dragzor 149 Napisano 2 Lipca 2019 Udostępnij Napisano 2 Lipca 2019 R VII była praktycznie po kosztach, bo 700$ za 16GB HBM2 i też nie najmniejszy die 7nm swoje kosztuje, ale to nie miało zarabiać tylko przede wszystkim pojawić się w portfolio i w umysłach konsumentów Natomiast Navi musi zarobić, więc tutaj nie spodziewam się srogich obniżek, po prostu ma się sprzedać z max zyskiem. Ceny się jeszcze ułożą, seria 5700 v zwykle 2060/2070 miały sens, teraz przy premierze super będzie musiała zajść odpowiednia korekta. Koszt produkcji 5700 w teorii jest tańszy niż rtx, ze względu na 2x mniejszy chip=więcej ich na waferze jak i większy % dobrych chipów. Szkoda, że nie ma nic nowego w 1000-1600zł. Brakuje takiej 570 dla 1440p ;p Cytuj Link to post Share on other sites
Rebelmind 3725 Napisano 2 Lipca 2019 Udostępnij Napisano 2 Lipca 2019 Spokojnie, będą. Nie po to Sapphire rejestruje znaki towarowe Cytuj Link to post Share on other sites
ESKA 352 Napisano 2 Lipca 2019 Udostępnij Napisano 2 Lipca 2019 NV? Dzisiaj wieczorkiem oficjalna prezentacja + recenzje maja wypłynąć (RTX SU). Serio ? Pytam bo cały czas biję się z myślami czy kupić 2080Ti który moim zdaniem nie do końca radzi sobie w 4k tak jak bym chciał,czy właśnie poczekać na nową generację którą mam nadzieję ogarnie już na spokojnie 4k Cytuj Link to post Share on other sites
r1023 866 Napisano 2 Lipca 2019 Udostępnij Napisano 2 Lipca 2019 Też czekam na nowe karty od NV, super kompletnie mnie nie intersuje, navi to śmiech na sali karty z wydajnością sprzed dwóch lat. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Rebelmind 3725 Napisano 2 Lipca 2019 Udostępnij Napisano 2 Lipca 2019 Serio ? Pytam bo cały czas biję się z myślami czy kupić 2080Ti który moim zdaniem nie do końca radzi sobie w 4k tak jak bym chciał,czy właśnie poczekać na nową generację którą mam nadzieję ogarnie już na spokojnie 4k Wiem, że na pewno będą recki 2070S i prawie na pewno 2060S (żeby z grubej rury przywalić przed premierą Navi w niedzielę). http://i.imgur.com/YrBpKUi.jpg Cytuj Link to post Share on other sites
EH_Gosu 1277 Napisano 2 Lipca 2019 Udostępnij Napisano 2 Lipca 2019 (edytowane) nV dyma klientów jak chce a oni jeszcze przyklaskują Nie widzisz, że cały czas sukcesywnie podnoszą ceny swoich kart? Nie interesują mnie tego typu epitety. Tak jak pisałem, patrzę na to z zupełnie innej perspektywy. Załóż sobie biznes inwestuj w rozwój etc. Potem rozdawaj ludziom produkt po kosztach albo dopłacaj do tego, ewentualnie zarabiaj mniej niż możesz na danym produkcie Od razu Ci mówię, że daleko nie zajedziesz na tym. Nikt nikogo nie zmusza do kupowania danego sprzętu. Wiadomo, że przyjemniej byłoby gdyby ceny były mniejsze. Natomiast jest jak jest i albo ktoś to akceptuje wiedząc jaki sprzęt w jakim celu wybiera, albo można tupać nóżkami i pisać do znudzenia posty na forum, tak jak ma to cały czas miejsce na pclabie. Tam przecież cały czas osoby siedzące na kartach pokroju RX 570 / GTX 1060 narzekają na ceny kart którymi nawet nie są zainteresowane. Nie mam tutaj zamiaru nikogo obrażać, jednak spójrzmy na to w trzeźwy sposób - kto najwięcej narzeka i do tego ciśnie po ludziach nie uznających tego. Nie jest to zdrowe. Realnie cenowo najbardziej do tej pory od wcześniejszych genów odstaje karta Ti, a jest to i tak na tyle niszowy produkt, że sięga po niego najmniejsza grupa osób. Także spokojnie, nie ma co się martwić o innych Złe nastroje nie zmienią sytuacji na rynku dopóki nie będzie realnej konkurencji, a na to nie ma żadnych szans do czasu kiedy Intel nie zaprezentuje własnych GPU. Jeżeli ktoś potrzebuje danego sprzętu i liczy się z jego kosztami, to po niego sięga. Nie zmienia to faktu, że byłoby przyjemniej gdyby można coś było nabyć za mniej - to zrozumiałe. Jednak jeżeli jest jak jest to z jakiej niby racji osoby potrzebujące danej wydajności i mające na to środki miałyby sobie tego odmawiać? Żeby forumowi narzekacze od "dymania klientów" byli zadowoleni? Bez przesady... Edytowane 2 Lipca 2019 przez EH_Gosu Cytuj Link to post Share on other sites
Presidente 177 Napisano 2 Lipca 2019 Udostępnij Napisano 2 Lipca 2019 Niektórych po prostu du*a swędzi jak nie wymienią sprzętu przez rok. Cytuj Link to post Share on other sites
ESKA 352 Napisano 2 Lipca 2019 Udostępnij Napisano 2 Lipca 2019 Niektórych po prostu du*a swędzi jak nie wymienią sprzętu przez rok. Ale nie bardzo rozumiem tego co napisałeś,jest coś złego w tym że są ludzie którzy na bieżąco modernizują swoje komputery ? Bo nie rozumiem za bardzo o co Ci chodzi ... 3 Cytuj Link to post Share on other sites
Rebelmind 3725 Napisano 2 Lipca 2019 Udostępnij Napisano 2 Lipca 2019 Tu bardziej chodzi o brak zrozumienia. Nie powinno się drugiej osobie zaglądać do portfela. Stać go i chce - to kupuje. Chce się mieć TOP = płaci się odpowiednio. @Gosu nie potrafię uwierzyć, żeby intel był w stanie w ciągu najbliższych 5 lat intel dogonił NV w TOP. Prędzej bym spodziewał się zacieśnienia współpracy Intel - AMD RTG i w efekcie wykupienie działu RTG od czerwonych. Co zaś się tyczy premiery i testów Super Turinga: https://www.purepc.pl/karty_graficzne/nvidia_geforce_rtx_20x0_super_premiera_kart_juz_2_lipca "Od siebie dodam tylko, że nowe układy GeForce na pewno przetestujemy. Datę 2 lipca można więc zaznaczyć w kalendarzu czerwonym (albo i zielonym) markerem. ;)" 1 Cytuj Link to post Share on other sites
EH_Gosu 1277 Napisano 2 Lipca 2019 Udostępnij Napisano 2 Lipca 2019 Niektórych po prostu du*a swędzi jak nie wymienią sprzętu przez rok. Jednych może i swędzi, inni wymieniają bo mają taki kaprys, jeszcze inni bo realnie z tego korzystają. Ja należę do grupy osób która w pełni wykorzystuje potencjał całego sprzętu i dodatkowa wydajność jest dla mnie bardzo istotna. Nie zależnie z jakiego powodu ktoś coś robi jest to jego indywidualna sprawa i naprawdę zadziwiające są te wszystkie smęcenia osób które nie są faktycznie zainteresowane danym sprzętem, a narzekają dla zasady. Każdy ma prawo wyboru i swoje podejście i tyle. Po za tym jak zmieniasz sprzęt topowy z generacji na generację to realnie nie wiele tracisz na jego wartości (czasami marginalnie) i przeskakujesz na mocniejszy. Jakby tak go chomikować x lat, to wtedy byłaby to strata odczuwalna. Tak to jeżeli celujesz w top i regularnie działasz z tematem, utrzymujesz wydajność top i nie odczuwasz wzrostu cen - warto też spojrzeć na to w ten sposób żeby lepiej poznać inną perspektywę. Tu bardziej chodzi o brak zrozumienia. Nie powinno się drugiej osobie zaglądać do portfela. Stać go i chce - to kupuje. Chce się mieć TOP = płaci się odpowiednio. @Gosu nie potrafię uwierzyć, żeby intel był w stanie w ciągu najbliższych 5 lat intel dogonił NV w TOP. Prędzej bym spodziewał się zacieśnienia współpracy Intel - AMD RTG i w efekcie wykupienie działu RTG od czerwonych. Co zaś się tyczy premiery i testów Super Turinga: https://www.purepc.pl/karty_graficzne/nvidia_geforce_rtx_20x0_super_premiera_kart_juz_2_lipca "Od siebie dodam tylko, że nowe układy GeForce na pewno przetestujemy. Datę 2 lipca można więc zaznaczyć w kalendarzu czerwonym (albo i zielonym) markerem. ;)" No otóż to - męczące jest to narzekanie bezsensowne. To niczego dobrego nie przynosi, lepiej zawsze energię przekuć w działania na różnych płaszczyznach niż generowanie złych emocji. Jednak ktoś te sprzęty kupuje i nie są to osoby z postawą roszczeniową na zasadzie "ma być taniej!". W aspekcie Intela, jak najbardziej możesz mieć rację. Jednak Intel to Intel i nie ma co ich porównywać do AMD w kwestii możliwości, kapitału etc. Ostatnie ruchy Intela w kontekście GPU, podbieranie pracowników chociażby NV - sugerują, że się cackać z tematem nie mają zamiaru. Jak będzie zobaczymy, życzę nam wszystkim tego, żeby Intel pozamiatał Cytuj Link to post Share on other sites
Rebelmind 3725 Napisano 2 Lipca 2019 Udostępnij Napisano 2 Lipca 2019 Ano, rynek GPU to kopa siana, a z Intelem (oraz jego budżetem) to NV już by się liczyć musiała. I nagle by się okazało, że to nie Radeony mają większy narzut na sterownik, że dodatkowe linie w HEDT pięknie współpracują w konfiguracjach mGPU Cytuj Link to post Share on other sites
EH_Gosu 1277 Napisano 2 Lipca 2019 Udostępnij Napisano 2 Lipca 2019 Ano, rynek GPU to kopa siana, a z Intelem (oraz jego budżetem) to NV już by się liczyć musiała. I nagle by się okazało, że to nie Radeony mają większy narzut na sterownik, że dodatkowe linie w HEDT pięknie współpracują w konfiguracjach mGPU Myślę, że aż tak to by nie było ;-) Pewne zależności sprzętowe są jakie są. Natomiast ja bardzo wyczekuje tego, aż AMD pozamiata na rynku Nowe Ryzeny będą fajne, jednak z praktycznie zerowym potencjałem OC więc posiadacze 8700K / 9900K czy mocniejszych CPU, nadal bez alternatywy. Cytuj Link to post Share on other sites
r1023 866 Napisano 2 Lipca 2019 Udostępnij Napisano 2 Lipca 2019 Jednych swędzi drugich piecze, piecze ponieważ większość postów marudzenia na ceny produkują ludzie których zwyczajnie nie stać na sprzęt, wciskają jakiś kit o wspieraniu konkurencji a ich wsparcie polega na tym że kombinują jak przyciąć na cenie ( sprzedać gry i co się da ), czyhają na obniżki i promocje byle uszczknąć 5zl, czekają rok na spadek cen o 100zl - tak wygląda ich wsparcie swojej ulubionej firmy, finalnie nie dają jej zarobić. 2 Cytuj Link to post Share on other sites
wojciechu15 1991 Napisano 2 Lipca 2019 Udostępnij Napisano 2 Lipca 2019 posiadacze 8700K / 9900K czy mocniejszych CPU, nadal bez alternatywy. Tak w zasadzie, to jeżeli ktoś nie jest nastawiony na handel sprzętem (tj ciągłą zmianę by mieć topowy za niewielką dopłatą) lub nie używa sprzętu do pracy to mając sprzęt tej klasy i tak przez 4-5 lat mało są zainteresowani zmianami i premierami, bo tak naprawdę wymiana jest zupełnie nie potrzebna z punktu widzenia zapotrzebowania na moc. Tj, one nadal dają i będą dawać radę, tak jak do niedawna 4790k spokojnie wszędzie starczył jeżeli ktoś nie oczekiwał >100fps. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
EH_Gosu 1277 Napisano 2 Lipca 2019 Udostępnij Napisano 2 Lipca 2019 (edytowane) Tak w zasadzie, to jeżeli ktoś nie jest nastawiony na handel sprzętem (tj ciągłą zmianę by mieć topowy za niewielką dopłatą) lub nie używa sprzętu do pracy to mając sprzęt tej klasy i tak przez 4-5 lat mało są zainteresowani zmianami i premierami, bo tak naprawdę wymiana jest zupełnie nie potrzebna z punktu widzenia zapotrzebowania na moc. Tj, one nadal dają i będą dawać radę, tak jak do niedawna 4790k spokojnie wszędzie starczył jeżeli ktoś nie oczekiwał >100fps. Jak najbardziej masz rację. Sam bym siedział na 9900K gdyby nie fakt, że po prostu nie dałby rady ten proc z tym co bym mu rzucił do przemielenia. 4790K@4.7 GHz + mem DDR3 2400 CL9.9.9 T1 i elegancko cały czas w wielu grach to śmiga Edytowane 2 Lipca 2019 przez EH_Gosu Cytuj Link to post Share on other sites
Igoruss 5141 Napisano 2 Lipca 2019 Udostępnij Napisano 2 Lipca 2019 Tam przecież cały czas osoby siedzące na kartach pokroju RX 570 / GTX 1060 narzekają na ceny kart Częściowo słusznie narzekają bo przez 3 lata wydajność w średnim segmencie stoi w miejscu. Dostajemy tylko szybsze karty za większe pieniądze. Nie mam problemu z kartami typu Titan RTX ale to co się dzieje w low i midrange to trochę niesmaczne. Cytuj Link to post Share on other sites
EH_Gosu 1277 Napisano 2 Lipca 2019 Udostępnij Napisano 2 Lipca 2019 (edytowane) Częściowo słusznie narzekają bo właściwie przez 3 lata wydajność w tym segmencie stoi w miejscu. Dostajemy tylko szybsze karty za większe pieniądze. Nie mam problemu z kartami typu Titan RTX ale to co się dzieje w low i midrange to trochę niesmaczne. Porównaj RTX 2060 obecną do GTX 1080Ti z Ray Tracingiem. Nie można lekceważyć tego elementu bo jak widać po zapowiedziach E3 duże gry AAA dostają implementację Ray Tracingu. Dla osób które to już teraz interesuje, nie ma innego wyboru niż Turingi. Przykładowo z Ray Tracingiem nawet idealnie skalujący się 4 WAY SLI z 4x GTX 1080Ti oferowałby mniejszą wydajność z DXR niż 1x RTX 2080Ti. Jak cenowo więc to w takim wydaniu wygląda? No właśnie Dla osób nie zainteresowanych Ray Tracingiem i tych które nie potrzebują przebijać pewnego progu wydajnościowego, ta seria kart jest zbędna. Ważne jest to, żeby jedni i drudzy byli zadowoleni ze swoich wyborów. Ja tam kończę ten offtop o cenach etc. Bo to niczego nie wnosi. Bez spiny, nie ma co tego po prostu wałkować. Po 15ej będą testy kart SUPER. Edytowane 2 Lipca 2019 przez EH_Gosu 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Artok 2006 Napisano 2 Lipca 2019 Udostępnij Napisano 2 Lipca 2019 La recenzjoni de la 2060 Super https://multiplayer.it/recensioni/nvidia-geforce-rtx-2060-super-recensione.html Cytuj Link to post Share on other sites
FeX 6347 Napisano 2 Lipca 2019 Udostępnij Napisano 2 Lipca 2019 tak wygląda ich wsparcie swojej ulubionej firmy, finalnie nie dają jej zarobić. A czy to przypadkiem nie chodzi o to, aby dostać dobry produkt w dobrej cenie? Cytuj Link to post Share on other sites
Igoruss 5141 Napisano 2 Lipca 2019 Udostępnij Napisano 2 Lipca 2019 GTX 1080Ti oferowałby mniejszą wydajność z DXR niż 1x RTX 2080Ti Chodzi mi o średni i niski segment Cytuj Link to post Share on other sites
EH_Gosu 1277 Napisano 2 Lipca 2019 Udostępnij Napisano 2 Lipca 2019 Chodzi mi o średni i niski segment RTX 2060 FE jest sporo szybszy od GTX 1070 w standardowej rasteryszaji. Z Ray Tracingiem go deklasuje. Ceny kart w danym segmencie są zwiększone, owszem. Jednak idzie to w parze z wydajnością. Test RTX 2060 FE OC vs GTX 1070 ZOTAC AMP OC Cytuj Link to post Share on other sites
były69 196 Napisano 2 Lipca 2019 Udostępnij Napisano 2 Lipca 2019 Jednych swędzi drugich piecze, piecze ponieważ większość postów marudzenia na ceny produkują ludzie których zwyczajnie nie stać na sprzęt, wciskają jakiś kit o wspieraniu konkurencji a ich wsparcie polega na tym że kombinują jak przyciąć na cenie ( sprzedać gry i co się da ), czyhają na obniżki i promocje byle uszczknąć 5zl, czekają rok na spadek cen o 100zl - tak wygląda ich wsparcie swojej ulubionej firmy, finalnie nie dają jej zarobić. Naprawdę tak myślisz ? Mój produkt luksusowy w życiu to: Szczęście, zdrowie i harmonia. -a twoim jest,co masz w sygnaturce - nie każdy ma hopla na punkcie komputerów/podzespołów i ma wydawać duże pieniądze bo ktoś napisze jak ty,że go nie stać. A teraz otwórz oczy i spójrz na otaczający cię świat. Częściowo słusznie narzekają bo przez 3 lata wydajność w średnim segmencie stoi w miejscu. Dostajemy tylko szybsze karty za większe pieniądze. -no i proste,Nvidia karmi wszystkich i życzy smacznego. -ale nie wszyscy chcą dostrzec te różnice,szczególnie tacy jak EH Gosu który jest totalnie odjechanym maniakiem Cytuj Link to post Share on other sites
EH_Gosu 1277 Napisano 2 Lipca 2019 Udostępnij Napisano 2 Lipca 2019 Czyli uważasz, że mając pasję i w nią inwestując nie można korzystać z innych aspektów życia? Bardzo krótkowzroczne patrzenie Tu wcale nie trzeba stać przed wyborami "albo - albo". Ja jestem maniakiem wydajności, zdaje sobie sprawę z tego i bardzo mi z tym dobrze. Dzięki temu też, powstają ciekawe materiały, bardzo często unikalne. Taki efekt uboczny pasji. Ludzie przez to coraz częściej zgłaszają się żeby im odjechane konfigi budować. Wczoraj wpadł projekt który mnie totalnie zadziwił, a to nie jest łatwy do uzyskania efekt Zdrowie, harmonia spełnianie się idzie jak najbardziej w połączeniu z pasją. Ja tam uwielbiam wypoczywać, regenerować siły i z nową dawką energii, motywacją oraz pomysłami przystępować do kreatywnych działań. Wtedy można i w pasje inwestować i przyjemnie żyć. Podstawa to chęci, cele i optymistyczne oraz zarazem systematyczność w działaniu. No i tak to działa u wielu osób które po prostu korzystają z różnych aspektów życia. 2 Cytuj Link to post Share on other sites
r1023 866 Napisano 2 Lipca 2019 Udostępnij Napisano 2 Lipca 2019 Naprawdę tak myślisz ? Mój produkt luksusowy w życiu to: Szczęście, zdrowie i harmonia. -a twoim jest,co masz w sygnaturce - nie każdy ma hopla na punkcie komputerów/podzespołów i ma wydawać duże pieniądze bo ktoś napisze jak ty,że go nie stać. A teraz otwórz oczy i spójrz na otaczający cię świat. Nie rozumiesz, komp to tylko jedno z wielu hobby i przy okazji narzędzie pracy które pozwala realizować inne cele. 2 Cytuj Link to post Share on other sites
krzyhox 3632 Napisano 2 Lipca 2019 Udostępnij Napisano 2 Lipca 2019 https://benchmarkhardware.com/2019/07/nvidia-rtx-2060-super-anuncio-112421/ Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts