Tensor 0 Napisano 11 Maja 2018 Udostępnij Napisano 11 Maja 2018 Witam, jestem absolwentem technikum informatycznego. Chciałbym ogłosić się na różnych portalach, celuję w zwyczajne usługi informatyczne typu instalacja/konfiguracja/modyfikacja sprzętu i programów użytkowych itp. Jednak boję się, że bez odpowiedniej znajomości prawa podatkowego mogą mnie spotkać pewne nieprzyjemności. Szukałem odpowiedzi w internecie, ale w większości jest to wielka ściana tekstu w której znajduje się wiele zmiennych których nie mogę w tym momencie przewidzieć. Znacie kogoś kto świadczył takie usługi, lub sami je świadczyliście? I jak wyglądają one od strony prawa? Cytuj Link to post Share on other sites
jarrino 3912 Napisano 11 Maja 2018 Udostępnij Napisano 11 Maja 2018 Daleko masz do urzędu podatkowego ? Cytuj Link to post Share on other sites
Tensor 0 Napisano 11 Maja 2018 Autor Udostępnij Napisano 11 Maja 2018 Nie, będę tam w poniedziałek. Chciałem się bardziej dowiedzieć jak sprawa wygląda z perspektywy kogoś kto się tym zajmował, lub zajmuje obecne. Cytuj Link to post Share on other sites
xbk123 818 Napisano 11 Maja 2018 Udostępnij Napisano 11 Maja 2018 Z tego co wiem możesz takie usługi świadczyć tylko SPORADYCZNIE. Musisz zapłacić od tego podatek oczywiście - szczegóły znajdziesz w necie. Nie może to być świadczone w sposób ciągły (np. co miesiąc masz zarobek z takich usług) bo US uzna to za działalność gospodarczą bez rejestracji. Chyba, że będziesz te usługi świadczył firmom i będziesz na wszystko miał podpisane z nimi np. umowy - zlecenie i oni odprowadzą podatek od tego to wtedy nie ma problemu. Idź do informacji US i popytaj. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Tensor 0 Napisano 11 Maja 2018 Autor Udostępnij Napisano 11 Maja 2018 Oferta będzie skierowana do osób prywatnych lub niewielkich przedsiębiorstw. Z tego co przeczytałem to raczej ryczałt byłby dla mnie odpowiedni. Póki co są to spekulacje i bez konsultacji z US tylko to mi pozostaje Cytuj Link to post Share on other sites
Atiorixx 14 Napisano 14 Maja 2018 Udostępnij Napisano 14 Maja 2018 Od wszystkiego trzeba oddać podatek z takich prac też! Kupe pseudo informatyków robi takie rzeczy na czarno Możesz sobię firmę zarejstrowac ale wtedy zusy itp Cytuj Link to post Share on other sites
Tensor 0 Napisano 14 Maja 2018 Autor Udostępnij Napisano 14 Maja 2018 O podatku wiedziałem, byłem się zapytać jak to wygląda w US i dowiedziałem się tego samego co z internetu. Masa informatyków robi to na czarno, ale nie widzi mi się robienie czegoś na czarno z numerem telefonu w ogłoszeniu. Potencjalna kara mogłaby przewyższyć zysk Cytuj Link to post Share on other sites
xbk123 818 Napisano 14 Maja 2018 Udostępnij Napisano 14 Maja 2018 Ogłoszenie o świadczeniu usług z podanym telefonem bez rejestracji firmy to chyba nie przestępstwo. Przecież to ogłoszenie możesz w zamyśle kierować do firm, z którymi będziesz podpisywał umowę - zlecenie. A reszta to wiesz. Tak mi się wydaje. Najwyżej posiedzisz trochę, w życiu trzeba spróbować wszystkiego. Cytuj Link to post Share on other sites
aleksiejs 52 Napisano 14 Maja 2018 Udostępnij Napisano 14 Maja 2018 Ryczałt nie (powodów kilka, ale nie chce mi się rozposywać). Działalność normalna na 18%, czyli zus + 18% podatku. Możesz z firmami podpisywać umowy o dzieło/zlecenie, kwestia tego czy komuś się będzie chciało czy nie. Ja osobiście wolę jak ktoś mi wystawi FV i nie muszę kombinować z papierologią. Jeśli będziesz robić wszystko na czarno to może się pewnego dnia zjawić kontrola i wtedy podatek wynosi chyba 75% tego do czego się dokopią (przelewy itp). Ogólnie coś miało się zmieniać w prawie dla takich mikroprzedsiębiorców, dopiero startujących itp. że mieli nie płacić chyba zusu, ale nie śledziłem. Poszukaj informacji na ten temat w Internecie albo przejdź się do jakiegoś urzędu/księgowego Cytuj Link to post Share on other sites
to_wina_tuska 3 Napisano 19 Maja 2018 Udostępnij Napisano 19 Maja 2018 Musisz założyć działalność gospodarczą. Ja kiedyś robiłem coś takiego bez DG i ktoś mnie podkablował. Maiłem kontrolę z US i zapłaciłem 5000 zł mandatu. Gra nie warta świeczki bo byłe wtedy ody i głupi a dług ciągnął się za mną latami... Cytuj Link to post Share on other sites
Tensor 0 Napisano 19 Maja 2018 Autor Udostępnij Napisano 19 Maja 2018 xbk123, nie jest to nielegalne, ale bardzo ułatwia identyfikację aleksiejs tak, jest opcja dla startujących przedsiębiorstw, dopytałem się w us jak to wygląda i oprócz tego co jest w internecie dowiedziałem się, że prawo jest relatywnie nowe i pewnie będzie jeszcze sporo zmian (w skrócie książka przychodów i rozchodów, do 1050 zł miesięcznie, standardowy pit) to_wina_tuska właśnie tego chciałem uniknąć, kara to jedna sprawa, ale nieciekawy wpis w papierach też nie zachęca Cytuj Link to post Share on other sites
xbk123 818 Napisano 21 Maja 2018 Udostępnij Napisano 21 Maja 2018 xbk123, nie jest to nielegalne, ale bardzo ułatwia identyfikację Nie wiem co masz na myśli i czemu się boisz identyfikacji. To co proponowałem zakłada, że masz co jakiś czas umowę - zlecenie z firmą i się z tego normalnie rozliczasz z US. Nie ma w tym nic nielegalnego. Nie musisz zakładać działalności żeby świadczyć coś firmom na umowę - zlecenie. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts