danceman 3 Napisano 27 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 27 Lutego 2018 Witam, posiadam laptopa z i7 6820hk , GTX 107O oraz 16 GB DDR4 2133Hz. Aktualnie procek nie jest pokręcony, nie korzystam nawet z opcji turbo która podkreca zegary z 2.6Ghz do 3.7 Ghz, A zastosowałem undervolting w celu obnizenka temperatur w stresie dzieki czemu mam non stop 3.2 GHz w Battlefield 1 Zastanawiam sie nad wymiana pasty termo na grizzly kryonaut oraz zakup pozadnej podkladki chłodzącej. Wtedy zamierzam podkrecic CPU do 4.0 Ghz. Jak to wplynie na FPSy w grze ? Cytuj Link to post Share on other sites
worm 17833 Napisano 27 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 27 Lutego 2018 Podkładka pewnie niewiele pomoże +/- kilka stopni. Zależy od rozmieszczenia otworów wentylacyjnych i ułożenia wentylatorów w samej podkładce. Natomiast na początek, pozwól procesorowi „normalnie" popracować a nie ograniczasz go przez undervolting. Sprawdzisz jakie ma temperatury podczas takiej pracy i rozeznasz jak to wygląda. Cytuj Link to post Share on other sites
danceman 3 Napisano 27 Lutego 2018 Autor Udostępnij Napisano 27 Lutego 2018 Sprawdzałem, Bez undervoltingu jest to: Bez turbo (mniej niz 3.2Ghz) - ok 90C Z turbo - nawet 97C Po undervoltingu (3.2Ghz) - 80-85C Podstawka ma 4 duze wentyle 140mm z czego 2 sa idealnie umieszczone pod wlotami do wentyli z CPU i GPU laptopa Cytuj Link to post Share on other sites
worm 17833 Napisano 28 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 28 Lutego 2018 W takiej sytuacji myślisz jeszcze o podkręcaniu? Podaruj sobie. Już teraz jest naprawdę gorąco. Parę stopni więcej i albo będzie zbijał zegary, albo się wyłączy. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts