Skocz do zawartości

Temat ogólny o prockach Intel

Recommended Posts

12 godzin temu, Rebelmind napisał:

Jedyna na serio ciekawa opcja moim zdaniem to z 13. gen pozostają zablokowane modele - bo nikt nie przekona mnie, że 13600k opłaca się bardziej niż 12700...

A może jednak przekonam? 

Nie ma aktualnie żadnego argumentu by kupować 12700 zamiast 13600K. Raz to zablokowane manipulowanie RAMem, a dwa wyższa cena (przynajmniej po tej stronie Morza Bałtyckiego).

12700 - 1949 zł 

13600K - 1849 zł 

Oba procesory 20 wątków, dodatkowo Raptor dostanie te +10% do wydajności pojedynczego rdzenia. 

@Artok, kupowałem używanego 4-miesięcznego 12700 z dowodem zakupu i pełną gw za ~1100 pln. Już teraz w De/Se/UK zablokowane Aldery są sprzedawane w zauważalnie niższych cenach więc spodziewałby się że i w Polszy Janusze w końcu ruszą w tym temacie. No chyba że Intel i dla Aldera podniesie ceny (są ku temu przesłanki). 

Na koniec, dla gracza 12600kf za niecałe 1400 PLN przekreśla kompletnie opłacalność 13600k/12700 w ich obecnych, podanych przez Ciebie cenach. 

3 minuty temu, Rebelmind napisał:

kupowałem używanego 4-miesięcznego 12700 z dowodem zakupu i pełną gw za ~1100 pln

Bardzo okazyjna cena. Najtańszy 12700 na OLX kosztuje 1450. Załóżmy, że się końcówkę utarguje - to 1400 zł. To i tak przepaść. 

4 minuty temu, Rebelmind napisał:

Już teraz w De/Se/UK zablokowane Aldery są sprzedawane w zauważalnie niższych cenach więc spodziewałby się że i w Polszy Janusze w końcu ruszą w tym temacie.

Różnie to może być, choć na ten moment 12600 jest 300 zł tańszy od 12600K.

11 minut temu, Rebelmind napisał:

Na koniec, dla gracza 12600kf za niecałe 1400 PLN

W sumie te 70 złotych można do integry dopłacić, nie trzeba będzie trzymać jakiegoś starego trupa na wypadek awarii. 

Screenshot-2022-09-28-09-53-55-16-4641eb

Nie czekać na nic. 13700k się nie opłaca do gier totalnie, nie zauważysz prawdopodobnie żadnej różnicy względem 12700k - ale tak patrzę na ceny w pl to jakiś żart. W Se różnica w tym samym sklepie między nimi to prawie 500 PLN... :o

Czyli nie przewidujesz jakichkolwiek spadków cen po premierze 13 gen? 

Bo ja przymierzam się do zmiany, ale czekam w sumie na premierę i ew. sprzedaż z 2giej ręki, kupie tylko nowego mobasa i ramy. 

Nie wiem tylko czy po nowym roku nie będzie jeszcze gorzej, bo ruski gaz zakręcą, prąd *ebnie, dolar dalej będzie do góry szedł cebulówka znowu straci na wartości... I będziemy w tak czarnej du**e ze głowa mała. Bo w zasadzie na tym. 4790k bym I jeszcze posiedział. 

Ale 2000 kw rocznie co PiS wymyślił stara i7 mocno będzie podganiać :D

Edytowane przez wid3l3c
16 minut temu, Rebelmind napisał:

W Se różnica w tym samym sklepie między nimi to prawie 500 PLN... :o

Dlatego się dziwiłem, dlaczego tak naskoczyłeś na 13. generację. Teraz wszystek jasne. W polskich warunkach to zakup 12. generacji nie ma sensu.

image.png

Uuu, to widzę morelki już poprawiły ceny Aldera, mimo że prawdopodobnie obecne leżaki magazynowe NIE KUPOWAŁY po kursie obecnym. 

https://cdon.se/hemelektronik/intel-core-i7-12700k-cpu-12c-20t-5-0ghz-lga1700-p91700281

2140 PLN po kursie kupna, czyli w Se też podwyżki :/

Najtańszy 13700k w Se atm, ale to placeholder:

https://www.inet.se/produkt/5304905/intel-core-i7-13700k-3-4-ghz-54mb 

2680 PLN, z tym samym kursem. 

Myślę że każdy Szwed dopłaci bez problemu 300* PLN za szwedzko-języczny Customer Service w lokalnym sklepie ;) Poza tym liczę na korektę cen przy premierze, chociaż 409$ MSRP przy obecnym kursie USD/SEK i z 25% VAT daje 5850 Sek :/