Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam!
Posiadam laptopa prawie 10 letniego Sony FZ21Z z SATA II. Chciałbym kupić do niego dysk SSD tak do 250zł .Początkowo zastanawiałem się nad używką na MLC, ale powoli odchodzi mi ten pomysł( w większości brak gwarancji a ceny niedużo niższe od najtańszych na TLC i jeszcze te przebiegi) Ostatnio znalazłem Adate SP920 Premier PRO 128 GB na MLC oraz IRDM Goodram taez na MLC. Który byście polecili z tych dwóch? Chyba że coś innego ?

niestety obecnie tylko te (za niedługo wyjdzie BX300 ale w wersji 120GB będzie lepszy od iridium 2gen, ale też gorszy od sp920 128GB ), osobiście brałbym 20zł droższą adatę sp920, jest na rynku ponad 3.5 roku i nie ma z nią żadnych problemów, a skoro laptop stary, to prędkość sekwencyjna nie robi aż takiej różnicy. 
sp920 ma też lepszy iops w odczycie i 5 lat gwarancji co moim zdaniem przeważa (no i sp920 nie ma bufora pseudoSLC, więc są to jej prawdziwe "utrzymywane" prędkości )

Kupiłem BX300 dzisiaj za 220 zl na Amazon, ale po przeczytaniu komentarzy w tym wątku, chyba zdecydował bym się jednak na sp920. Kasę już pobrali więc chyba nie ma co rezygnować z zakupu ...

Mam jeszcze takie pytanie. Jak mogę sprawdzić czy w danym dysku SSD są pamięci MLC czy TLC oraz jaki jest kontroler ?Jest jakiś program pokazujący te dane ??

są programy, ale one zwykle pobierają dane z baz danych. 

Z tego co wiem, BX300 to Silicon Motion SM2258 czyli odświeżony SM2256 z wsparciem dla MLC, 3D NAND nowymi algorytmami buforowania pseudoSLC i paroma innymi rzeczami  ( jest to 4 kanałówka z 8 CE na kanał, czyli max do 1,5TB przy obecnych najgęstszych kostkach 3D TLC ) + Micron DDR3L-1866MHz cl13 256MB  +  Micron 256Gbit 32-layer 3D MLC NAND ( z statycznym buforem pseudoSLC 4GB w wersji 120GB i 8GB w wersji 240GB ) 

W 240GB wersji ujdzie, w 120GB sam bym brał sp920 128GB 

Wczoraj byla lepsza promocja na amazonie. Byl za 68 $. Ciekawe skąd wysylke maja?
Ok teraz widze - 17 % :) no ladnie. Robiljuz ktos tam zakupy? Dlugo sie czeka?
Wreszcie dokonałem zakupu. IRIDIUM PRO 240 GB :)

Dzisiaj zapodałem do laptopa nowy dysk SSD iridium pro 240 gb. Włożyłem go w miejsce standardowego dysku. Zainstalowałem Windows 7 z płyty na tym SSD . Zdemontowałem napęd optyczny i w to miejsce podłączyłem stary dysk HDD na którym został stary windows 7

Teraz pomimo przestawienia w Biosie kolejności czytania dysków ( dysk SSD jest jako pierwszy, a optyczny w ogóle usunąłem z tej listy) ,zawsze wczytuje się Windows ze zwykłego HDD a nie z SSD. Czemu tak jest?

Jakby opcja w biosie w ogóle nie działała. wyjaśni mi to ktoś. Póki co nie chce osuwać windy ze starego dysku

Edytowane przez malojk

menadżer bootowania pewnie tam siedzi, jeśli instalowałeś z HDD podpiętym, to bardzo możliwe, że jest tylko tam. 
Spróbuj na chwilę odłączyć HDD i spróbować bootować z samego SSD, jeśli się nie uda to znaczy że mam racje i na SSD nie ma sektora rozruchowego win 7. Trzeba będzie odpalić instalator win 7 i dać napraw. 

menadżer bootowania pewnie tam siedzi, jeśli instalowałeś z HDD podpiętym, to bardzo możliwe, że jest tylko tam. 

Spróbuj na chwilę odłączyć HDD i spróbować bootować z samego SSD, jeśli się nie uda to znaczy że mam racje i na SSD nie ma sektora rozruchowego win 7. Trzeba będzie odpalić instalator win 7 i dać napraw. 

właśnie instalowałem bez HDD, bo potrzebowałem napędu do wgrania windy. teraz jak wypnę hdd to Windows na ssd normalnie wstaje. Zastanawia mnie tez to ładowanie systemu, raz jest szybko a czasami animacja okna z flagą trwa jakby odpalał się zwykły hdd. parametry SSD zgadzają się w benchmarkach. Jest o polowe słabiej ale to sata 2

Najpierw muszę rozgryźć to bootowanie. Czemu czyta cały czas z kieszeni ....

M

Moze sprobuj cos takiego - Mój komputer, prawym właściwosci ,zakladka zaawansowane ,uruchamianie i odzyskiwanie i tam masz liste systemow i opcje opcje jej wyswietlania przy starcie systemu. Nawet jak ten ptaszek masz odznaczony to moze masz tam wybrany system z hdd sprobuj ustawic drugi z listy i powinien odpalac ten z ssd.

Pewnosci nie mam ale zdaje sie ze w tym jest problem.

Co do bootowania dziwna sprawa. Najpierw usunolem pliki windowsa na hdd ale to nie pomoglo. Mimo ze wbiosie bylo ustawione czytanie z ssd. Rzucal sie ze brakuje mu plikow do bootowania, wreszcie usunolem wszystkie dyski z ktorych ma czytac. Zapisalem i reset i oczywiscie blad bo nie znalazl windy. W koncu w biosie wrzucilem wewnetrzny dysk jako poerwszy, zapisalem i reset i ruszyl z ssd. Dziwne to ale wkoncu ruszylo.