Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam. Postanowiłem ulepszyć swój zestaw o procesor. Kupiłem płytę ASRock H110M, Pentiuma G4560 i złożyłem. Uruchomiłem raz bez pamięci RAM, aby zobaczyć czy wszystko dobrze podłączone. Na drugi dzień podłączyłem wentylator na dole obudowy i chciałem włączyć, ale nie reaguje. Pierwsze co pomyślałem to zasilacz. Kupiłem nowy zasilacz Corsair 400cx, ale też nie startuje. Wszystkie podzespoły nowe.Wysłane z mojego LG-H440 przy użyciu Tapatalka

Witam. Postanowiłem ulepszyć swój zestaw o procesor. Kupiłem płytę ASRock H110M, Pentiuma G4560 i złożyłem. Uruchomiłem raz bez pamięci RAM, aby zobaczyć czy wszystko dobrze podłączone. Na drugi dzień podłączyłem wentylator na dole obudowy i chciałem włączyć, ale nie reaguje. Pierwsze co pomyślałem to zasilacz. Kupiłem nowy zasilacz Corsair 400cx, ale też nie startuje. Wszystkie podzespoły nowe.Wysłane z mojego LG-H440 przy użyciu Tapatalka
Czasami na ułamek sekundy, gdy nacisnę przycisk on się świeci, ale to rzadko.Wysłane z mojego LG-H440 przy użyciu Tapatalka
Z jakim skutkiem wyszło to uruchomienie i czy teraz jest ram zamontowany? Wyjmij baterię bios lub zresetuj bios.
Wcześniej normalnie się wentylatory uruchomiły normalnie chodziło wszystko, a teraz w ogóle nie reaguje ani na przycisk ani na zwarcie pinów. Baterię już wyjmowałem na jakieś 20 minut, może to za krótko.

RAM nie jest jeszcze zamontowany, czekam aktualnie na niego

Dodam też, że bez procesora jest to samo. Sprawdziłem też czy aby się pasta nie rozlała ale jest OK.

Przepraszam bardzo, ale czego oczekujesz bez zamontowanej pamięci RAM lub procesora. Jakbyś miał zamontowany speaker to ten darłby się o błędach RAM-u lub CPU i na pewno nic by się nie uruchomiło. Ćwiczysz jakieś nieprawdopodobne scenariusze i dziwisz się, że są jakieś problemy. Zmontuj PC do kompletu i wtedy wciśnij przycisk Power na obudowie.

Nie kpij, bo współczesny sprzęt może mieć różne rodzaje zabezpieczeń np. przed przetaktowaniem CPU płyta nie uruchamia się tylko koryguje błąd użytkownika i powraca do ustawień domyślnych. Teraz zdemontuj wszystko i sprawdź sam zasilacz https://proline.pl/?n=sprawdzenie-zasilacza-bez-komputera

Oczywiście prace przy sprzęcie PC wykonujesz po odprowadzeniu ładunku elektrycznego z płyty gł. naciskając przycisk Power po odłączeniu od źródła zasilania jak również odprowadzeniu ładunków elektrostatycznych ze swojego ciała przez dotknięcie np. metalowego grzejnika.

Teraz za kazdym razem się uruchamia, pewnie wykrywa ze nie ma RAMu i nie ma po co

Odpala się z jumperem na pinach ale nke guzikiem, przedni panel rip?

Odpala się z jumperem na pinach ale nke guzikiem, przedni panel rip?
Nie odpala również przez zwarcie śrubokrętem

TEMAT DO ZAMKNIĘCIAPin od włączania był lekko wygięty, ale wyprostowałem i działa:)