Kalasanty_79 0 Napisano 2 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2018 Przecież jest wiele zwykłych wyrazów, które mają mniej liter. Chciałem znaleźć mój stary temat i pamiętam, że w tytule miałem wyrazy "Xeon" i "MSI". Oba mają mniej niż 5 znaków, dlatego nie ma szans na wyszukanie... Wpisałem frazę "Xeon MSI"... Cytuj Link to post Share on other sites
tazik21 22 Napisano 3 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2018 to chyba ten temat: http://forum.benchmark.pl/topic/259934-problem-z-wydajnością-xeona-na-775/#entry2473562 PS. klikasz na siebie(czyli wchodzisz na swój profil): i tam pod miejscem na awatar(zdj.) masz zakładki: Przegląd, status, itd. klikasz na zakładkę Tematy i się wyświetlają twoje tematy, które zakładałeś na forum. Cytuj Link to post Share on other sites
Presidente 177 Napisano 9 Października 2018 Udostępnij Napisano 9 Października 2018 Może i jestem nowym użytkownikiem i się, łagodne rzecz ujmując, nie znam, ale minimalny limit 5 znaków w wyszukiwarce to porażka dla forum o takiej tematyce, gdzie większość oznaczeń to często 3-literowe skrótowce. To jest jakiś limit ustawiany przez dostawcę usługi forum czy ograniczony przez, nazwijmy to, silnik wyszukiwarki? Cytuj Link to post Share on other sites
sid vicious 16131 Napisano 9 Października 2018 Udostępnij Napisano 9 Października 2018 @@Patryk Szczepaniak? Cytuj Link to post Share on other sites
mabrothrax 5730 Napisano 9 Października 2018 Udostępnij Napisano 9 Października 2018 Pewnie chodzi o to, żeby po prostu nie obciążać bazy, 3 literowe kombinacje pewnie występują w o wiele większej ilości rekordów, a jeśli szuka się coś w stylu LIKE %cos% to pewnie jest to obciążające mocno. Cytuj Link to post Share on other sites
Presidente 177 Napisano 9 Października 2018 Udostępnij Napisano 9 Października 2018 No to wiem, że 3-literowe występują w większej ilości, ale na forach, na których jestem zazwyczaj właśnie limit jest 3-znakowy. Chociaż często to i tak za wiele nie daje bo jest często za dużo wyników dla danej zbitki liter i wyrzuca błąd o zbyt dużej iloci wyników. No, ale jak się użyje odpowiednich ograniczeń co do obszaru wyszukiwania to jakoś tam działa. To, że spora część użytkowników (nie mówię, że tego forum) i tak z tego nie korzysta to inna bajka Cytuj Link to post Share on other sites
mabrothrax 5730 Napisano 9 Października 2018 Udostępnij Napisano 9 Października 2018 Wszystko to kwestia tego jak wygląda baza i mechanizmy szukające. Jeśli jest z nią coś nie halo lub mechanizm do szukania jest taki a nie inny, to lepiej czasem po prostu zostawić jak jest. Nie wiem jak to jest tutaj akurat zrobione, ale jeśli szukajka korzysta z bazy live, czyli takiej na której operuje forum to może warto by było pomyśleć o replice do wyszukiwania właśnie, synchro raz na dzień w nocy i hej. Ale wiadomo - to są koszty których zapewne nikt ponieść nie będzie chciał. Cytuj Link to post Share on other sites
sid vicious 16131 Napisano 9 Października 2018 Udostępnij Napisano 9 Października 2018 Pewnie chodzi o to, żeby po prostu nie obciążać bazy Z tego co ja pamiętam to było dokładnie to. Nie wiem czy w chwili obecnej nie ma jakiejś mozliwości do zmian lub czegoś dlatego mam nadzieję, że Patryk coś wykmini koszty Odpada Cytuj Link to post Share on other sites
Sentymentalny 78 Napisano 16 Grudnia 2019 Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2019 Nadal cisza w temacie? 4-literowy limit, który kiedyś obowiązywał na forum, wydawał się wysoki, a potem dowalono 5-cio... Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts