Skocz do zawartości

Temat ogólny o prockach Intel

Recommended Posts

2 minuty temu, joker5513 napisał:

No i kur... trzeba będzie zabulić za system kilka stówek niepotrzebnie jak na win 10 nie da się na Raptorach grać. Ha tfu w rdzenie E :(

Przecież jest dalej darmowa aktualizacja z win10 do win11 ;) 

1 godzinę temu, joker5513 napisał:

Pytanie do posiadaczy Raptorów - żeby to optymalnie pracowało i rozporządzało zadaniami pomiędzy rdzeniami P i E konieczny jest windows 11 czy można zostać przy 10? Głównie chodzi oczywiście o gry.

Od roku (nieco od ponad roku) Windows 10 ma ten sam scheduler co Windows 11. Nie będzie między nimi żadnych różnic. Aż dziwne, że ten mit wciąż się utrzymuje. 

• Dzięki 1

W maju jeszcze @Artokjak testowałem 12700f to zarówno w csgo jak i w PoE miałem dziwne dropy fps. Dopiero analiza wykorzystania rdzeni ukazała, że główny wątek gry potrafił w pewnych momentach zostać przypisany do jednego z małych rdzeni. Wtedy, na W10 wyłączenie tychże skutkowało o wiele bardziej stabilnym fps. W W11 problem nie występował. 

@joker5513czekaj do CES. Imho jeśli ty podobnie jak ja grasz głównie to i nawet 13700k imho niepotrzebny, bo NIE 

będzie widać różnicy względem 13600k. 

Edytowane przez Rebelmind
  • Dzięki 1
  • Popieram 1

Ja bym poszedł nawet i @joker5513krok wstecz: poczekaj na CES oraz na testy 13500. Jeśli zablokowany Raptor po zdjęciu limitów kręcić faktycznie będzie 4.6 GHz all P-core to faktycznie będzie to poziom 12700k stock. Wtedy w 2000 PLN zamykasz zmianę platformy a za pozostałe 3000 kupujesz jakiś last minet i zamiast dołować się szarością w kraju guffnem i smrodem płynącym wychylasz szklaneczkę za zdrowie Rebela w jakimś poludniowym kurorcie ;)

• Haha 1
2 minuty temu, Rebelmind napisał:

Ja bym poszedł nawet i @joker5513krok wstecz: poczekaj na CES oraz na testy 13500. Jeśli zablokowany Raptor po zdjęciu limitów kręcić faktycznie będzie 4.6 GHz all P-core to faktycznie będzie to poziom 12700k stock. Wtedy w 2000 PLN zamykasz zmianę platformy a za pozostałe 3000 kupujesz jakiś last minet i zamiast dołować się szarością w kraju guffnem i smrodem płynącym wychylasz szklaneczkę za zdrowie Rebela w jakimś poludniowym kurorcie ;)

Dobre, za wyjazdem jak najbardziej za !!! :D

• Dzięki 1
Godzinę temu, Rebelmind napisał:

Twoje zdrowie można wychylić oczywiście, tym bardziej w kurortach, ale już zejście do i piątki wydaje mi się cebulą mogącą odbić się czkawka. A do tego w i5 zablokowany... :O Mimo wszystko chyba poszedłbym w procesor mający przynajmniej tyle prawdziwych rdzeni co obecny, czyli 8. To ma być platforma na kilka lat. 

Czekam, tylko muszę przestać grać w Wieśka bo jest słabo grywalnie u mnie obecnie z nim. Spadków do 40 fps nie umiem znieść. 

@Dżokiero numerek nic nie znaczy. Przy Coffe Lake Refresh między i9- 9900k a i5-9600 była przepaść totalna. Te 10 wątków i 2 rdzenie robiło robotę. Teraz zaś gdy 13600k jest szybszy w grach od 12900k (i5 next gen szybsza od i9 last gen) tj zupełnie inna rozmowa. Zobaczysz recenzje 13500, zobaczysz wyniki (te faktyczne w grach) i jeszcze zmienisz zdanie ;) Szczególnie, jeśli Raptor Lake Refresh (14. gen) miałby łaskawie zostać udostępniony na płyty serii 600.

2 godziny temu, mufasa napisał:

najważniejsze to last minet :rotfl:

szklaneczka po :D

Jeśli czyściocha to można i po, jeśli jednak śledź w oleju to przed, w trakcie, a po to nawet podwójnie ;)

2 godziny temu, kubbak napisał:

@joker5513 zobacz to...

.... i zastanów się czy warto dopłacać 30% czy 100% do i7/i9 do tego potężnego 1%.

Z 9900k zyskasz +/- 15%. To już skórka warta wyprawki.

Myślałem szczerze mówiąc że będzie większa różnica. Zarówno między 9900k a 13600k jak i dystans między raptorową I5 a I7/I9.

Ciekawe czemu procesor po OC wypada gorzej niż stock? :co::roll: 

O Raptorach się pomyśli tylko w wypadku jeżeli Ryżę 3d będą słabe. 

@Rebelmind - Z natury jestem bardzo niecierpliwy i zazwyczaj jak podejmę decyzje to chciałbym temat załatwić od ręki i również czekanie mocno mnie wnerwia :) 

11 godzin temu, kubbak napisał:

No tak tylko tu mowa o procesorze do gier nie do 'pro' aplikacji. W appkach masz +15%(13700)/30%(13900). Natomiast różnica między 9900 a 13600 będzie ogromna, rzędu około 60%.

To może tak z życia wzięte a nie z obrazków, na 9 gen gra w którą grywam w 1440p potrafiła docisnąć procka po korek, ta sama gra w tych samych ustawieniach na 12gen dociska procka 14-23%.

11 godzin temu, Artok napisał:

image.png

cały czas walczymy !!! Ludzie nie poddawać się :D

• Haha 2
2 godziny temu, r1023 napisał:

cały czas walczymy !!! Ludzie nie poddawać się :D

To już był drugi atak zakupoholizmu, na razie się trzymamy, ale kto wie co się stanie pojutrze. W końcu będziemy już po wszystkich konferencjach najważniejszych producentów. 

• Lubię to 1
  • Haha 1

Nowe, zablokowane intele pokazane! 

https://videocardz.com/newz/intel-launches-13th-gen-core-65w-and-35w-desktop-cpus-pricing-and-specifications-revealed

Screenshot-2023-01-03-11-16-10-07-40deb4

13400f (6P+4e, 4.6 GHz) ~1087

PLN brutto 

13500 (6P+8e, 4.8 GHz) ~1287 PLN brutto 

Zważywszy na fakt, że 13600kf jest za 1500 PLN oraz 12600kf kosztuje 1249 PLN to zablokowane Raptory* jakoś Turbo opłacalne nie są, ale też tragedii nie ma. 

• Lubię to 2

Dlatego w świetnym momencie kupiłem 13600kf. Mam jeszcze dwa tygodnie na zwrot (gdyby się okazało, że jednak moje problemy wynikają z winy kartofla a nie płyty), jutro ma być do odbioru nowa płyta a wraz z nią ustrzelony na okazji 12700k. Będzie testowane :peace: