Revenant 1170 Napisano 15 Maja 2020 Udostępnij Napisano 15 Maja 2020 (edytowane) Ty chyba chcesz żebym ja dzisiaj w nocy wsiadł w samochód i jechał do Berlina. Przy okazji zmiany CPU zmienię Dark Rocka Pro 4 na H115i Pro XT (coldplate i pompa coolita) w push & pull (ML140, planowane 800-1100 rpm). Nie dla wydajności, tylko dla... luzu w budzie. Często wyjmuje GPU a przez DRP4 nie mam dostępu do blokady (zabawa z ołówkiem 10 minut). No i odsłonię... ledy (+30% pkt w 3Dmarku?). Powinno mi to zdecydowanie pomóc osiągnąć lepszy boost względem AC. DRP4 jest zauważalnie słabszy od H115i Platinium/Pro XT. Przy H115i mam zamiar wymaksować turbo (PBO itp) oraz zoptymalizować RAM (obecnie bottleneckiem jest kontroler w procesorze, nie puszcza dalej - CPU świetna sztuka, ale kontroler lami). Zobaczymy ile uda mi się wydusić. C7H nawet się nie spoci tak czy siak. Overclocking ofc. z poziomu biosu. Nie lubię Ryzenmastera, Asusa AI ani podobnych wynalazków. Muszę zrobic jakiś test. Po folderze z grą widzę że Metro Exodus ciągle ma benchmarka. Shadow of War też miał bencza. Ewentualnie 4DMarki w 4K i będę porównywał GPU score (te same ustawienia). Ale test przeprowadzę na świeżo przed wymianą CPU (bez sensu robić 2 tyg wcześniej). Jeżeli faktycznie GPU podskoczy o te 5-8% (3% mnie zadowoli) po wymianie CPU i wymaksowaniu go no to chyba nawet rozważę czekanie do RTX 4000 (ale wtedy 4080/4080Ti + blok wodny, sam loop dla CPU [szczególnie Ryzenów] jest bez sensu). Oczywiście wtedy będę już siedział na AM5 lub Intelu non-14nm... żeby nie było że do 3700X. Swoją drogą, nvidia ponoć ma ogarnąć swoje referenty Ampere. Mają być łatwiejsze do demontażu. Jedyny argument na "nie" by wyparował. Edytowane 15 Maja 2020 przez Revenant Cytuj Link to post Share on other sites
MariuszB35PL 617 Napisano 16 Maja 2020 Udostępnij Napisano 16 Maja 2020 Panowie mam taki dziwny problem Z rtx 2070 ,albo padem od Xbox One (pad łaczony po BT) otóż, gdy właczma grę z efektami RT to obraz zaczyna lagować gdy gram tym padem w grach Metro Exodus i Battlefield V, gdy go wyłączę i gram mysz plus klawiatura jest ok. W pozostałych grach z RT jak Control i Tomb Rider jest ok . Wygląda to tak że pomimo że afterburner pokazuje 70/90 FPS to obraz ścina jak cholera no ciężko się gra. Czego to może być wina? Pada BT, gry? Czy czegoś jeszcze, Sterowniki najnowsze do grafiki. Ktos sie spotkał z takim czymś? Bo nie wiem może to coś z kartą i trzeba ją zwrócić ? został mi na to Tydzień. Cytuj Link to post Share on other sites
Fikuzi 2439 Napisano 16 Maja 2020 Udostępnij Napisano 16 Maja 2020 U siebie zauważyłem dość nieprzyjemną dolegliwość, która objawia się spadkiem fpsów w chwili, kiedy zaczyna rozłączać pada (rozładowane aku). Transmisja odbywa się przez bluetooth rzecz jasna.Strzelam, że po podłączeniu pada przewodem nie uświadczyłeś w/w problemów ? Cytuj Link to post Share on other sites
Revenant 1170 Napisano 16 Maja 2020 Udostępnij Napisano 16 Maja 2020 Panowie mam taki dziwny problem Z rtx 2070 ,albo padem od Xbox One (pad łaczony po BT) otóż, gdy właczma grę z efektami RT to obraz zaczyna lagować gdy gram tym padem w grach Metro Exodus i Battlefield V, gdy go wyłączę i gram mysz plus klawiatura jest ok. W pozostałych grach z RT jak Control i Tomb Rider jest ok . Wygląda to tak że pomimo że afterburner pokazuje 70/90 FPS to obraz ścina jak cholera no ciężko się gra. Czego to może być wina? Pada BT, gry? Czy czegoś jeszcze, Sterowniki najnowsze do grafiki. Ktos sie spotkał z takim czymś? Bo nie wiem może to coś z kartą i trzeba ją zwrócić ? został mi na to Tydzień. Gram na padzie od XO i w Metro, Control ani Wolfie Youngblood nie odnotowałem takiego problemu. Ofc. bluetooth (zwykły bluetooth, bez tego dinksa usb). Może drivery bluetooth od sieciówki? Cytuj Link to post Share on other sites
MariuszB35PL 617 Napisano 16 Maja 2020 Udostępnij Napisano 16 Maja 2020 odbiornik BT mam Asusa obsługuje BT 4.0 ,sterownik jest windowsowy, (jest ASUSA? ) @Revenant myślisz że to wina sterownika BT windowsowego? Ale czemu tylko w metro i Battlefield to występuje a w Control ,TR i innych grach nie . iTylko jak jest właczony Ray Tracing,. Jak wyłączę RT to jest Ok i pad działa jak należy, WHY? Cytuj Link to post Share on other sites
r1023 866 Napisano 16 Maja 2020 Udostępnij Napisano 16 Maja 2020 W kwestii wąskiego gardła wiele osób w błędny sposób interpretuje to co widzi na OSD. Ani użycie GPU w granicach 98/99% ani niskie użycie CPU nie jest niestety ostatecznym indykatorem tego zjawiska. Na napędzenie GPU wpływ mają takie aspekty jak IPC CPU niezależnie od jego ilości wątków, do tego jak wygląda cała wydajność podsystemu pamięci czy też samych pamięci i ich taktowań wraz z opóźnieniami. Stabilność w wypadku OC ma również ogromne znaczenie. Ty masz u siebie tak jak widzę po sygu, nieźle memki ustawione, kwestia jak dalsze timingi oraz drugi i trzeci rząd. Czy masz synchro z IF czy nie. nie odbieraj lowend amd fanom radości 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Revenant 1170 Napisano 16 Maja 2020 Udostępnij Napisano 16 Maja 2020 nie odbieraj lowend amd fanom radości Właśnie! My też mamy uczucia! 3 Cytuj Link to post Share on other sites
joker5513 2768 Napisano 18 Maja 2020 Udostępnij Napisano 18 Maja 2020 Czemu Revenant do Rzeszy niemieckiej jedziesz po zakupy? Polskie sklepy wspieraj!! 1 Cytuj Link to post Share on other sites
wojciechu15 1991 Napisano 18 Maja 2020 Udostępnij Napisano 18 Maja 2020 Pewnie po to by wybrać sobie z półki batch jaki mu pasuje, a nie prowadzić wysyłkowo losowanie i odsyłać jak trafi się starsza sztuka. Cytuj Link to post Share on other sites
Revenant 1170 Napisano 18 Maja 2020 Udostępnij Napisano 18 Maja 2020 Czemu Revenant do Rzeszy niemieckiej jedziesz po zakupy? Polskie sklepy wspieraj!! Bo mam taniej Z resztą, nasz rząd tak wspiera przedsiębiorców że niech sami sobie vat płacą. Pewnie po to by wybrać sobie z półki batch jaki mu pasuje, a nie prowadzić wysyłkowo losowanie i odsyłać jak trafi się starsza sztuka. Niezbyt jest taki wybór, a jak już wybiorę to nie mam za bardzo jak zwrócić. Według mnie taka zabawa o 50-75Mhz nie ma sensu (żadnego). Poza tym, mindfactory czy caseking mają taką przepustowość, że ciężko u nich o leżaki. Takie macanie i oddawanie to według mnie skrajne cebulactwo. CPU to nie monitor, dead pixeli czy BLB nie uświadczysz Gra ktoś może w Monster Hunter World w 4K? Ciekawi mnie jak bangla tam DLSS. Cytuj Link to post Share on other sites
EH_Gosu 1277 Napisano 18 Maja 2020 Udostępnij Napisano 18 Maja 2020 Jak tylko skończę testy RTX 2080 TI AORUS Xtreme na air vs LC (EK Vector dedyk dla tego GPU) zabieram się za testy 2080 Ti HOF Anniversary Edition. Bydle już na air robi 2160/16400 , także na LC będzie niezłe szaleństwo. Jest również specjalny bios 2000W dla tej karty ale jedynie rzecz jasna pod LN2 ;-) Bydle jest konkret 1 Cytuj Link to post Share on other sites
wojciechu15 1991 Napisano 18 Maja 2020 Udostępnij Napisano 18 Maja 2020 Takie macanie i oddawanie to według mnie skrajne cebulactwo. Mi tego nie tłumacz, wejdź sobie do tematu ogólnego o AMD, tam co chwilę debata skąd wziąć świeży procek i czy odsyłać takiego co nie kręci się wyżej niż do 4,4Ghz. 3 Cytuj Link to post Share on other sites
Revenant 1170 Napisano 18 Maja 2020 Udostępnij Napisano 18 Maja 2020 I want it! Do tego mobo Taichi biały Define R7. 2 Cytuj Link to post Share on other sites
EH_Gosu 1277 Napisano 18 Maja 2020 Udostępnij Napisano 18 Maja 2020 I want it! Do tego mobo Taichi biały Define R7. Na żywca ta karta jeszcze lepiej się prezentuje. Planujemy w konfigu ją wertykalnie postawić. Będzie siedzieć na X299 Rampage Extreme VI Encore (chociaż proponowałem X299 Prime 30 Anniversary gdyż idealnie by pasowała). Buda, Corsair Obsidian 1000D oraz dwa loopy. Jeden dla CPU (i9-10940X) 2x 360/60 + 1x D5 i drugi 2x 480/60 + D5 dla samego HOFa. Budę malować będziemy na wzór kamuflażu czołgu Tiger King (wersja zimowa) z II WŚ.Takie projekty lubię ;-) 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Daniel82 40 Napisano 18 Maja 2020 Udostępnij Napisano 18 Maja 2020 Na żywca ta karta jeszcze lepiej się prezentuje. Planujemy w konfigu ją wertykalnie postawić. Będzie siedzieć na X299 Rampage Extreme VI Encore (chociaż proponowałem X299 Prime 30 Anniversary gdyż idealnie by pasowała). Buda, Corsair Obsidian 1000D oraz dwa loopy. Jeden dla CPU (i9-10940X) 2x 360/60 + 1x D5 i drugi 2x 480/60 + D5 dla samego HOFa. Budę malować będziemy na wzór kamuflażu czołgu Tiger King (wersja zimowa) z II WŚ.Takie projekty lubię ;-) Genialna karta, na żywo to musi wyglądać "legancko". Zostaje czekać na zakończenie projektu i jak to będzie się prezentować 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Revenant 1170 Napisano 18 Maja 2020 Udostępnij Napisano 18 Maja 2020 Na żywca ta karta jeszcze lepiej się prezentuje. Planujemy w konfigu ją wertykalnie postawić. Będzie siedzieć na X299 Rampage Extreme VI Encore (chociaż proponowałem X299 Prime 30 Anniversary gdyż idealnie by pasowała). Buda, Corsair Obsidian 1000D oraz dwa loopy. Jeden dla CPU (i9-10940X) 2x 360/60 + 1x D5 i drugi 2x 480/60 + D5 dla samego HOFa. Budę malować będziemy na wzór kamuflażu czołgu Tiger King (wersja zimowa) z II WŚ.Takie projekty lubię ;-) Königstiger <3 Bengalek. Ale z którego roku kamuflaż, letni, zimowy? Ja ciągle bije się z myślami dorobienia na drukarce 3D ozdób w stylu Adeptus Mechanicus z Warhammera 40K. I ew. jakiś legit seal of purity. Kumplowi ostatnio zaproponowałem pomalowanie budy (prawdopodobnie Meshify C) w stylu ala IJN Yamato. Czym malujesz, krylonem? Cytuj Link to post Share on other sites
MariuszB35PL 617 Napisano 25 Maja 2020 Udostępnij Napisano 25 Maja 2020 No i irytacja była na tyle duża że zrobiłem zwrot karty 2070 , w BFV po prostu z RT nie dało się grać 80/90 FPS z DLSS a obraz ciął jak durny, Do tego powiem tak,ze RT w grach lekko rozczarowuje mnie, słabo to widać jeszcze i na przykładzie BFV do tego tak sobie działa. za to DLSS to jest przyszłość niby upscaling ale genialnie działający, W control bez RT i bez DLSS w testowym przeze mnie miejscu było 80 FPS po włączeniu DLSS (bez RT) FPS skoczył do 120 FPS ... WOW pogorszenie jakości obrazu nie zauważyłem za dużego a boost FPS robi kolosalne wrażenie . Tak że DLSS 2.0 jest jakościowo dobry i ten boost . Szkoda że mało gier z tego korzysta i że jest w pewnych grach tylko dostępny z włączonym RT (np BFV). PO oddaniu RTXa kupiłem RX 5700XT i po 3 dniach używania jestem bardziej zadowolony jak z 2070 . Mam monitor 144Hz z Freesync i z kartą AMD działa to lepiej płynniej, nawet jak gra zaliczy gwałtowny spadek z powiedzmy 85 na 65 FPS to tego nie czuć i nadal obraz jest mega płynny. Granie w takie Asetto Corsa Competizione to naprawdę miodzik teraz. Nie to że na Nvidi i jej Gsync compatible było to jakoś tragicznie, bo nie było ale w porównaniu do RX 5700Xt to jedak ta płynność jest większa i to zauważalnie , no i sama karta jest mocniejsza, w BF przyrost FPS najbardziej imponujący bo około 20/25 FPS, W innych grach również jest zauważalny przyrost FPS. Problemów ze sterownikami nie mam żadnych (wgrałem najnowsze) jakościowo obraz też bym zaliczył na plus dla AMD, nie wiem jak oni to robią ,ale obraz jest jak by ostrzejszy ,wyraźniejszy a dobrana kolorystyka bardziej realistyczna , nie tak cukierkowo kolorowa. Aha kupiłem RX 5700XT MSI Gaming X 1 Cytuj Link to post Share on other sites
r1023 866 Napisano 25 Maja 2020 Udostępnij Napisano 25 Maja 2020 No i irytacja była na tyle duża że zrobiłem zwrot karty 2070 , w BFV po prostu z RT nie dało się grać 80/90 FPS z DLSS a obraz ciął jak durny, Do tego powiem tak,ze RT w grach lekko rozczarowuje mnie, słabo to widać jeszcze i na przykładzie BFV do tego tak sobie działa. za to DLSS to jest przyszłość niby upscaling ale genialnie działający, W control bez RT i bez DLSS w testowym przeze mnie miejscu było 80 FPS po włączeniu DLSS (bez RT) FPS skoczył do 120 FPS ... WOW pogorszenie jakości obrazu nie zauważyłem za dużego a boost FPS robi kolosalne wrażenie . Tak że DLSS 2.0 jest jakościowo dobry i ten boost . Szkoda że mało gier z tego korzysta i że jest w pewnych grach tylko dostępny z włączonym RT (np BFV). PO oddaniu RTXa kupiłem RX 5700XT i po 3 dniach używania jestem bardziej zadowolony jak z 2070 . Mam monitor 144Hz z Freesync i z kartą AMD działa to lepiej płynniej, nawet jak gra zaliczy gwałtowny spadek z powiedzmy 85 na 65 FPS to tego nie czuć i nadal obraz jest mega płynny. Granie w takie Asetto Corsa Competizione to naprawdę miodzik teraz. Nie to że na Nvidi i jej Gsync compatible było to jakoś tragicznie, bo nie było ale w porównaniu do RX 5700Xt to jedak ta płynność jest większa i to zauważalnie , no i sama karta jest mocniejsza, w BF przyrost FPS najbardziej imponujący bo około 20/25 FPS, W innych grach również jest zauważalny przyrost FPS. Problemów ze sterownikami nie mam żadnych (wgrałem najnowsze) jakościowo obraz też bym zaliczył na plus dla AMD, nie wiem jak oni to robią ,ale obraz jest jak by ostrzejszy ,wyraźniejszy a dobrana kolorystyka bardziej realistyczna , nie tak cukierkowo kolorowa. Aha kupiłem RX 5700XT MSI Gaming X Pewnie coś źle ustawiłeś albo namieszałeś że było tak fatalnie z tym RTX. 2 Cytuj Link to post Share on other sites
pendzel_3 4589 Napisano 25 Maja 2020 Udostępnij Napisano 25 Maja 2020 Pewnie coś źle ustawiłeś albo namieszałeś że było tak fatalnie z tym RTX. po czym wnosisz? bo to co kolega@@MariuszB35PL, napisał pokrywa się w pełni z tym co można zobaczyć w testach, a co do sedna sprawy z DRX to zgadzam się z nim w 100%. https://www.youtube.com/watch?v=eKxjfSjIpcQ Cytuj Link to post Share on other sites
EH_Gosu 1277 Napisano 25 Maja 2020 Udostępnij Napisano 25 Maja 2020 po czym wnosisz? bo to co kolega@@MariuszB35PL, napisał pokrywa się w pełni z tym co można zobaczyć w testach, a co do sedna sprawy z DRX to zgadzam się z nim w 100%. https://www.youtube.com/watch?v=eKxjfSjIpcQ BFV do dziś ma problemy ze stutterem w DX12 + DXR. NA KAŻDYM konfigu. Bardzo pomaga kalibracja memek i zbijanie latency. Ale ogólnie BFV jest totalnie nie połatany jeśli chodzi o jego działanie z DXR. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Revenant 1170 Napisano 26 Maja 2020 Udostępnij Napisano 26 Maja 2020 (edytowane) Dla tego nawet za 35zł nie kupuje BF V. Ten produkt to szrot i zniewaga dla całej serii Battlefield. Całe życie od czasów Battlefielda 2 wszystko miałem w pre orderze, a począwszy od BF 1 olałem produkty EA. Zero złotych. Dobrym przykładem działania DX12 i DXR jest Metro Exodus. Control też jest całkiem dobrze zrobiony pod tym względem. Ciekawi mnie jak to będzie wyglądać w Doomie Eternal (o ile się w końcu doczekamy) i Cyberpunku.Swoją drogą, patrze na te ceny RTX'ów (obecne) w PL... śmiać mi się chce, gdy widzę topowe 2060S w cenie podobnej do tej, którą zapłaciłem za 2070S FTW3 w pre-orderze rok temu... RX 5700 też wyrąbały do góry... coś czuje że wartość rezydualna zachęci mnie do przesiadki na 3080... Edytowane 26 Maja 2020 przez Revenant Cytuj Link to post Share on other sites
pendzel_3 4589 Napisano 26 Maja 2020 Udostępnij Napisano 26 Maja 2020 (edytowane) Swoją drogą, patrze na te ceny RTX'ów (obecne) w PL... śmiać mi się chce, gdy widzę topowe 2060S w cenie podobnej do tej, którą zapłaciłem za 2070S FTW3 w pre-orderze rok temu... RX 5700 też wyrąbały do góry. Tobie śmiać, ale jak ktoś się własnie rozgląda za nowym GPU to wcale mu nie do śmiechu, w używce też jakieś stare pokoparkowe gtx-y 1000+... parodia. coś czuje że wartość rezydualna zachęci mnie do przesiadki na 3080... Poczekaj na ceny 3080.. bo mogę ostudzić twój zapał . Edytowane 26 Maja 2020 przez pendzel_3 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Revenant 1170 Napisano 26 Maja 2020 Udostępnij Napisano 26 Maja 2020 Tobie śmiać, ale jak ktoś się własnie rozgląda za nowym GPU to wcale mu nie do śmiechu, w używce też jakieś stare pokoparkowe gtx-y 1000+... parodia. Poczekaj na ceny 3080.. bo mogę ostudzić twój zapał . To wtedy sobie to uzasadnię vatem. Gdybym miał teraz brać GPU do 2k to jednak brałbym 5700/5700XT... Zgłupieli w tymi RTX'ami. Moja karta przebiła już 3100zł... lol... Cytuj Link to post Share on other sites
pendzel_3 4589 Napisano 26 Maja 2020 Udostępnij Napisano 26 Maja 2020 no szybuje pod 3200... https://www.morele.net/karta-graficzna-evga-geforce-rtx-2070-super-ftw3-ultra-gaming-8gb-gddr6-08g-p4-3277-kr-6353226/ Cytuj Link to post Share on other sites
MariuszB35PL 617 Napisano 26 Maja 2020 Udostępnij Napisano 26 Maja 2020 Dla tego dla mnie okazja zakupu Msi Gaming X za 1919 zł z 3 letnią gwarancją była mega okazją , żeby mieć 2070Super to trzeba by dopłacić z 500 zł (za gównowersję) za ile więcej wydajności ? Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts