krulka89 3 Napisano 28 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 28 Lutego 2018 Witam, mam 2 letniego laptopa Acer Aspire VN7-571G z fabrycznym dyskiem, który prawdopodobnie padł (BIOS przestał go wykrywać). Laptop ma złącze M.2, na pomocy technicznej dowiedziałam się tego: Model ten posiada złącze M.2 na dysk SSD. Wspierane są jedynie dyski na interfejsie SATA. Wielkość dysku 2280. Szukam do niego dysku SSD i niestety z powyższego nie mogę tam wsadzić NVMe(są jakieś adaptery z sata?). Jako, że być może zostanie tylko jeden dysk, to szukam sensownego SSD ~500GB w najniższej cenie. Tylko w jakim formacie szukać M.2 czy 2.5"? Cytuj Link to post Share on other sites
kokosnh 4162 Napisano 28 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 28 Lutego 2018 Najtaniej z dobrych to za 565zł masz iridium pro 480GB 2.5" pod SATA w media expert da się poniżej 500zł kupić z Visa checkout, a przynajmniej dało kilka dni temu. Cytuj Link to post Share on other sites
Yahoo.K 152 Napisano 28 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 28 Lutego 2018 Witam, mam 2 letniego laptopa Acer Aspire VN7-571G z fabrycznym dyskiem, który prawdopodobnie padł (BIOS przestał go wykrywać). Laptop ma złącze M.2, na pomocy technicznej dowiedziałam się tego: Model ten posiada złącze M.2 na dysk SSD. Wspierane są jedynie dyski na interfejsie SATA. Wielkość dysku 2280. Szukam do niego dysku SSD i niestety z powyższego nie mogę tam wsadzić NVMe(są jakieś adaptery z sata?). Jako, że być może zostanie tylko jeden dysk, to szukam sensownego SSD ~500GB w najniższej cenie. Tylko w jakim formacie szukać M.2 czy 2.5"? Złącze M.2 może obsługiwać protokół PCIe, PCIe i SATA lub tylko SATA. Jeżeli dysk M.2 PCIe zostanie podłączony do płyty głównej, która wspiera tylko standard SATA, to nie będzie on widoczny w systemie i nie będzie możliwości z niego korzystania. Taka sama sytuacja będzie mieć miejsce, gdy dysk M.2. SATA podłączymy do komputera wspierającego tylko interfejs PCIe. Musisz poszukać dysku ssd M.2 który obsługuje SATA (a takich jest pełno) o rozmiarze 2280 co oznacza że pierwsze cyfry 22 to szerokość a 80 to długość dysku wszystko to w milimetrach. Cytuj Link to post Share on other sites
krulka89 3 Napisano 3 Marca 2018 Autor Udostępnij Napisano 3 Marca 2018 Po przemyśleniu sprawy, postanowiłam poszukać SSD na M.2. Jak w późniejszym czasie będzie kiedyś zmieniany laptop to przełożę ten dysk do nowego nie rezygnując z HDD. Laptop jest siostry a ona używa go tylko to yt, filmów, internetu i zdjęć (bardzo dużo tych zdjęć ). Laptop ma ponad 2 lata. Znalazłam takie dyski: - Crucial MX300 525GB SATA M.2- ADATA SU800 512GB M.2 SATA3 (on ma: Silicon Motion SM2258 + 3D TLC ? )Do zwykłych zastosowań starczy któryś z nich? Wiem, że są na TLC, ale więcej niż te ok 600zł raczej nie chce wydawać http://forum.pclab.pl/public/style_emoticons/default/smilies/smile.gif Cytuj Link to post Share on other sites
Yahoo.K 152 Napisano 3 Marca 2018 Udostępnij Napisano 3 Marca 2018 (edytowane) Jak najbardziej się nadają. Ja osobiście wybrałbym ADATA Edytowane 3 Marca 2018 przez Yahoo.K Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts