Skocz do zawartości

Recommended Posts

Zobaczymy jakie będą ceny :) jak do 2000tys to moze mi sie oplaci bo mojego 280 SSC powiedzmy sprzedam za 1000zł :P no i do tego trzeba doliczyć blok wodny...

Lepiej teraz to opychaj i nie za 1k bo nikt tyle Ci za tą grafe nie da, tylko aby się pozbyć i brać radka albo czekać na NV :)

• 2 tygodnie później...

Sory troche mi sie to wszystko przedluzylo ale mam nadzieje ze w najblizszym tygodniu juz zamowie wszystko do wc :] Mam jeszcze pytanie co do dysku bo zainteresowalem sie Seagate Barracuda XT 2TB co o tym myślicie? :> 64mb cache, interfejs 6gb/s 7200 obrotow/min prezentuje sie fajnie :P

Mam jeszcze pytanie co do dysku bo zainteresowalem sie Seagate Barracuda XT 2TB co o tym myślicie? :> 64mb cache, interfejs 6gb/s 7200 obrotow/min prezentuje sie fajnie :]

To zwykła Barracuda 7200.12 tyle, że jako bajer dali SATA III i 64MB cache'u - z testów widać, że wydajność wzrosła o ~1MB/s.

A cenowo jak to wychodzi? Nie taniej wziąć 4 dyski i wrzucić to w RAID0?

Aż taka roznica w cenie?

Na starcie 300$ + podatek, marże, "podatek od nowości" i dysk będzie droższy niż 1100-1200zł.

4x Samsung F3 - 680zł

4x Seagate Barracuda 7200.12 - 620zł

Nie taniej wziąć 4 dyski i wrzucić to w RAID0?

Jeszcze taniej wyjdzie (i szybciej!) jak się wrzuci 2 Samsungi F3 1TB :].
Chyba sobie kpiny urządzasz. Pokaż mi test, w którym te 2 dyski będą wydajniejsze od 4 (tu nawet mogą być Samsungi F2EG).

Rada na przyszłość - jeżeli czegoś nie wiesz to tego nie pisz i nie wprowadzaj innych w błąd.

Chyba sobie kpiny urządzasz. Pokaż mi test, w którym te 2 dyski będą wydajniejsze od 4 (tu nawet mogą być Samsungi F2EG).

Ja to zrozumiałem tak, że dwa dyski i tak będą szybsze od jednego

Właśnie to miałem na myśli :P. Przepraszam za skrót myślowy. Ostatnio jestem w niezłej dup :] , więc się nie dziwcie. Dziękuję za wyrozumiałość :/.

P.S.

kubbak, bez agresji ;).

Mozesz to zrobic bez problemu dzieki matrix raid, jednak to nie bedzie sie oplacac.

Przykladowa konfiguracja:

Seagate 750GB RAID5

2x Samsung 750GB RAID5

Da Ci 1.5 TB storage.

Potem dorzucasz:

2x Samsung 250GB RAID0

I dostajesz dodatkowe 500GB w raid0 na samsungach.

Przypominam ze w raid5 samsungi beda spowolnione do odczytu/zapisu z seagate'a.

Gość
This topic is now closed to further replies.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...