Sealion95 0 Napisano 4 Sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2018 Witam, mam problem z komputerem, od tygodnia komputer zachowal sie dziwnie 3 razy, mianowicie zawiesil sie i tylko restart komputera ratowal sytuacje. Wczoraj komputer zawiesil sie poraz kolejny ale tym razem dostalem blackscreen (wczesniej widzialem wszystko na ekranie co mialem otwarte). Po uruchomieniu komputera ponownie dostaje 3 rozne bledy - 99, 9C i D7, sa one pokazywane w prawym dolnym rogu (nie wszystkie naraz) i komputer dalej nie rusza, nie moge nawet wejsc do BIOSu. Zeby zlikwidowac D7 wystarczylo zebym podpial klawiature i myszke do portu innego portu usb. Po zlikwidowaniu D7 pojawia sie blad 9C, na jednej stronie byla informacja, ze jest to blad z zasilaczem, nastepnie na innej stronie problem z plyta glowna, co inna strona inne rozwiazanie wiec juz sie pogubilem. Po ktorejs probie odpalenia komputera wyswietla sie tez blad 99.Co probowalem robic:Odpinalem po kolei wszystkie niepotrzebne rzeczy: SSD,HDD,glosniki,adapter wifii, klawiature i myszke podpinalem do innych usb, wyjablem baterie CMOS zeby zrestartowac BIOS, uruchomilem komputer ze stara karta graficzna a nastepnie ze starym procesorem, zmienilem kabel zasilacza na nowy i podpialem do innego gniazdka, uruchamialem komputer najpierw z 2 kosciami RAM, potem z 1 koscia i nastepnie bez, sprawdzilem czy wszystkie kable sa dopiete na styk na plycie glownej, zmienilem paste termiczna na CPU. Napewno nie jest to problem z zanieczyszczonym komputerem bo czyscilem wszystko miesiac temu sprezonym powietrzem.Specyfikacja:plyta glowna - A68HM-E33 V2GPU - GeForce GTX 1050 TiCPU - Athlon X4 860KRAM - 2 kosci - 8GB DDR3obudowa - GLADIUS M35 PURE BLACKSSD - Adata SU800 256GBHDD - Seagate barracuda ES 250 GB myszka - rival 100klawiatura - steelseries apex 100system operacyjny - windows 10Jezeli nie uda sie rozwiazac problemu do poniedzialku oddam komputer do serwisu. Z gory dziekuje za odpowiedz. Cytuj Link to post Share on other sites
Yahoo.K 152 Napisano 4 Sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2018 Miałem coś podobnego i był to uszkodzony BIOS Cytuj Link to post Share on other sites
chrisplbw 407 Napisano 4 Sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2018 sprawdź jeszcze zasilacz, którego nie podałeś. Cytuj Link to post Share on other sites
Sealion95 0 Napisano 4 Sierpnia 2018 Autor Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2018 (edytowane) Miałem coś podobnego i był to uszkodzony BIOS Ustawienia biosu probowalem zrestartowac poprzez wyjecie bateri CMOS, nie pomoglo. Do samego BIOSu nie moge wejsc bo pojawia sie blad... sprawdź jeszcze zasilacz, którego nie podałeś. zasilacz be quiet BQT I7 730W myszka, klawiatura i karta graficzna sie swieca, wszystkie wentylatory sie kreca, czyli chyba dziala, niestesty nie mam miernika do sprawdzdenia natezenia Edytowane 4 Sierpnia 2018 przez Sealion95 Cytuj Link to post Share on other sites
sebki1 603 Napisano 4 Sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2018 (edytowane) Nie masz przypadkiem na tej plycie opcji Dual Bios (plyty glowne Gigabyte) albo cos w tym stylu ? Tak jak pisze kolega wyzej mozliwe ze padl Bios. Edytowane 4 Sierpnia 2018 przez sebki1 Cytuj Link to post Share on other sites
Sealion95 0 Napisano 4 Sierpnia 2018 Autor Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2018 Nie masz przypadkiem na tej plycie opcji Dual Bios (plyty glowne Gigabyte) albo cos w tym stylu ? Tak jak pisze kolega wyzej mozliwe ze padl Bios. Wydaje mi sie ze nie mam chyba ze cos pominalem. Jezeli BIOS sie wysypal to co mozna zrobic? Plyta do wymiany? Cytuj Link to post Share on other sites
lonialomax 806 Napisano 4 Sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2018 uruchamialem komputer najpierw z 2 kosciami RAM, potem z 1 koscia i nastepnie bez Masz zamontowany speaker na płycie gł.? Jeżeli tak to sprawna płyta powinna zakomunikować piknięciami speakera o braku pamięci RAM. Możesz też napisać do MSI może podadzą coś konkretnego na temat tych kodów. Cytuj Link to post Share on other sites
Sealion95 0 Napisano 4 Sierpnia 2018 Autor Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2018 Masz zamontowany speaker na płycie gł.? Jeżeli tak to sprawna płyta powinna zakomunikować piknięciami speakera o braku pamięci RAM. Możesz też napisać do MSI może podadzą coś konkretnego na temat tych kodów. Speaker powinien wejsc do JFP2 ktory jest nieuzywany obecnie, problem w tym, ze nie mam takiego kabelka jak speaker Cytuj Link to post Share on other sites
lonialomax 806 Napisano 4 Sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2018 Zamontuj więc speaker, a możliwe żepłyta poinformuje dźwiękowo co dolega Twojemu PC. Speaker wygląda tak Cytuj Link to post Share on other sites
Sealion95 0 Napisano 4 Sierpnia 2018 Autor Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2018 (edytowane) Speaker powinien wejsc do JFP2 ktory jest nieuzywany obecnie, problem w tym, ze nie mam takiego kabelka jak speaker Edytowane 4 Sierpnia 2018 przez Sealion95 Cytuj Link to post Share on other sites
Pankracy666 312 Napisano 7 Sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2018 Sprawdź czy kondensatory na płycie głównej nie są wybrzuszone. Teraz były burze więc możliwe, że płyta odeszła w zaświaty. https://www.google.pl/search?client=opera&hs=SFf&biw=1280&bih=610&tbm=isch&sa=1&ei=QlNpW9msFuGL6ATEmK6IDw&q=płyta+główna+wybrzoszone+kondensatory&oq=płyta+główna+wybrzoszone+kondensatory&gs_l=img.3...73336.74962.0.75076.12.12.0.0.0.0.110.865.11j1.12.0....0...1c.1.64.img..1.1.91...0j0i7i30k1.0.O0iBs1JqCrs Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts