danceman 3 Napisano 24 Grudnia 2017 Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2017 Witam, kupilem uzywanego laptopa rzekomo po 14 dniowym zwrocie. Chcialbym sprobowac odzyskac z niego jak najstarsze pliki, sprzed formata itd. Moglby mi ktos w tym pomoc ? Cytuj Link to post Share on other sites
RalfNwn 95 Napisano 24 Grudnia 2017 Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2017 Np. Recuva i wiele innych narzedzi do odzyskiwania danych tylko pytanie po co skoro lepiej sprawdzic dane S.M.A.R.T. z uzyciem np. HD Tune i na tej podstawie oszacowac czy dysk przepracowal wiecej niz te 14 dni. Cytuj Link to post Share on other sites
kokosnh 4162 Napisano 24 Grudnia 2017 Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2017 Tak jak wyżej, jeśli tylko o długość użytku chodzi, to lepiej sprawdzić dane SMART dysku (bardzo trudno je zafałszować). Ja ci w odzyskiwaniu cudzych danych nie pomogę. Co to ma być, powtórka z Afryki? Cytuj Link to post Share on other sites
danceman 3 Napisano 25 Grudnia 2017 Autor Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2017 Tak jak wyżej, jeśli tylko o długość użytku chodzi, to lepiej sprawdzić dane SMART dysku (bardzo trudno je zafałszować). Ja ci w odzyskiwaniu cudzych danych nie pomogę. Co to ma być, powtórka z Afryki? Jaka powtorka z Afryki ? Cytuj Link to post Share on other sites
kokosnh 4162 Napisano 25 Grudnia 2017 Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2017 Kiedyś dostawali jako pomoc stare dyski, nikt tego zbytnio nie kontrolował, a ci odzyskiwali dane i szantażowali jak znaleźli coś co się do tego nadawało. Mniej więcej tak to w skrócie wyglądało, choć wątpię aby było to szerzej znane... dość szybko się też opamiętali z tą "pomocą", ale nie dla wszystkich. Jak słyszę o odzyskiwaniu cudzych plików, to niestety zaraz mi się zapala czerwona lampka (zwłaszcza że nie wiadomo co tam może być), daj całą tabelkę smart dysku z tego lapka, spróbujemy z tego coś ustalić, lub próbuj na własne siły odzyskiwać. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts