Skocz do zawartości

Antec Three Hundred i Wentylatory - Opinie i Porady

Recommended Posts

No widocznie byłeś u mnie i macałeś mój sprzęt, skoro wiesz że nie wyciąga. Zapewniam Cię - wyciąga ;) A co do kurzu, po to są filtry na obudowie. U mnie po miesiącu nieczyszczenia nie ma kurzu w środku w ogóle.

Nie żałuj chłopakowi tych wentylatorów. Nie łatwiej powiedzieć, że po prostu będą niepotrzebne? :] Jedno zdanie i już. Skoro komputer będziesz używał do takich zastosowań, to rzeczywiście przerost formy nad treścią ;) Ale wtedy równie dobrze można wziąć CM Elit i już. 120zł w kieszeni :P

Torture - Co do tego schematu układu chłodzenia to te czerwone kreski w dół miały oznaczać że idą do wentylatora 120 mm na boku obudowy. A co do chłodzenia karty graficznej to jest chłodzona układem od Gigabyte Silent Pipe II i nie ma na niej żadnych wentylatorów. Na razie nie kupuje na nią żadnych zbędnych wentylatorów bo to tylko niepotrzebny hałas a temperatury mam bardzo przyzwoite 53 C w IDLE a w STRESIE przekracza 70 C ( A te karty wytrzymują maksymalnie 120 C - Ale lepiej do tej granicy nie dochodzić ). Bartek ty masz białe wentylatory na froncie ? Czy mi się wydaje ?

Leon - W obecnej budzie mam 120 mm na przodzie który wciąga zimne powietrze i 80 mm na tyle. Najgłośniejsze jak zawsze standardowe chłodzenie od Intel'a. Takie mam temperatury - W IDLE 69-63-65-66 (Mierzone Real Temp) Czy nie uważasz że to za dużo ? Przypomnę jednak że temperatura otoczenia do dobre 25 C ! Ten procesor grzeje się jak głupi, teraz wiesz czemu chce mieć tyle wentylatorów ?

1) Na ogół boczny wentylator powinien wdmuchiwać, tym bardziej, że jest niżej ;)

2) Moja pasywna grafika też jest chłodna, nie trzeba jej szczególnie chłodzić, wystarczy podstawowy obieg powietrza.

3) Tak, to są Acutake 120mm. Znajomy ze sklepu wcisnął mi trzy (a zamówiłem jeden) za 30zł, więc wziąłem ;) Plus jest taki, że fajnie je widać z przodu. Wizualnie to bardzo pasuje :]

4) Wiesz co zrób? Kup obudowę i chłodzenie na procka. Sprawdź co się dzieje z temperaturami i ustawieniami wentyli Antka. Jeżeli dalej będzie gorąco - dokupisz coś i tyle :P

Masz racje zrobię tak, a masz może jakąś fotkę gdzie bardziej widać te białe wentylatory bo w profilu na początku nie wiedziałem że są białe. tylko wiesz co boje się że po jakimś czasie użytkowania te wentylatory nie będą białe ale szare od kurzu. Jak to wygląda u ciebie ?

w niektówych obudowach wejścia na dodatkowe wentyle są w górnej części ścianki bocznej, i taka rzecz mnie ciekawi, np. ktoś ma z przodu 2 x 120mm wciągające z boku 2 x 120mm wciągające a z tyłu 1 x 120mm wyciągający (czy ona da rade? xd) czy może te boczne u góry w niektórych obudowach powinny jednak wyciągać powietrze, a przynajmniej jeden, ten górny, bo zasiłka jest montowana na dole i zasysa sobie sama z dołu zimne powietrze a u góry nie ma miejsc na montowanie dodatkowych wentli :>

ale szewa zrozum to czy zapodasz 8 wiatraczków ledwo się kręcących czy 3 nie ma znaczenia. Planujesz założyć jakąś katane zamiast boxowego chłodzenia i to jest to co ci pomoże w zbiciu temp z proca. Ile można już o tym gadać - kupujesz dobrą budę antec 300 z dwoma wiatrakami/lepsze chłodzenie na cpu i jeszcze się boisz że ci się grzać będzie? BTW białe wiatraki nieładnie kontrastują (biel jest częsciowo widoczna na froncie obudowy), to tak odnośnie estetyki. A tak wogóle jak pisał koleś wcześniej równie dobrze skoro nie grasz na kompie możesz wywalić wszystkie wiatraki (z obudowy) i też będzie ok. I cisza będzie.

No właśnie chodzi o to, że sa za filtrem przeciwkurzowym i są przyciemnione, tak delikatnie się przebijają. Dlatego wygląda to ciekawie (na zdjęciu widać mocniej, bo lampa to uwypukliła). Na początku nie byłem przekonany, ale naprawdę pasują. A kurzą się mniej od wyciągających bo są zaraz za filtrem. Prawdę mówiąc, to wg mnie czarne się bardziej brudzą. Np. ten 140mm po jakimś czasie jest już szary, na tyle to samo. Te chciałem ostatnio przeczyścić, ale był czyste ;)

;) Pisałem z 3 razy, napisze 4ty -

1. kupujesz obudowę marki antec 300

2. kupujesz jeden wentyl 120mm

3. montujesz ten wentyl w dziurce na wentyle na froncie obudowy (najlepiej w tym wyzszym gnieździe).

to juz mój ostatni post, mam cie dość, jak naprawde chcesz sobie montować te wentyle (a widze że strasznie chcesz) to montuj , w sumie ważne żeby być szczęśliwym ;)

a apropo tego filtra z przodu to powiedzmy sobie szczeże - jest taki sobie - gruby kurz zatrzymuje ale cieniutki wpada i czyni spustoszenie w środku:lol:

torture -> skoro piszesz że kurz nie wpada przez przedni filtr to wytłumacz mi prosze czemu masz zakurzone wentyle wysysające....hmmm czyżby kurz z wewnątrz obudowy?...a jak się tam dostał, hmmm?

70% przelazło przez przedni filtr

30% czekało aż wyłączysz kompa i wpadło przez górny wentyl

Skoro przelatuje powietrze, to przeleci też i kurz. Proste. A każdy mocniejszy filtr udusiłby wentylator. Bo najlepszym filtrem jest ściana :] Tylko wtedy powietrze też nie leci, ale mimo wszystko lepiej jak są, niż jak nie ma (spójrzcie do tematu z brudem w kompach). Jak dla mnie to dobrze, że się trochę coś kurzy, bo jest okazja od czasu do czasu otworzyć budę i ją przeczyścić ;)

leon691: Nie denerwuj się tak, będzie dobrze :P No i edytuj posty, bo będą krzyczeć ;)

o popatrz wczoraj ktoś był tak miły i mi łączył podwójne posty.

To przez ten upał i babe na poczcie. Wygląda na to że 3 setki mi listonosz zawinął (mam avizo z wczoraj a przekazu na żadnej poczcie w Ostrołęce nima!). Ktoś za to poleci. ;)

Bez przesady idzie zrobić to tak żeby powietrze szło a kurz zamieniał się np. w małe niegroźne...kulki i osiadał na takim plasterku co kiedyś się muchy na niego łapały (lep). Muszę to opatentować!

nie wiem jak torture ale ja miałem wentylem do dołu i mi padł (zrobił boom i wysadził korki (corrsair hx620watt), ale to raczej nie od tego że był wentylem do dołu (jest tam dość miejsca by zasilacz zasysał powietrze). Po reklamacji zamontowałem wentylem do góry (na wszelki wypadek), ale potem trzeba uważać żeby jakaś śróbka tam nie wpadła jak gmerasz w kompie.

Tak, mi też się wydaje że bezpieczniej będzie wentylatorem do góry. A jeśli już jesteśmy przy zasilaczach to ten podany wcześniej (Be quiet! Pure Power 350 W) będzie dobry aby zasilić ten cały sprzęt ? Teraz również mam zasilacz o mocy 350 W No-name ponieważ jak kupiłem gotowy zestaw a dobrze wiemy jak to jest.

To lista zakupów zapięta na ostatni guzik:

- Obudowa Antec Gamer Three Hundred Case - 260 zł - komputronik.pl

- Wentylator (góra) Silencium PC Zephyr 140 mm - 23.90 zł - cooling.pl

- Wentylator (tył) Silencium PC Zephyr 120 mm - 17.90 zł - cooling.pl

- Wentylator (przód) 2x Silencium PC Zephyr 120 mm - 17.90 zł - cooling.pl

- Zasilacz Be quiet! Pure Power 350 W - 167 zł - agito.pl

- Chłodzenie na procesor Scythe Mugen 2 187 zł - komputronik.pl

- Pamięć RAM OCZ Technology 2x 2GB DDR2 800MHz Reaper EPP CL4-4-4 Heatpipe - 239 zł - agito.pl

Całość kosztuje 930.60 zł ale myśle że warto dorzucić te 30 zł i mieć o wiele lepsze chłodzenie. Aha zrezygnowałem z bocznego wentylatora, po tylu wypowiedziach leona stwierdziłem że jest nie potrzebny. Nie wiem tylko jak będzie z Reaper i Mugen. Czy nie będą się gryźć ?

Tu macie zdjęcie mojej płyty http://www.links.co.jp/html/press2/image/g31mxs2-b01.jpg

Z Mugenem II będziesz miał niestety problemy... tym bardziej, że nie masz możliwości manewru pamięciami ;).

Tu masz zdjęcie mojej płyty:

http://www.online.incom.pl/NBWeb/foto/P%C5%82yty%20G%C5%82%C3%B3wne%5CGigabyte%5CPGGBI2I36120.jpg

A tu jak to wygląda na czerwonych bankach:

http://img205.imageshack.us/img205/4186/beznazwy1tol.th.jpg

I na Twoim miejscu bym nie ryzykował. Przy przesiadce na DDR3 dwa razy się zastanowię nad Reaperami.

nie ma chyba szans, żeby się zmieściły, już jakiś czas temu o tym pisałem

weź platinum albo titanium albo coś tego pokroju to powinno być ok

pojawiły się też ciekawe pamięci OCZ Blade

LINK

co o nich myślicie? wyglądają całkiem spoko

ewentualnie może coś z mushkina albo corsair

pozdrawiam

Miałem zasilacz do góry, ale parę razy mi tam prawie śrubka wleciała, więc odwróciłem. Efekt? Lepiej się chłodzi, wątpię, żeby miał jakiś niedobór powietrza ;)

Ja mam inne rozwiązanie. Weź AC Freezer Xtreme i wtedy wejdą Ci każde pamięci ;)

@michalinio22

ale masz je na dalszych bankach bo Karakorum wstawiłeś w poziomej (imho gorszej) orientacji, gdyby był pionowo chyba wszystko było by gites i pamięci na bankach lewych

chociaż tak jak patrzę dokładniej to nie wiem czy pionowo było by lepiej tego Pentagrama zamontować

pozdrawiam

@torture

niby prawda, ale cooler nie bardzo ma skąd brać zimne powietrze, bo to co da mu wentyl z dołu zabiera grafa (w większości)

ale nie wiem czy faktycznie nie było by gorzej jakby było poziomo bo na przodzie chyba nie ma za wiele opcji montażu wentyli

tak czy inaczej Reapery na płytę autora wątku nie wejdą, a jakby Karakorum było poziomo to Platinumy u michalinio22'a by weszły "normalnie"

pozdrawiam