ramię i odpukać w niemalowane! Cytuj Link to post Share on other sites
joker5513 2764 Napisano 21 Stycznia 2020 Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2020 Ciekawe ile sobie policzą za 3080/3080 Ti... Już topowy Turing był dla mnie katorżniczym wydatkiem, jak dowalą kolejna podwyżkę to przestanie to być zabawne. Obecnie jestem w miare komfortowej sytuacji - nowa 2080Ti na stanie. W momencie premiery Amperee będzie miała dopiero 6 miesięcy z 4 lat gwarancji wykorzystane. Może uda się w miarę bez bólu portfela przeskoczyć na next gen. Cytuj Link to post Share on other sites
FranzMoritz 17 Napisano 21 Stycznia 2020 Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2020 Naprawią Ci tak, że później miesiąc po gwarancji padnie, ale podoba mi się Twój tok myślenia Cytuj Link to post Share on other sites
Krzyzak 131 Napisano 21 Stycznia 2020 Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2020 Ciekawe ile sobie policzą za 3080/3080 Ti... Myślę, że trochę lepiej wycenią nową generację. Wcześniej nie mieli żadnego rywala - teraz czerwoni mogą chować coś w rękawie i nawet jeżeli zdominują tylko rynek do średniego segmentu to i tak wygrają a zieloni będą musieli zejść z ceny. Podobnie jak w rynku procesorów. Miejmy nadzieje, że czerwoni ponownie przywrócą "złoty" okres dobrych podzespołów w niewygórowanej cenie. Może to tylko czcze marzenia - ale tego sobie i wszystkim życzę - powrotu do normalności Cytuj Link to post Share on other sites
Rebelmind 3722 Napisano 21 Stycznia 2020 Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2020 @Joker 2080Ti nie mając żadnej konkurencji (nawet zapowiedzianej) dostał podwyżkę ceny względem 1080Ti w wysokości ~60%. Nie widzę żadnego powodu, żeby 3080Ti nie wszedł z podobnym bonusem za Premium®. 160% z 5000 tj 8000 pln. Co więcej, nawet jeżeli AMD łaskawie wyda Big Navi, które dogoni 2080 Ti (bo na chwilę obecną nawet taki "czerwony fanatyk" nie wierzy w przegonienie Turinga, chyba że przy multi-chip) i wyceni je konkurencyjnie (niżej niż 2080 Ti), powiedzmy 4000 pln, to tym bardziej Amper topowy może doje*** z ceną. Tak czy siak BĘDZIE DROGO. Cytuj Link to post Share on other sites
BuNcOL5s 215 Napisano 21 Stycznia 2020 Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2020 Problemem AMD jest to że obecne navi to karty które powinny rywalizować z serią Pascal a nie Turing. Cytuj Link to post Share on other sites
wojciechu15 1991 Napisano 21 Stycznia 2020 Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2020 (edytowane) Jak u czerwonych nie nastąpi jakiś kosmiczny przełom na poziomie tego w CPU, tj jak np jakimś cudem nie wymyślą GPU z dwoma fizycznymi rdzeniami które będzie z poziomu sterowników zachowywać się jak jednordzeniowe to na poprawę sytuacji bym nie liczył. Znowu będzie drożej. Edytowane 21 Stycznia 2020 przez wojciechu15 Cytuj Link to post Share on other sites
MiK 13223 Napisano 21 Stycznia 2020 Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2020 Nie ważne co ma z czym rywalizować. Liczy się relacja cena wydajność. Cytuj Link to post Share on other sites
wojciechu15 1991 Napisano 21 Stycznia 2020 Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2020 Nie zawsze. Nic ci po super relacji ceny do wydajności karty z średniego segmentu, jak chcesz grać w 4k, albo 144fps. Cytuj Link to post Share on other sites
Succubus 6185 Napisano 23 Stycznia 2020 Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2020 Cytuj Link to post Share on other sites
mutissj 2199 Napisano 24 Stycznia 2020 Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2020 Forest dalej psioczy o RTX'ach: Powiedzcie mi co się dzieje od 2 tygodni dostaje masę wiadomości o padających RTX i problemach z ich reklamacjami Przeważnie RTX działa parę dni i pada, a potem ludzie czekają czy łaskawie uznają reklamacje , często reklamacja nie uznają, bo coś tam i coś tam, bo niby ryska, bo niby to wina użytkownika Fora w Europie aż wrzą a awaryjność niesamowita tych kart, tylko czemu youtuberzy o tym nie mówią tylko podniecają się, że nowa seria RTX wychodzi za parę miesięcy. a tutaj parę ciekawszych odpowiedzi w komentarzach 2 Cytuj Link to post Share on other sites
FranzMoritz 17 Napisano 24 Stycznia 2020 Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2020 dobry jest ten komentarz gościa WavePC - dlaczego w większości montuje rtxy. Trafia w sedno. Ale jakoś na forach nie wrze, że się komuś radeon spalił, albo sypie artefaktami. Może jeszcze pojawi się taka fala tematów i postów Cytuj Link to post Share on other sites
DjXbeat 1045 Napisano 24 Stycznia 2020 Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2020 (edytowane) Forest napisał, że nigdy nie miał takiego wysypu uszkodzonych RTX - 10sztuk w 2 tygodnie. Jeśli już prowadzi jakieś statystyki to niech uwzględni w nich, że połowa tych kart mogła być uszkodzona przez użytkowników z czego żaden się nie przyznał. Parę lat wstecz miałem sytuacje gdzie sam uszkodziłem kartę graficzną przez wgranie zmodowanego biosu - w sklepie w którym kupiłem kartę i składałem na gwarancję po rozmowie ze sprzedawcą, właścicielem od razu się przyznałem, że kombinowałem i moja wina. Właściciel był na tyle wyrozumiały, że wysłała kartę na gwarancję i wymienił mi na drugi egzemplarz w dodatku nowszy Radeon 2900pro na Radeona 3870. Edytowane 24 Stycznia 2020 przez DjXbeat Cytuj Link to post Share on other sites
Artok 2004 Napisano 24 Stycznia 2020 Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2020 Dżentelmen z WawePC pięknie się popisał. Maksymalna temperatura ustalona przez nVidię dla kart z serii RTX to 88°C, a on widział 90-100°. Ciekawe kiedy. Cytuj Link to post Share on other sites
Yahoo.K 152 Napisano 24 Stycznia 2020 Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2020 @@Artok, Chodzi mu o RX-y Cytuj Link to post Share on other sites
wojciechu15 1991 Napisano 24 Stycznia 2020 Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2020 (edytowane) Forest napisał, że nigdy nie miał takiego wysypu uszkodzonych RTX - 10sztuk w 2 tygodnie. Jeśli już prowadzi jakieś statystyki to niech uwzględni w nich, że połowa tych kart mogła być uszkodzona przez użytkowników z czego żaden się nie przyznał. On nie pisze o tym, że miał wysyp uszkodzonych rtx'ów tylko, że w 2 tygodnie zgłosiło się do niego 10 osób którym padły karty. Czyli tak naprawdę tych kart i użytkowników pewnie na oczy nie widział. Dla mnie to takie śmieszne trochę. Były wadliwe, padające serie, ale koleś zachowuje się jak by intencjonalnie burzę chciał rozpętać wyciągając jakieś śmieszne argumenty o "synkach z Krakowa". WawePC dobrze mu odpisał, że problem z gwarancją leży zazwyczaj po stronie sprzedawcy, a nie producenta. Nawet tutaj na forum jest kilka osób którym karta padła. Nie słyszałem by ktokolwiek miał problem z naprawą/wymianą/zwrotem kasy. Edytowane 24 Stycznia 2020 przez wojciechu15 Cytuj Link to post Share on other sites
pawelox01 52 Napisano 27 Stycznia 2020 Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2020 (edytowane) Witam ponownie. Od kilku dni zauwazylem ze moja 2080 gaming x trio wydaje dziwny jednolity dzwiek ktory natęża się im wiecej fps generuje karta. Wydaje mi się że to cewki piszczą. Jak ustawie na sztywno zeby generowalo max 60 klatek to nie slychac tego pisku. Karte mam od 6 miesiecy i wczesniej nie bylo z tym problemu / wyłącz podpis z tapatalk / worm Edytowane 28 Stycznia 2020 przez worm Cytuj Link to post Share on other sites
BuNcOL5s 215 Napisano 28 Stycznia 2020 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2020 Witam ponownie. Od kilku dni zauwazylem ze moja 2080 gaming x trio wydaje dziwny jednolity dzwiek ktory natęża się im wiecej fps generuje karta. Wydaje mi się że to cewki piszczą. Jak ustawie na sztywno zeby generowalo max 60 klatek to nie slychac tego pisku. Karte mam od 6 miesiecy i wczesniej nie bylo z tym problemu Wysłane z mojego HD1900 przy użyciu Tapatalka To na 99% problem z cewkami, przerabiałem ten temat wiele razy. Jedyne co możesz zrobić to zaakceptować ten stan rzeczy. Cytuj Link to post Share on other sites
pawelox01 52 Napisano 28 Stycznia 2020 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2020 To na 99% problem z cewkami, przerabiałem ten temat wiele razy. Jedyne co możesz zrobić to zaakceptować ten stan rzeczy.Podlega to reklamacji? Cytuj Link to post Share on other sites
Krzyzak 131 Napisano 28 Stycznia 2020 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2020 a tutaj parę ciekawszych odpowiedzi w komentarzach Mam nadzieje, że w pozytywnym sensie przytoczyłeś moją wypowiedź "Krzyzak" to ja. Jeśli już prowadzi jakieś statystyki to niech uwzględni w nich, że połowa tych kart mogła być uszkodzona przez użytkowników z czego żaden się nie przyznał. Napisałem pod postem Foresta jeszcze jeden komentarz z podobnym wydźwiękiem jak kolega wyżej. Niestety nie dostałem odpowiedzi - czy aby na pewno karty nie zostały uszkodzone przez samych użytkowników. Forest jest osobą, która zna się na swoim fachu i za to wielki szacunek. Jednak czasem niestety wywołuje niepotrzebne kontrowersje swoimi wypowiedziami zbyt pochopnie wyciągając wnioski. @@pawelox01, Próbować możesz, ale co z tego wyniknie to Ci raczej nikt do końca nie powie. Jaki zasilacz ? Cytuj Link to post Share on other sites
pawelox01 52 Napisano 28 Stycznia 2020 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2020 @@pawelox01[/b], Próbować możesz, ale co z tego wyniknie to Ci raczej nikt do końca nie powie. Jaki zasilacz ? Seasonic Focus plus gold 550 Cytuj Link to post Share on other sites
Dominik132 39 Napisano 28 Stycznia 2020 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2020 Napisałem pod postem Foresta jeszcze jeden komentarz z podobnym wydźwiękiem jak kolega wyżej. Niestety nie dostałem odpowiedzi - czy aby na pewno karty nie zostały uszkodzone przez samych użytkowników. Ale Forest o tym pisał. Przecież 95% serwisów Pl działa na zasadzie uwalenia klienta. Tam ryska,tu kurz,tam palce odbite-z każdego powodu nie uznają,i uwalają gwarancję Cytuj Link to post Share on other sites
uberas 110 Napisano 29 Stycznia 2020 Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2020 Ma ktos tu GTX1650S na TU116? Cytuj Link to post Share on other sites
BuNcOL5s 215 Napisano 29 Stycznia 2020 Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2020 Podlega to reklamacji? Ja jak chciałem odesłać kartę z piszczącymi cewkami do serwisu MSI to powiedzieli, że to normalne zachowanie urządzeń o wysokiej wydajności i nie wpływa na ich sprawność. 2 Cytuj Link to post Share on other sites
pawelox01 52 Napisano 29 Stycznia 2020 Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2020 Ja jak chciałem odesłać kartę z piszczącymi cewkami do serwisu MSI to powiedzieli, że to normalne zachowanie urządzeń o wysokiej wydajności i nie wpływa na ich sprawność.No nic, pozostaje mi zyc z ta karta. Na szczescie nie jest to glosne Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts