wid3l3c 350 Napisano 3 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 3 Lutego 2018 (edytowane) § Budżet: ~100-150 zł (nie dyskwalifikuję rynku wtórnego) § Jakiej myszki obecnie używasz: Logitech G502 / wcześniej 2x G5 przez prawie 10 lat § Jaką masz obecnie podkładkę: Steelseries QCK+ § Z jakich wartości DPI korzystasz: 1200 § 360° w grach FPS: ~32 cm § W co grasz (gatunki oraz konkretne tytuły): CS:GO § Ile przycisków używasz w myszce: 4 + rolka (w tym 2 kciuk, LMB, RMB) § Chwyt: palm / claw § Jakie jest Twoje ułożenie palców na myszce: 1+2+2 § Wielkość dłoni (od czubka palca środkowego do kciuka: 13,5-14 cm Dlaczego chcę zmienić mysz: O ile G502 kształtem dość dobrze mi pasuje do codziennego użytkowania, jakoś nie sprawdza za bardzo się ona przy claw gripie jak gram w CSa. Jest za ciężka. Dodatkowo podczas grania drażni mnie kabel w oplocie - potrafię go sobie ułożyć by nie był zanadto kłopotliwy, ale uciążliwa jest dla mnie jego dodatkowa waga. Na czym mi zależy? W G502 bardzo mi pasują gumowe boki. Raczej nie mam problemu z pocącymi się dłońmi, obecność gumy sprawia fajne wrażenie. Bardzo istotne jest dla mnie czucie LMB, w G502 klik jest rewelacyjnie precyzyjny i nie trzeba przykładać jakoś wielkiej siły by go wcisnąć. Gładki kabel, niska waga. Potrzebuję 2 przyciski pod kciuk. W kwestii sensora - brak akceleracji. Bezawaryjność. Swojego czasu byłem w Euro i macałem sobie produkty Roccata, a dokładnie Roccat Kova. Bardzo mi się spodobała na pierwszy rzut oka i dotyk ręki, mogłem sobie nią poszurać po ichniej podkładce Roccat Kanga i bardzo mi się podobał ślizg. Jednakże sporo negatywnych opinii się o niej naczytałem w kwestii dużej awaryjności. Siostra Kiro okazała się być dla mnie już za mała - to tak apropos wymiarów. Jak byłem w euro cyknąłem fotkę jak ręka leży na Kova - i jak pisałem, ten chwyt na niej bardzo mi odpowiadał. Może się wydawać za krótka, ale jak słowo daję, byłem zaskoczony wygodą. Lecz wiadomym jest, w domu na swoim stanowisku będzie co innego i zaczną wychodzić kwiatki - jak ze wszystkim W kwestii używek nie mam żadnych oporów przed zakupem takowej - oczywiście w granicy rozsądku, oczekuję co najmniej stanu bardzo dobrego, nie nówka z pudełka ale uszanowana. Ma ktoś jakieś sugestie/podpowiedzi - jeżeli nie Kova, to na co zwrócić uwagę? Po tym jak poślizgałem się na podkładkach Roccata i pomacałem innych producentów w porównaniu do mojego QCK Plus - ten jest zdecydowanie bardziej szorstki i chyba pomyślę nad wymianą również podkładki... ale powiedzmy że nie to jest obecnie przedmiotem dyskusji Dzięki! Edytowane 3 Lutego 2018 przez wid3l3c Cytuj Link to post Share on other sites
Leminairre 515 Napisano 3 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 3 Lutego 2018 Głównie widzę tutaj DM1 Pro, która niestety się wyprzedała. Model wyższy (Pro S) ma najlepszy obecnie sensor - PMW3360, ale jej cena to okolice 200zł, choć doszukałem się: https://www.olx.pl/i2/oferta/gamingowa-myszka-dreammachines-dm1-pro-s-CID99-IDrySq9.html#:376dd223b7 Jeżeli chcesz sprawdzić jej kształt, szukaj Sensei'a 310. DM to refresh starszej partii Steelseries, czyli wszelakich odmian Sensei'a. Głównie, nie ma przycisków po prawej stronie i silikonowych boków. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
wid3l3c 350 Napisano 3 Lutego 2018 Autor Udostępnij Napisano 3 Lutego 2018 (edytowane) Dzięki za sugestię, ciekawa propozycja. Co do DM1 Pro / S "Do poprawki nadal kwalifikuje się przewód USB, który jest bardzo sztywny." To ją niestety automatycznie dyskwalifikuje, jestem obecnie śmiertelnie obrażony na kable w oplocie Dałeś mi nieco do myślenia, ale to za chwilę. Czy orientujesz się w kwestii różnic pomiędzy Pro S a wersją Pro? Bo tę drugą mogę mieć za ponad połowę ceny podanej przez Ciebie Ski. Na pewno przy okazji zapoznam się z kształtem i ergonomią wskazanego Senseia. Wracając, teraz się zastanowiłem, czy z ciekawośći po prostu nie spróbować wymienić kabla w G502 (albo w przypadku zakupu DM1) na taki z "myszki z marketu" której jego giętkość po prostu będzie mi odpowiadać - w końcu wszystkie są takie same Edytowane 3 Lutego 2018 przez wid3l3c Cytuj Link to post Share on other sites
Leminairre 515 Napisano 3 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 3 Lutego 2018 Recenzje radzę czytać tutaj: http://www.test-gear.pl/testy-i-recenzje/myszki/dm1-pro-s/ Różnica to głównie sensor i brak sterowników w Pro. Nie ma co zarzucić PMW3310 w podstawowej wersji, oprócz "feelingu", ale nie każdy go odczuwa - niuans. Pro S z ogłoszenia wydaje się być solidnym wyborem, starałem się zmieścić w 150 złotych. Wagi G502 nie zmienisz samym kablem Cytuj Link to post Share on other sites
Rozwiązanie wid3l3c 350 Napisano 14 Lutego 2018 Autor Rozwiązanie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2018 (edytowane) Póki co zrobiłem jak pisałem z tym kablem. Kupiłem uszkodzonego Razer Deathadder 2013 i wyciągnąłem z niego przewód. Wcisnąłem go do swojej G502 i.... odmieniło to myszkę niebotycznie. Wystarczyło jedynie przełożyć piny we wtyczce. Jeżeli chodzi o te "złącze elastyczne" które zabezpiecza kabel przed ułamaniem przy wyjściu z obudowy oraz jego gniazdo - spasowało wszystko idealnie. Jest lekka szczelina powyżej, ale całość siedzi na mur beton sztywno - tak jak powinno. Od owego złącza do wtyczki kabla jest nieco za dużo, ale idzie go upchnąć pod PCB. Kabel dużo lżejszy i elastyczniejszy. W końcu zniknęło odczucie ciągnięcia kabla za sobą przy długich ruchach - po prostu wrażenie jak na myszce bezprzewodowej Tylko coś popierdzieliłem ze scrollem przy składaniu, bo przycisk rolki podniósł się na sprężynkach i nieco przeskakuje na nich przy wciskaniu - jakby się lekko blokowało na sprężynkach przy ściskaniu. Nie mniej jednak myszka zyskała drugie życie i jestem bardzo zadowolony z tej wymiany. Edytowane 14 Lutego 2018 przez wid3l3c Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts