Desolace 0 Napisano 7 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 7 Listopada 2017 Witam, Posiadam 4 letni komputer z dyskiem HDD 1TB. Nie starcza mi to i potrzebuję więcej miejsca głównie pod duże ilości gier. Planuję jednak kupno nowego komputera za rok lub 2 lata. Proszę o radę bo podobno można mieć 2 dyski HDD na raz, tak samo dwa systemy, ale nie znam się na tym. Chciałbym więc mieć w całości jakieś 3TB miejsca i dwa systemy Win10 na nowsze gry i Win7 na starsze gry. Jak najlepiej możnaby to zrobić? Dokupić drugi HDD czy może dysk zewnętrzny? I w jaki sposób wtedy ustawić te oba HDD i oba systemy aby działały? Będę wdzięczny za pomoc. Cytuj Link to post Share on other sites
kokosnh 4162 Napisano 7 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 7 Listopada 2017 tak dla pewności mówimy o zwykłym PC i masz wolne miejsce w zatoce 3.5", jak i wolne gniazdo SATA ? Proszę o radę bo podobno można mieć 2 dyski HDD na raz możesz mieć tyle ile masz złączy, ja aktualnie mam 3xHDD, 3xSSD i 3 dyski zewnętrzne. Jak najlepiej możnaby to zrobić? Dokupić drugi HDD czy może dysk zewnętrzny? jak masz miejsce to wewnętrzny lepiej. I w jaki sposób wtedy ustawić te oba HDD i oba systemy aby działały? jak będziesz instalować nowy system 10 jak mniemam, to się bootloader załaduje i tam będziesz przy starcie wybierać który system chcesz uruchomić. Cytuj Link to post Share on other sites
jarrino 3912 Napisano 7 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 7 Listopada 2017 A ta dziesiątka,to aktualizowana siódemka,czy kupiony nowy ? Jeśli to aktualizowana siódemka,to czynny możesz mieć tylko jeden czyli 10 albo 7... Cytuj Link to post Share on other sites
Desolace 0 Napisano 7 Listopada 2017 Autor Udostępnij Napisano 7 Listopada 2017 10tka jest nowa. Hmm a te gniazda to nie mam bladego pojęcia mam obudowę Aerocool PGS VS-9 i płytę ASRock P75 Pro3 dacie radę sprawdzić po tym czy muszę coś zerknąć do środka? Cytuj Link to post Share on other sites
kokosnh 4162 Napisano 7 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 7 Listopada 2017 - 5 x SATA2 3.0 Gb/s connectors, support NCQ, AHCI and Hot Plug functions - 1 x SATA3 6.0 Gb/s connector Wnęki wewnętrzne 3.5 cala 5 Cytuj Link to post Share on other sites
Desolace 0 Napisano 7 Listopada 2017 Autor Udostępnij Napisano 7 Listopada 2017 (edytowane) Czyli mogę 5-6 dysków HDD podpiąć? A jeśli zdecyduję się na kupno SSD i podzielę go na 2 partycje i na nim będą tylko systemy, ewentualnie jakieś zdjęcia, muzyka, filmy, programy itp. tak aby wypchać te 128GB czymś? Do tego dokupię HDD 3TB i tam będą raczej same gry albo jak wyżej filmy, programy itp. A jeśli nie kupię SSD to ten mój HDD 1TB zrobię na systemy i pierdoły i dokupię HDD 3TB. Tak będzie ok? Btw. to w takim razie dysków zewnętrznych się nie opłaca? Bo są wolniejsze tak? Jakbym chciał tam trzymać gry i instalki to lepiej po prostu HDD? Edytowane 8 Listopada 2017 przez Desolace Cytuj Link to post Share on other sites
kokosnh 4162 Napisano 8 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 8 Listopada 2017 Czyli mogę 5-6 dysków HDD podpiąć? o ile będziesz miał je czym zasilić, kable power sata od zasilacza, to tak. ale porty SATA to też np napędy DVD Ale pamiętaj też, że HDD montujesz na adapterach 5.25" -> 3.5", powinieneś je dostać z obudową. Sam miałem obudowę Aerocool z tym systemem montażu, idzie się zabić przy większej ilości dysków. Btw. to w takim razie dysków zewnętrznych się nie opłaca? Bo są wolniejsze tak? Jakbym chciał tam trzymać gry i instalki to lepiej po prostu HDD? Jeśli ma to być stale podpięty dysk, to raczej unikaj zewnętrznych, od tego że są wolniejsze, to są też bardziej narażone fizycznie na uszkodzenia. A jeśli zdecyduję się na kupno SSD Obojętne z naszej perspektywy, SSD, czy HDD, tak samo będzie. Podpinasz instalujesz system i tyle. Choć musisz pamiętać, że masz tylko jeden port SATA III (6Gb/s) i do niego SSD należy wpiąć, gdybyś chciał taki kupić 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Desolace 0 Napisano 8 Listopada 2017 Autor Udostępnij Napisano 8 Listopada 2017 Co do obudowy to wiem, bo dalej mi ten dysk prawie że lata w środku. Ja się na tym za bardzo nie znam, powiedz mi tylko czy dam radę do tego komputera dorzucić jeden HDD i ewentualnie SSD jeśli się zdecyduję? Ostatnio gdzieś czytałem że trzeba to podpiąć pod jakiś właściwy w sensie chyba ten dysk na którym jest zainstalowany system musi być podpięty gdzieś konkretnie nie pamiętam już do końca. Cytuj Link to post Share on other sites
kokosnh 4162 Napisano 8 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 8 Listopada 2017 kolejność portów SATA ma prawie zerowe znaczenie, jedynie może przy MHDD jak ktoś jest mało zorientowany być problemem. (tak na serio nawet tam nie ma znaczenia)U ciebie SSD i tak pod SATA III by był podpięty, a HDD obojętne, tylko później kolejkę bootowania musisz zmienić jak się przestawi. Aby móc uruchomić HDD musisz mieć przewód SATA (powinieneś mieć kilka z płytą), wolną wtyczkę zasilania sata w zasilaczu i adapter 5.25" -> 3.5" wygląda jak taka czarna kratka plastikowa, do niej przykręcasz dysk i później wsadzasz w ten beznarzędziowy system montażu w obudowie. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts