grip3r 4 Napisano 10 Lipca 2018 Udostępnij Napisano 10 Lipca 2018 Witam. Po zmianie karty graficznej z 1060 na 980ti pojawił się problem z dźwiękiem na kinie domowym. Podczas odtwarzania filmu w 4k z dźwiękiem dolby true hd lub dts hd ma, dźwięk co kilja sekund przerywa. Karta połączona jest przez hdmi do ampli a nastepnie do tv. Dziwne o tyle że na poprzedniej karcie było ok. Sterowniki zmienione, zrobiłem też reinstalke systemu i problem dalej występuje. Po zamianie 980ti spowrotem na 1060 wszystko działa dobrze. Czy 980ti ma jakieś ograniczenia w kwestii przesyłania dźwięku czy o co chodzi? Cytuj Link to post Share on other sites
jarrino 3912 Napisano 10 Lipca 2018 Udostępnij Napisano 10 Lipca 2018 Próbowałeś na 980ti ,ze starszymi sterownikami ? Cytuj Link to post Share on other sites
grip3r 4 Napisano 10 Lipca 2018 Autor Udostępnij Napisano 10 Lipca 2018 Tego nie próbowałem, sprawdzę wieczorem w domu. Wyczytałem że gtx 980ti nie obsługuje hdcp 2.2 czy to może być przyczyną? Cytuj Link to post Share on other sites
djgromo 60 Napisano 10 Lipca 2018 Udostępnij Napisano 10 Lipca 2018 Tego nie próbowałem, sprawdzę wieczorem w domu. Wyczytałem że gtx 980ti nie obsługuje hdcp 2.2 czy to może być przyczyną? HDCP 2.2 jest wymagane żeby puścić legalny film z 4K Blu-Raya. Nie wiem czy jest to też wymóg w przypadku samej ścieżki dźwiękowej. Cytuj Link to post Share on other sites
ALF 28963 Napisano 11 Lipca 2018 Udostępnij Napisano 11 Lipca 2018 980ti i tak wypuści przecież sygnał po hdmi w 4k ale chyba w 30 klatkach maksymalnie. U mnie zaś dźwięk hd z filmów leci ze starej karty auzentecha a tam jest bodaj hdmi 1.3 plus stare hdcp i nie ma żadnych problemów. Miałem przed 1080 zielonke 980ti i dźwięk hd również szedł git aczkolwiek oglądałem głównie w fhd. Według tej tabelki, starsze karty w hd audio dają radę. Może sprawdź inny kabel hdmi a może to tylko kwestia ustawień we właściwościach dźwięku w formacie domyślnym i próbkowaniu bądź w ustawieniach odtwarzacza lub faktycznie sterowniki jak Jarrino wspomniał. Całkiem możliwe jest też to, że system źle coś modzi jak masz windows 10 a z nim to wiadomo różnie jest. Cytuj Link to post Share on other sites
gepardmak 697 Napisano 11 Lipca 2018 Udostępnij Napisano 11 Lipca 2018 (edytowane) To chyba kwestia sterowników. Z tego co doczytałem nowe sterowniki Nvidia nie mają wsparcia audio DTS-HD dla kart serii 900. Wypróbuj starsze sterowniki poniżej wersji 355.60. Edytowane 11 Lipca 2018 przez gepardmak Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts