Skocz do zawartości

Temat ogólny o prockach Intel

Recommended Posts

58 minut temu, Kawabonga napisał:

Ciekawa opcja ten gigabyte Z690, zwłaszcza że teraz używam SB Audigy 4 na PCI i po przesiadce już jej nie wsadzę do pci-e :/ . A GB Z690 ma dźwiękówkę ALC 1220 to lepiej niż ALC 897 na Asrocku H670 . 

To chyba oczywiste że nie ma sensu kupować jakiejś płyty bieda żeby zaoszczędzić pare złoty. Jak chcesz mieć wszystko w jednym miejscu poszukaj lepiej wyposażonej.

Tak BTW @Rebelmindteż czytam i mi sie to myli 

• Lubię to 1
21 minut temu, Rebelmind napisał:

@Kawabongaja jestem jeszcze przed poranną kawą więc źle mi się myśli zbiera. Ogarnąłbyś do kupy wszystkie wymagania ws płyty pod Aldera jak i Max budżet? 

W sensie zebrał w jeden post* :p

Można prosić o propozycje w tym poście ;)

Trochę dopisałem o mobo .

7 minut temu, Lord_Krecitsqa napisał:

To chyba oczywiste że nie ma sensu kupować jakiejś płyty bieda żeby zaoszczędzić pare złoty. Jak chcesz mieć wszystko w jednym miejscu poszukaj lepiej wyposażonej.

Tak BTW @Rebelmindteż czytam i mi sie to myli 

Ogólnie te dwie płyty co opisałem to chyba nie są biedne, jak dla mnie mają to co potrzebuje . Kwestia jakieś podpowiedzi , jakieś sugestii , opini ?

Mam mobo jakąś bieda wersję Gigabyte w drugim kompie i raczej średnio jestem zadowolony , jakieś cyrki czasami odstawia . 

17 minut temu, Kawabonga napisał:

Mam mobo jakąś bieda wersję Gigabyte w drugim kompie i raczej średnio jestem zadowolony , jakieś cyrki czasami odstawia . 

W dniu 18.10.2022 o 16:37, Kawabonga napisał:

Plusy asrocka 

- Mam zaufanie do marki ;) (jako jedna z pierwszych firm wypuściła bios do z370 z BAR , bardzo mi tym zaimponowała :D 

W dniu 18.10.2022 o 16:37, Kawabonga napisał:

Minusy 

- droższa 

- nie ma złącza pod wifi na m2.

- Desing chyba gorszy od Asrocka ( kwestia gustu ;) ) 

Widzę, że bardzo chcesz tego ASRocka, nikt nie będzie Cię na siłę przekonywał ;)

Gigabyte w entry-levelu to podstawowe go-to od kilku generacji, ASRock się skończył na Z370/Z390 i od premiery tych chipsetów wydaje mało konkurencyjne płyty, dopłata 7 dych do Z690 bez kompromisów przy klocku którego musisz wydać to pikuś, a zakuta płyta w radiatory zawsze lepiej wygląda w obudowie.

10 godzin temu, Artok napisał:

Można też zainstalować Intel ME po włączeniu komputera z 13. generacją, tylko wtedy nie działa pierwszy slot dysku M.2 - więc nie wsadzaj tam dysku systemowego. 

jak zflashuję nowego BIOSa, mogę użyć zwykłego SSD  2.5 na sata 860 evo do instalacji Windowsa i zainstalować te wymagane  sterowniki od Intela? A po całej operacji  ze sterownikami, usunę SATA dysk, zmienię dysk na PCI x4 typu 980 PRO wsadzając do 1 slotu  i zainstaluję ponownie Windowsa.  Będzie ok?

Edytowane przez droid
5 godzin temu, Leminairre napisał:

Widzę, że bardzo chcesz tego ASRocka, nikt nie będzie Cię na siłę przekonywał ;)

Gigabyte w entry-levelu to podstawowe go-to od kilku generacji, ASRock się skończył na Z370/Z390 i od premiery tych chipsetów wydaje mało konkurencyjne płyty, dopłata 7 dych do Z690 bez kompromisów przy klocku którego musisz wydać to pikuś, a zakuta płyta w radiatory zawsze lepiej wygląda w obudowie.

Czy chcę bardzo tego Asrocka ? Hmmm... Szukam argumentów za tym aby go nie kupić . Czy to zły wybór ? Ten Gigabyte Z690 za 999 zł to już jakaś opcja. Wcześniej na niego nie zwróciłem uwagi bo był droższy ;) 

2 godziny temu, wrobel_krk napisał:

MSI z690-p pro też ponizej 1000zl i też spoko sekcja plus ten 2.5g lan i M2 pod wifi co chciałeś

Znalazłem jeszcze ASROCK Z690 PG Riptide za 969 zł , ale żeby nie robić zamieszania to chyba lepiej pisać w moim temacie ;)

2 godziny temu, Artok napisał:

Podpowiedź na przyszłość - jeżeli procesor przechodzi bez problemu przez Cinebencha 23; TestMem5 nie wykazuje żadnych błędów, a mimo to gry się wysypują, oznacza to, iż należy podnieść napięcie System Agent. 

U mnie było odwrotnie. Na tym 1.16 napięciu gry chodziły spoko a Cinebench wywalał błędy 

2 godziny temu, mirai99 napisał:

Kurde, myślałem, że 13600k nie będzie tak hardcorowo gorąca...

Hardcorowo ?

Na i7 9700 w R23 miałem max 74c przy 138W , i5 13600K pobrał 150W . Wentylatory trochę mniej się rozkręcały na i7 9700 bo miałem ustawioną inną krzywą wentyli.

Wydaję mi się że temperatury są bardzo dobre jak na cpu 125W .  

12 minut temu, ju-rek napisał:

Stabilne UV na 1.10V

Oooo.... widzisz , mam inspirację że zrobić u siebie jeszcze lepsze UV ;)

Teraz mam 1.150V .

Edytowane przez Kawabonga

A mnie to coś nie wychodzi. Są niby obniżone napięcia ale te temperatury jakiś dramat. 

Tego System Agent co @Artokpisał nie idzie podnieść. A 1.25 to już jakaś abstrakcja bo wywala na czerwono.

Coś to chyba nie tak z tymi cyferkami :lol:

a ciekawe jak u was w gierkach temperatury, bo u mnie po godzinie grania w MW2 pokazało max. 59° 

to ile wy będziecie mieć? 40° ? :roll:

Edytowane przez Lord_Krecitsqa
2 minuty temu, Lord_Krecitsqa napisał:

A 1.25 to już jakaś abstrakcja bo wywala na czerwono.

Tyle to przy podkręcaniu pamięci to "pikuś", daje się nawet 1.4 aby dowoltować IMC procesora, przy wysokich taktach ddr. Jakie dajesz napięcie na procesor? Zrób screna z biosu z tymi ustawieniami.

Pamięci masz nie kręcone, bo na 1.35V, więc CPU SA Voltage na "auto", CPU E-Core L2 Voltage Mode"auto", CPU Voltage Mode na "Override Mode" , CPU Core Voltage ustaw na "1.18V" Zapisz klawiszem F10, wejdź do windowsa puść CB R23, zobacz na temp. jak wywali system podczas testu "niebieski ekran" to wyłącz komputer przytrzymując klawisz power. Włącz wejdz do biosu podbij napięcie na 1.19V. Jak nie wywali można obniżać. Musisz testować.