KaivienPL 0 Napisano 9 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2018 Witam. Postanowiłem ulepszyć swój zestaw o procesor. Kupiłem płytę ASRock H110M, Pentiuma G4560 i złożyłem. Uruchomiłem raz bez pamięci RAM, aby zobaczyć czy wszystko dobrze podłączone. Na drugi dzień podłączyłem wentylator na dole obudowy i chciałem włączyć, ale nie reaguje. Pierwsze co pomyślałem to zasilacz. Kupiłem nowy zasilacz Corsair 400cx, ale też nie startuje. Wszystkie podzespoły nowe.Wysłane z mojego LG-H440 przy użyciu Tapatalka Witam. Postanowiłem ulepszyć swój zestaw o procesor. Kupiłem płytę ASRock H110M, Pentiuma G4560 i złożyłem. Uruchomiłem raz bez pamięci RAM, aby zobaczyć czy wszystko dobrze podłączone. Na drugi dzień podłączyłem wentylator na dole obudowy i chciałem włączyć, ale nie reaguje. Pierwsze co pomyślałem to zasilacz. Kupiłem nowy zasilacz Corsair 400cx, ale też nie startuje. Wszystkie podzespoły nowe.Wysłane z mojego LG-H440 przy użyciu TapatalkaCzasami na ułamek sekundy, gdy nacisnę przycisk on się świeci, ale to rzadko.Wysłane z mojego LG-H440 przy użyciu Tapatalka Cytuj Link to post Share on other sites
chrisplbw 407 Napisano 9 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2018 Zapomniałeś o najważniejszej rzeczy: trzeba zaktualizować BIOS Cytuj Link to post Share on other sites
KaivienPL 0 Napisano 9 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2018 Zapomniałeś o najważniejszej rzeczy: trzeba zaktualizować BIOSBios zaktualizowany, nic nie startuje, wentylatory się nie kręcą. W ogóle nie musiałem aktualizować biosu bo ASRock H110M-HDV R3.0 ma z automatu najnowszy Cytuj Link to post Share on other sites
lonialomax 806 Napisano 9 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2018 Uruchomiłem raz bez pamięci RAM Z jakim skutkiem wyszło to uruchomienie i czy teraz jest ram zamontowany? Wyjmij baterię bios lub zresetuj bios. Cytuj Link to post Share on other sites
KaivienPL 0 Napisano 9 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2018 Z jakim skutkiem wyszło to uruchomienie i czy teraz jest ram zamontowany? Wyjmij baterię bios lub zresetuj bios.Wcześniej normalnie się wentylatory uruchomiły normalnie chodziło wszystko, a teraz w ogóle nie reaguje ani na przycisk ani na zwarcie pinów. Baterię już wyjmowałem na jakieś 20 minut, może to za krótko. RAM nie jest jeszcze zamontowany, czekam aktualnie na niego Dodam też, że bez procesora jest to samo. Sprawdziłem też czy aby się pasta nie rozlała ale jest OK. Cytuj Link to post Share on other sites
lonialomax 806 Napisano 9 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2018 Przepraszam bardzo, ale czego oczekujesz bez zamontowanej pamięci RAM lub procesora. Jakbyś miał zamontowany speaker to ten darłby się o błędach RAM-u lub CPU i na pewno nic by się nie uruchomiło. Ćwiczysz jakieś nieprawdopodobne scenariusze i dziwisz się, że są jakieś problemy. Zmontuj PC do kompletu i wtedy wciśnij przycisk Power na obudowie. Cytuj Link to post Share on other sites
KaivienPL 0 Napisano 10 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2018 Widzę, że specjalistyczna pomoc. Zasilacz nie startuje po naciśnięciu przycisku, nie wiem co ma do tego RAM. Cytuj Link to post Share on other sites
lonialomax 806 Napisano 10 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2018 Nie kpij, bo współczesny sprzęt może mieć różne rodzaje zabezpieczeń np. przed przetaktowaniem CPU płyta nie uruchamia się tylko koryguje błąd użytkownika i powraca do ustawień domyślnych. Teraz zdemontuj wszystko i sprawdź sam zasilacz https://proline.pl/?n=sprawdzenie-zasilacza-bez-komputera Oczywiście prace przy sprzęcie PC wykonujesz po odprowadzeniu ładunku elektrycznego z płyty gł. naciskając przycisk Power po odłączeniu od źródła zasilania jak również odprowadzeniu ładunków elektrostatycznych ze swojego ciała przez dotknięcie np. metalowego grzejnika. Cytuj Link to post Share on other sites
KaivienPL 0 Napisano 10 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2018 Zasilacz sprawny, czyli najpewniej płyta. Edit: wyjąłem wszystko z obudowy i złożyłem i odpaliło jakoś na 10 sekund Cytuj Link to post Share on other sites
lonialomax 806 Napisano 10 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2018 Możesz wstrzymać się do zmontowania pełnego kompletu PC i dopiero wtedy będzie wiadomo czy jest uszkodzona. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
KaivienPL 0 Napisano 10 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2018 Teraz za kazdym razem się uruchamia, pewnie wykrywa ze nie ma RAMu i nie ma po co Odpala się z jumperem na pinach ale nke guzikiem, przedni panel rip? Odpala się z jumperem na pinach ale nke guzikiem, przedni panel rip?Nie odpala również przez zwarcie śrubokrętemTEMAT DO ZAMKNIĘCIAPin od włączania był lekko wygięty, ale wyprostowałem i działa:) Cytuj Link to post Share on other sites
lonialomax 806 Napisano 10 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2018 Jeszcze raz, wstrzymaj się i nie gmeraj przy niekompletnym sprzęcie do zmontowania całego zestawu. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts