Skocz do zawartości

Duże słuchawki do gier, muzyki, rzadko filmów~ 150 / 200?

Recommended Posts

Z jednej strony możnaby próbować go wygiąć- w końcu to drut... ale z drugiej, żeby to później nie rzutowało na to, że będa mi spadać z głowy czy coś. Słyszeliście w ogóle, żeby ktoś musiał "rozszerzać" HD669?

Od 4:40 jest fragment o odginaniu ich bo mają zbyt duży docisk. Jak się boisz odginać to kolejnym sprawdzonym sposobem jest założenie słuchawek na noc na coś co ma trochę większą średnicę od twojej głowy pudełko, garnek lub  cokolwiek co się nada. Sposób bezpieczniejszy ale wymaga sporo czasu.

Nic mi to nie mówi. Powinno? Warte uwagi modele?

HD681 Evo sa hmm takie sobie, ale HD330 są zaskakująco dobrymi słuchawkami w tym przedziale cenowym + jest to pancerna konstrukcja będąca klonem Beyerdynamic DT990. Są naprawdę dobre pod warunkiem że A) na dzień dobry wymienisz pady na coś znośnego (pady od HM5 albo jeszcze lepiej welury/skórki od Beyerdynamic) i B)masz wzmacniacz słuchawkowy bo to wymagający model. Napisałeś że źródło dźwięku to MSI M5 no to jeśli to oznacza MSI Z170A GAMING M5 to zaryzykował bym stwierdzenie że płyta sobie poradzi z tymi słuchawkami (producent podaje że zastosował  wzmacniacz słuchawkowy na 2xOP1652)

Edytowane przez kombajn

No i widzisz tyle prawdy w radosnej twórczości opisowej producentów płyt głównych. Dlatego napisałem "zaryzykuję stwierdzenie". A próbowałeś czy przednie gniazdo słuchawkowe również nie dostaje wzmocnienia?  Inna sprawa ze jak te opampy mogą pracować z napięciem od bodajże 3 do 18V i diabli wiedzą jak to producent rozwiązał. A z pustego to i salmonella nie naleje (jak mawiali w kabarecie TEY) jak nie dasz dość prądu to nie dostaniesz mocnego wzmocnienia.

Edytowane przez kombajn

Panowie i Panie?

Mam trzy sztuki słuchawek w swoim pokoju. Biorę się za porównania...

To jak leżą już sam na sobie zobaczyłem. Teraz kwestia gier i muzyki.

Podrzucicie jakieś wymagające kawałki na youtube/ vimeo czy czymkolwiek co by je przetestować? Tak, wiem, że powinienem testować na swojej muzyce ale na rapie wszystkie brzmią dobrze.

Dodatkowo chciałbym spytać czy istnieje coś w stylu benchmarka do pozycjonowania?

Jakby to miało wyglądać?

Jestem sobie ot kamerą i w różnych miejscach na ekranie pojawiają się "brzęczące" punkty. Brzęczą coraz głośniej. Moim zadaniem jest się po prostu odwrócić i w nie kliknąć czy coś.

Pytam dlatego ponieważ włączenie po prostu CS'a jest trochę nieobiektywne, nie da rzetelnych wyników. W jednym meczu wszyscy mogą chodzić na Shifcie w innym biegać i strzelać (A takich łatwiej wypozycjonować :P )

Pozycjonowanie możesz porównać tutaj

A tutaj porównać przestrzeń na początku gościu pisze list na kartce od lewej do prawej:

tutaj sprawdzisz bas

No tak na dzień dobry to oczywiście cała płyta Chesky Records

The Ultimate Demonstration Disc

A z ciekawej muzyki to np:

https://www.youtube.com/watch?v=vt1Pwfnh5pc

https://www.youtube.com/watch?v=oPJ9OtevZ8w

Edytowane przez kombajn
  • Popieram 1

Zacząłem słuchać. Na pierwszy ogień CAL. U fryzjera to po prostu jakieś mistrzostwo. Gdy założył foliowy worek na głowę to miałem ochotę go zedrzeć.

Jednak takie pytanie jeszcze, zanim w ogóle będę robił dalsze testy.

1. Podpinam słuchawki z przodu- nie powinno być żadnej różnicy, prawda? Czy wtyki zastosowane w obudowie mogą

"znieszktałcać"?

2. Odkąd zainstalowałem sterowniki do dźwiękówki to faktycznie lepiej słychać. W sensie jest lepsze pozycjonowanie. Jednak w tym samym momencie mój głośnik (od razu mowię- low-end) zaczął brumić. W sensie tak jakby było gdzieś przebicie? Jak podpinam z przodu to jest to mniej słyszalne (dopiero jak pogłośnię to to słychać). Przed instalacją sterowników było ok.

3. Mam do wyboru Domyślny format. Jaki ustawić? Maksymalny dostępny czyli 192000 Hz, 24bity? Słuchałem wcześniej na yt czegoś w 96kHz więc na takowy zmieniłem jednak czy nie lepiej kierować się zasadą czym więcej tym lepiej?

Przy muzyce kieruj się zasadą jaka muzyka takie ustawienie. Przykładowo jak album ma 16 bit 44 kHz (jakość płyt CD) to po ustawieniu 24 BIT 192 kHz dodatkowe 8 bitów różnicy miedzy 16 a 24 bitami zostanie najprawdopodobniej uzupełnione zerami a muzyka przepuszczona przez filtry układu dźwiękowego żeby z 44kHz zrobić 192kHz tyle ze to tak jak z podnoszeniem rozdzielczości gotowego zdjęcia więcej szczegółów nie uzyskasz a jedynie drobny szum będący efektem procesu. Najlepiej słuchać muzyki na stawieniach 1:1 co da ci najmniejszą możliwą ilość zniekształceń wynikających z obróbki muzyki przy odsłuchu.