romek660 0 Napisano 18 Grudnia 2017 Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2017 A jak się bawią wasze miasta? https://map.airly.eu/pl/ Smogowa katastrofa, wszyscy zginiemy D: Cytuj Link to post Share on other sites
Voidereles 1695 Napisano 18 Grudnia 2017 Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2017 A weź spadaj, patrz: http://www.pless.pl/monitoring-jakosci-powietrza-on-line-pszczyna moje miasto. Ten indeks w postaci liczby czasami ma wartość około 80. I to widać, bo nie da się oddychać nawet w budynkach i nie widać horyzontu. Cytuj Link to post Share on other sites
romek660 0 Napisano 18 Grudnia 2017 Autor Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2017 Poczytałem co nie co o smogu: http://oddychajswiadomie.pl/czym-jest-smog/ https://www.spidersweb.pl/2017/12/smog-polska.html Ktoś ma doświadczenie w temacie oczyszczaczy powietrza? pm2.5 w mojej okolicy w Łodzi ciągle 200%.. Cytuj Link to post Share on other sites
qvazi 15 Napisano 19 Grudnia 2017 Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2017 Za smog nie odpowiadają auta, tylko piece węglowe. Palnie najgorszej jakości opałem. No i bieda umysłowa, bo tacy ludzie co innego mogą zaproponować? 2 Cytuj Link to post Share on other sites
Voidereles 1695 Napisano 19 Grudnia 2017 Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2017 Oczywiście że odpowiadają piece. Można to wywnioskować patrząc na pomiary, najgorzej jest wieczorami a nie rano gfy jeździ najwięcej samochodów. Cytuj Link to post Share on other sites
jarrino 3912 Napisano 19 Grudnia 2017 Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2017 Podstawowym składnikiem smogu,jest jak piszecie niskie spalanie w piecach. Jednak obliczenia pokazują,że spaliny komunikacyjne to 5,6 - 7%,przemysł 1,8 - 9%. Trzeba brać pod uwagę wszystkie składniki... Cytuj Link to post Share on other sites
ALF 28963 Napisano 19 Grudnia 2017 Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2017 (edytowane) Dawniej architekci planowali budowę miast i osiedli z uwzględnieniem audytu wietrznego (częstotliwość, natężenie, kierunek wiatru), teraz w korytarzach napowietrzających miasta i osiedla powstały kolejne domy i budowle - będzie tylko gorzej i to nie do końca z powodu aut, kominków czy piecy ale według mnie przede wszystkim z powodu bezmyślnego gospodarowania terenami, które nie powinny być zabudowane. Zobaczcie jakie w czasach prl jeździły auta, pojazdy bez filtrów i jakie szajsowate było paliwo i ogólnie ruch był znacznie mniejszy, ludzie nadal palili węglem w piecach ale nie takimi odpadami jak dzisiaj kupuje się w biedrach czy innych sklepach, różne plastiki i inne śmieciowe opakowania o smogu mało kto słyszał. Wczoraj jeździłem linią 715 i jak przemieszczałem się po Ładach a później Raszynie to myślałem, że umrę ze smrodu, gryzło przy oddychaniu, cały rejon pokryty smogiem a z prawie każdego domu jaki mijałem wydobywał się podejrzanie kolorowy dymek. Po wjechaniu na puławską było już normalnie mimo, że cała ulica stała w korku w obie strony. E// zrobione w tym roku jeszcze bodaj w lutym, wczoraj było podobnie na Kanarku więc smog zaczyna atakować http://i.pi.gy/nJWe0.png Edytowane 19 Grudnia 2017 przez Szarik 3 Cytuj Link to post Share on other sites
Tycha 4794 Napisano 19 Grudnia 2017 Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2017 Na szczęście smog w Gdyni jest rzadkością 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Fanbooj 1667 Napisano 20 Grudnia 2017 Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2017 U mnie nie ma czujników (Boguszów-Gorce) ale sądząc po powietrzu tak na własną rękę i patrząc na okolicę to mamy bardzo czyste powietrze. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
kbrbabzbtb 1123 Napisano 20 Grudnia 2017 Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2017 Tu na pomorzu my myślimy podobnie jak minister Radziwiłł, a mianowicie, że... smog nie jest problemem ; - ) Cytuj Link to post Share on other sites
husarz457 0 Napisano 22 Grudnia 2017 Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2017 Ja mieszkam w Krakowie, możecie się śmiać, ale kiedyś myślałem, że to po prostu taka gęsta mgła smog jest dużym problemem u nas, widzę coraz więcej osób chodzących w maskach antysmogowych, też zamierzam się zaopatrzyć. Cytuj Link to post Share on other sites
romek660 0 Napisano 22 Grudnia 2017 Autor Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2017 Ok, a ktoś może z was używa jakiegoś urządzenia do oczyszczenia powietrza w domu? Właśnie zgłębiam temat i trzeba lekko 1k wydać.. Nie na moją kieszeń. I do tego te kupione opinie na ceneo przez chociażby Philipsa XD Cytuj Link to post Share on other sites
ernorator 3643 Napisano 23 Grudnia 2017 Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2017 W domu raczej nie ma co walczyć ze smogiem. Najgroźniejszy jest pył a on (jeśli nie otwierasz okien) nie wpycha się do domu. Maski z filtrem hepa bo mnie boli jak widzę ludzi w nicnirobiacych chirurgicznych kupionych w kiosku za 400% ceny. Cytuj Link to post Share on other sites
przemusss1990r 233 Napisano 28 Grudnia 2017 Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2017 7 KM od morza - zero smogu ;D Cytuj Link to post Share on other sites
preKsawery 1 Napisano 2 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2018 Akurat smog w Krakowie to prawdziwa zmora. Niestety sporo osób twierdzi, że mieszkańcy Krakowa przesadzają, ale tak nie jest. Znam kilka przypadków osób, które po kilku latach mieszkania w Krakowie nabawiły się astmy, zresztą wdychając każdego dnia takie opary nic dziwnego, że człowiek podupada na zdrowiu. Nie sądzę, że piece węglowe są głównym problemem, bo smog w Krakowie jest nawet poza sezonem grzewczym, a jak widzę korki na ulicach to odpowiedź nasuwa się sama. Cytuj Link to post Share on other sites
ALF 28963 Napisano 2 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2018 http://i.pi.gy/rjGEr.png 1 Cytuj Link to post Share on other sites
orbik 1417 Napisano 2 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2018 Akurat smog w Krakowie to prawdziwa zmora. Przynajmniej MPK mamy za darmo. To zredukuje poziom zanieczyszczenia ! Cytuj Link to post Share on other sites
ALF 28963 Napisano 7 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2018 Po lewej parę dni temu temperatura w nocy była dość przyjemna i po prawej dane z wczoraj jak poszła już w okolice zera (dwie stacje były wyłączone) rodzinne strony chyba w Warszawie nie jest jeszcze aż tak źle patrząc na dane ze Skarżyska, masakra. Cytuj Link to post Share on other sites
Tycha 4794 Napisano 7 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2018 Nie wszędzie w Gdyni jest tak fajnie 1 Cytuj Link to post Share on other sites
ALF 28963 Napisano 9 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2018 Cytuj Link to post Share on other sites
ekstraEdzio 1 Napisano 11 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2018 No cóż, smog wielkim problemem jest Niestety taka prawda, ze źle się dzieje z naszym powietrzem. Co gorsza nasz organizm również to odczuwa, władze nie są w stanie sobie z tym poradzić, ale właściwie trzeba się zastanowić czy jesteśmy sami w stanie sobie z tym poradzić jak nic nie robimy w tym względzie. Niby darmowa komunikacja miejska w najgorsze dni, ale kto tak faktycznie z tego korzysta. Cytuj Link to post Share on other sites
mpk24 0 Napisano 13 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 13 Lutego 2018 No cóż, smog wielkim problemem jest Niestety taka prawda, ze źle się dzieje z naszym powietrzem. Co gorsza nasz organizm również to odczuwa, władze nie są w stanie sobie z tym poradzić, ale właściwie trzeba się zastanowić czy jesteśmy sami w stanie sobie z tym poradzić jak nic nie robimy w tym względzie. Niby darmowa komunikacja miejska w najgorsze dni, ale kto tak faktycznie z tego korzysta. Nie da się ukryć, że smog jest problemem, z którym musimy się zmierzyć. Zastanawiam się, czy nie zacząć nosić masek antysmogowych. Na prawdę nie chciałbym wdychać tego syfu. Rozważam również zakup urządzenia, przy pomocy którego mógłbym oczyścić powietrze znajdujące się w moim mieszkaniu. Najprawdopodobniej zdecyduję się na http://ranking-oczyszczaczy.pl/recenzje/electrolux-eap300/ gdyż umożliwia zdalne sterowanie. Cytuj Link to post Share on other sites
preKsawery 1 Napisano 21 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 21 Lutego 2018 Maski są jakimś rozwiązaniem, przynajmniej doraźnym, jednak problem dalej nie zniknie. Za jakiś czas wszyscy będziemy chodzić w maskach, ale to nie zagwarantuje nam, ze za kilka lat nie będziemy chować na astmę lub inne paskudztwo. Smog wchodzi także do naszych mieszkań, dlatego musielibyśmy taka ochronę stosować również wracając do domu. Zastanawia mnie faktyczne działanie oczyszczaczy powietrza, które są przeznaczone do użytku w mieszkaniach. Raczej nie są w stanie ogarnąć całego powietrza w mieszkaniu. Cytuj Link to post Share on other sites
zoltan2 253 Napisano 21 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 21 Lutego 2018 (edytowane) Oczyszczacze mają różną wydajnośc i podobno dają radę. Poza tym powinni zacząć je stawiać w dużej ilości w miastach. Ostatnio głośno było o dronach które pobierają próbki z kominów, gdzieś na południu Polski właśnie. A za palenie śmieciami to mandat przynajmniej wielkości pensji minimalnej krajowej i po sprawie. Z drugiej strony dużo ludzi pali śmieciami bo chcą zaoszczędzić. A w starych budunkach, które nie mają dobrych właściwości izolacyjnych te oszczędności pewnie będą spore. Sposób ode mnie? Państwo powinno zadziałać aby gaz był tani, przynajmniej 4 razy tańszy jak jest teraz, przyłącza gazowe w domach też powinny być dofinansowane. Ewentualnie wyprowadzka. Mieszkam w Szczecinie całe zycie. Tyle razy była możliwość wyjazdu np do Wawy za pracą z lepszymi warunkami finansowymi, ale dla mnie lepiej siedzieć u siebie tym bardziej że człowiek jest świadom smogow itp. Zakładać rodzinę na południu gdzie taki syf? Podziękuję A najlepiej mieszkać poza miastem, w malutkiej wiosce. I tyle Edytowane 21 Lutego 2018 przez zoltan2 Cytuj Link to post Share on other sites
ALF 28963 Napisano 22 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 22 Lutego 2018 (edytowane) Maski są jakimś rozwiązaniem, przynajmniej doraźnym, jednak problem dalej nie zniknie. Za jakiś czas wszyscy będziemy chodzić w maskach, ale to nie zagwarantuje nam, ze za kilka lat nie będziemy chować na astmę lub inne paskudztwo. Smog wchodzi także do naszych mieszkań, dlatego musielibyśmy taka ochronę stosować również wracając do domu. Zastanawia mnie faktyczne działanie oczyszczaczy powietrza, które są przeznaczone do użytku w mieszkaniach. Raczej nie są w stanie ogarnąć całego powietrza w mieszkaniu. Marketing robi swoje, giganci już zacierają rączki. Najlepiej to zamknąć się w słoiku hermetycznym . Czastęczki pm2,5 a szczególnie pm10 sa tak maleńkie, że nie zatrzymują ich nawet pęcherzyki płucne, zaś przez naczynia włosowate przechodzą one do krwioobiegu. Postawmy w domu sobie 10 oczyszczaczy powietrza, drzwi i okna przy uszczelkach zeklejmy taśmą 3m, bez ich otwierania i będzie miodnie. E// Teraz najzwyklejsza mgła w mieście już w mediach jest podawana jako smog... można zwariować. Edytowane 22 Lutego 2018 przez Szarik Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts