KaivienPL 0 Napisano 17 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2018 Witam, mam problem, otóż, gdy włożę jakikolwiek nośnik z windowsem (różne wersje) instalator windows się nie uruchamia. W przypadku Windowsa 8.1 zatrzymuje się na logo Windows, a kółeczko, które powinno się kręcić - nie ma go. Jeśli chodzi o Windows 7 to zatrzymuje się na "Starting Windows" (bez logo Windows, nie ma animacji). To jest właśnie cały problem, występuje na każdym nośniku (USB, Karta SD, Płyta DVD).Konfiguracja:CPU: Intel Pentium G4560 3.5GHzGPU: MSI Radeon HD 7770 OC EditionMOBO: ASRock H110M-HDV R3.0RAM: 4GB DDR4 2133MHz GoodRam IRDMPSU: Corsair 400CX 400WDodam, że bios jest nowy.Wysłane z mojego LG-H440 przy użyciu Tapatalka Tak to się zatrzymujeWysłane z mojego LG-H440 przy użyciu Tapatalka Cytuj Link to post Share on other sites
chrisplbw 407 Napisano 17 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2018 (edytowane) *Do instalacji systemu Windows® 7 wymagany jest zmodyfikowany dysk instalacyjny ISO z załączonymi sterownikami xHCI. Aby uzyskać więcej informacji, sprawdź nasz poradnik online lub Podręcznik Użytkownika.Aby uzyskać sterownik Windows® 10, proszę odwiedzić stronę ASRock w celu poznania szczegółowych informacji. http://www.asrock.com/microsite/Win7Install/index.html. Edytowane 17 Stycznia 2018 przez chrisplbw Cytuj Link to post Share on other sites
KaivienPL 0 Napisano 17 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2018 Zmodyfikowałem obraz Windowsa 7 poprzez program Windows 7 ISO Patcher z płyty dołączonej do MOBO. Cytuj Link to post Share on other sites
chrisplbw 407 Napisano 17 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2018 (edytowane) If you are installing Windows 7 with an optical disc drive and USB keyboard or mouse, please enable the "PS/2 Simulator" option in UEFI SETUP UTILITY > Advanced > USB Configuration. By doing so allows your onboard USB to function as a PS/2 port, then you can install Windows 7. Please set PS/2 Simulator back to disabled after the installation. Edytowane 17 Stycznia 2018 przez chrisplbw Cytuj Link to post Share on other sites
KaivienPL 0 Napisano 17 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2018 Tylko, że ja próbuję też z Windowsem 8.1 i to samo... Próbowałem odłączając USB 3.0 i czytnik kart, ale to samo. Próbowałem też wyciągając wszystko ze slotów na płycie. Cytuj Link to post Share on other sites
chrisplbw 407 Napisano 17 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2018 (edytowane) Zrób co jest napisane i powinno ruszyć. Win 7 i 8 to praktycznie to samo. Edytowane 17 Stycznia 2018 przez chrisplbw Cytuj Link to post Share on other sites
KaivienPL 0 Napisano 17 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2018 Nie to samo, Windows 7 nie jest wspierany przez Intela od Kaby Lake. Poza tym już to robiłem. Cytuj Link to post Share on other sites
chrisplbw 407 Napisano 17 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2018 To, że nie jest wspierany nie oznacza, że nie działa. Sam składałem sprzęt na podobnej płycie i tym procku i Win7 śmiga jak ta lala. Skoro jesteś pewien, że zrobiłeś w UEFI dokładnie to co skopiowałem ze strony AsRock to pozostaje Ci znaleźć myszkę i/lub klawiaturę PS2 (co pewnie łatwe nie będzie). U mnie tylko to pomogło. Cytuj Link to post Share on other sites
KaivienPL 0 Napisano 17 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2018 Znalazłem, ale nie działa. Jest jak było... Logo Windows i tyle. Cytuj Link to post Share on other sites
lonialomax 806 Napisano 17 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2018 Może problem leży po stronie dysku twardego? Sprawdzałeś w biosie czy wszystkie podzespoły są poprawnie identyfikowane (RAM, CPU i dysk)? Cytuj Link to post Share on other sites
KaivienPL 0 Napisano 17 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2018 W biosie mogę przeglądać wszystkie partycje dysku. Poza tym bez dysku się też nie uruchamiał (u mnie w laptopie instalator uruchamia się nawet bez dysku) Cytuj Link to post Share on other sites
mufasa 147 Napisano 18 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2018 (edytowane) https://winclub.pl/topic/11635-windows-7-sp1-x86x64-czerwiec-2017-winclub-pl/ spróbuj wersji w7 na instalatorze w10 powinno ruszyć tylko w rufusie zaznacz to co potrzeba tzn.czy mbr czy gpt Edytowane 18 Stycznia 2018 przez mufasa Cytuj Link to post Share on other sites
Amadeusz z CentrumXP 1 Napisano 18 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2018 Sprawdź czy na pewno BIOS wyłapuje dysk i żaden z komponentów nie uległ uszkodzeniu - miałem podobny problem w przypadku instalacji Windows 10, z tym że tam winna okazała się karta Wi-Fi. Ewentualnie odpal LiveCD LInuxa i sprawdź czy startuje - w ten sposób będziesz miał pewność, że to nie wina konkretnej wersji systemu. Cytuj Link to post Share on other sites
HAKELBERY 474 Napisano 18 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2018 W biosie też sie wybiera czy sie chce 7 czy 10 Cytuj Link to post Share on other sites
KaivienPL 0 Napisano 18 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2018 Do zamknięcia. Wymieniłem RAM i działa Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts