Skocz do zawartości

Instalator Windowsa nie uruchamia się

Recommended Posts

Witam, mam problem, otóż, gdy włożę jakikolwiek nośnik z windowsem (różne wersje) instalator windows się nie uruchamia. W przypadku Windowsa 8.1 zatrzymuje się na logo Windows, a kółeczko, które powinno się kręcić - nie ma go. Jeśli chodzi o Windows 7 to zatrzymuje się na "Starting Windows" (bez logo Windows, nie ma animacji). To jest właśnie cały problem, występuje na każdym nośniku (USB, Karta SD, Płyta DVD).Konfiguracja:CPU: Intel Pentium G4560 3.5GHzGPU: MSI Radeon HD 7770 OC EditionMOBO: ASRock H110M-HDV R3.0RAM: 4GB DDR4 2133MHz GoodRam IRDMPSU: Corsair 400CX 400WDodam, że bios jest nowy.Wysłane z mojego LG-H440 przy użyciu Tapatalka

Tak to się zatrzymuje26bba588db161ae1ab6deae4d8ae90e5.jpgWysłane z mojego LG-H440 przy użyciu Tapatalka

*Do instalacji systemu Windows® 7 wymagany jest zmodyfikowany dysk instalacyjny ISO z załączonymi sterownikami xHCI. Aby uzyskać więcej informacji, sprawdź nasz poradnik online lub Podręcznik Użytkownika.
Aby uzyskać sterownik Windows® 10, proszę odwiedzić stronę ASRock w celu poznania szczegółowych informacji.

http://www.asrock.com/microsite/Win7Install/index.html.

Edytowane przez chrisplbw

If you are installing Windows 7 with an optical disc drive and USB keyboard or mouse, please enable the "PS/2 Simulator" option in UEFI SETUP UTILITY > Advanced > USB Configuration.

By doing so allows your onboard USB to function as a PS/2 port, then you can install Windows 7. Please set PS/2 Simulator back to disabled after the installation.

Edytowane przez chrisplbw

To, że nie jest wspierany nie oznacza, że nie działa. Sam składałem sprzęt na podobnej płycie i tym procku i Win7 śmiga jak ta lala.

Skoro jesteś pewien, że zrobiłeś w UEFI dokładnie to co skopiowałem ze strony AsRock to pozostaje Ci znaleźć myszkę i/lub klawiaturę PS2 (co pewnie łatwe nie będzie). U mnie tylko to pomogło.

Sprawdź czy na pewno BIOS wyłapuje dysk i żaden z komponentów nie uległ uszkodzeniu - miałem podobny problem w przypadku instalacji Windows 10, z tym że tam winna okazała się karta Wi-Fi. Ewentualnie odpal LiveCD LInuxa i sprawdź czy startuje - w ten sposób będziesz miał pewność, że to nie wina konkretnej wersji systemu.