Skocz do zawartości

Usługi informatyczne a prawo

Recommended Posts

Witam, jestem absolwentem technikum informatycznego. Chciałbym ogłosić się na różnych portalach, celuję w zwyczajne usługi informatyczne typu instalacja/konfiguracja/modyfikacja sprzętu i programów użytkowych itp. Jednak boję się, że bez odpowiedniej znajomości prawa podatkowego mogą mnie spotkać pewne nieprzyjemności. Szukałem odpowiedzi w internecie, ale w większości jest to wielka ściana tekstu w której znajduje się wiele zmiennych których nie mogę w tym momencie przewidzieć. Znacie kogoś kto świadczył takie usługi, lub sami je świadczyliście? I jak wyglądają one od strony prawa? 

Z tego co wiem możesz takie usługi świadczyć tylko SPORADYCZNIE. Musisz zapłacić od tego podatek oczywiście - szczegóły znajdziesz w necie. Nie może to być świadczone w sposób ciągły (np. co miesiąc masz zarobek z takich usług) bo US uzna to za działalność gospodarczą bez rejestracji. Chyba, że będziesz te usługi świadczył firmom i będziesz na wszystko miał podpisane z nimi np. umowy - zlecenie i oni odprowadzą podatek od tego to wtedy nie ma problemu. Idź do informacji US i popytaj. 

• Popieram 1

O podatku wiedziałem, byłem się zapytać jak to wygląda w US i dowiedziałem się tego samego co z internetu. Masa informatyków robi to na czarno, ale nie widzi mi się robienie czegoś na czarno z numerem telefonu w ogłoszeniu. Potencjalna kara mogłaby przewyższyć zysk :)

Ogłoszenie o świadczeniu usług z podanym telefonem bez rejestracji firmy to chyba nie przestępstwo. Przecież to ogłoszenie możesz w zamyśle kierować do firm, z którymi będziesz podpisywał umowę - zlecenie. A reszta to wiesz. Tak mi się wydaje. Najwyżej posiedzisz trochę, w życiu trzeba spróbować wszystkiego.

Ryczałt nie (powodów kilka, ale nie chce mi się rozposywać). Działalność normalna na 18%, czyli zus + 18% podatku. Możesz z firmami podpisywać umowy o dzieło/zlecenie, kwestia tego czy komuś się będzie chciało czy nie. Ja osobiście wolę jak ktoś mi wystawi FV i nie muszę kombinować z papierologią. 

Jeśli będziesz robić wszystko na czarno to może się pewnego dnia zjawić kontrola i wtedy podatek wynosi chyba 75% tego do czego się dokopią (przelewy itp). Ogólnie coś miało się zmieniać w prawie dla takich mikroprzedsiębiorców, dopiero startujących itp. że mieli nie płacić chyba zusu, ale nie śledziłem. Poszukaj informacji na ten temat w Internecie albo przejdź się do jakiegoś urzędu/księgowego

xbk123, nie jest to nielegalne, ale bardzo ułatwia identyfikację 

aleksiejs tak, jest opcja dla startujących przedsiębiorstw, dopytałem się w us jak to wygląda i oprócz tego co jest w internecie dowiedziałem się, że prawo jest relatywnie nowe i pewnie będzie jeszcze sporo zmian (w skrócie książka przychodów i rozchodów, do 1050 zł miesięcznie, standardowy pit)

to_wina_tuska właśnie tego chciałem uniknąć, kara to jedna sprawa, ale nieciekawy wpis w papierach też nie zachęca

xbk123, nie jest to nielegalne, ale bardzo ułatwia identyfikację

Nie wiem co masz na myśli i czemu się boisz identyfikacji. To co proponowałem zakłada, że masz co jakiś czas umowę - zlecenie z firmą i się z tego normalnie rozliczasz z US. Nie ma w tym nic nielegalnego. Nie musisz zakładać działalności żeby świadczyć coś firmom na umowę - zlecenie.