Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam, mam 2 letniego laptopa Acer Aspire VN7-571G z fabrycznym dyskiem, który prawdopodobnie padł (BIOS przestał go wykrywać). Laptop ma złącze M.2, na pomocy technicznej dowiedziałam się tego: Model ten posiada złącze M.2 na dysk SSD. Wspierane są jedynie dyski na interfejsie SATA. Wielkość dysku 2280.

Szukam do niego dysku SSD i niestety z powyższego nie mogę tam wsadzić NVMe(są jakieś adaptery z sata?). Jako, że być może zostanie tylko jeden dysk, to szukam sensownego SSD ~500GB w najniższej cenie. Tylko w jakim formacie szukać M.2 czy 2.5"?

Witam, mam 2 letniego laptopa Acer Aspire VN7-571G z fabrycznym dyskiem, który prawdopodobnie padł (BIOS przestał go wykrywać). Laptop ma złącze M.2, na pomocy technicznej dowiedziałam się tego: Model ten posiada złącze M.2 na dysk SSD. Wspierane są jedynie dyski na interfejsie SATA. Wielkość dysku 2280.

Szukam do niego dysku SSD i niestety z powyższego nie mogę tam wsadzić NVMe(są jakieś adaptery z sata?). Jako, że być może zostanie tylko jeden dysk, to szukam sensownego SSD ~500GB w najniższej cenie. Tylko w jakim formacie szukać M.2 czy 2.5"?

Złącze M.2 może obsługiwać protokół PCIe, PCIe i SATA lub tylko SATA. Jeżeli dysk M.2 PCIe zostanie podłączony do płyty głównej, która wspiera tylko standard SATA, to nie będzie on widoczny w systemie i nie będzie możliwości z niego korzystania. Taka sama sytuacja będzie mieć miejsce, gdy dysk M.2. SATA podłączymy do komputera wspierającego tylko interfejs PCIe.

Musisz poszukać dysku ssd M.2 który obsługuje SATA (a takich jest pełno) o rozmiarze 2280 co oznacza że pierwsze cyfry 22 to szerokość a 80 to długość dysku wszystko to w milimetrach.

Po przemyśleniu sprawy, postanowiłam poszukać SSD na M.2. Jak w późniejszym czasie będzie kiedyś zmieniany laptop to przełożę ten dysk do nowego nie rezygnując z HDD. Laptop jest siostry a ona używa go tylko to yt, filmów, internetu i zdjęć (bardzo dużo tych zdjęć :) ). Laptop ma ponad 2 lata. Znalazłam takie dyski:

- Crucial MX300 525GB SATA M.2
- ADATA SU800 512GB M.2 SATA3 (on ma: Silicon Motion SM2258 + 3D TLC ? )

Do zwykłych zastosowań starczy któryś z nich? Wiem, że są na TLC, ale więcej niż te ok 600zł raczej nie chce wydawać http://forum.pclab.pl/public/style_emoticons/default/smilies/smile.gif