manta 0 Napisano 25 Października 2017 Udostępnij Napisano 25 Października 2017 Hej, ma ktoś z Was kartę kredytową? Przydaje się wam do czegoś? czy raczej to do niczego niepotrzebne? Cytuj Link to post Share on other sites
chrisplbw 407 Napisano 25 Października 2017 Udostępnij Napisano 25 Października 2017 Jak każda forma płatności przydatna jeśli korzysta się z niej z głową. Nie masz wystarczających środków na zwykłym koncie tylko limit na karcie kredytowej - robisz zakupy, a potem kartę spłacasz np. z wypłaty. Nie wiem jak w innych bankach, ale u siebie zadłużenie karty kredytowej mogę rozłożyć na raty (jak w normalnym kredycie), ale dużo niżej oprocentowanym - wtedy nie obowiązuje się np naliczanie odsetek po 50 dniach. Cytuj Link to post Share on other sites
orbik 1417 Napisano 25 Października 2017 Udostępnij Napisano 25 Października 2017 (edytowane) Przydaje się, w szczególności jeśli banki maja jakieś prace przez weekend lub robisz zakupy w sklepach typu swiatokazji.eu (bezpieczniej niż zwykłą kartą). Wtedy warto mieć kartę awaryjną. Edytowane 25 Października 2017 przez orbik Cytuj Link to post Share on other sites
Gładziu 1 Napisano 25 Października 2017 Udostępnij Napisano 25 Października 2017 Hej, ma ktoś z Was kartę kredytową? Przydaje się wam do czegoś? czy raczej to do niczego niepotrzebne? Ma. Przydaje się do skrobania szyb w samochodzie. Wypukłe cyferki ułatwiają trzymanie, bo zwykła karta płatnicza jest płaska i się ślizga w paluchach. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Shansu 4 Napisano 1 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 1 Listopada 2017 Karta kredytowa to sposób banków żeby wyciągnąć z ludzi jeszcze więcej pieniędzy, także jednym słowem - nieprzydatna. Jak ktoś potrzebuje 'bezpieczną' kartę, to może płacić debetówką wirtualną (mbank i kilka innych banków daje możliwośc założenia i taką debetówką możemy zasilić dowolną ilością kasy z naszego konta). Super bezpieczne do robienia płatności online. Cytuj Link to post Share on other sites
orbik 1417 Napisano 1 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 1 Listopada 2017 @up - Jeśli nie wiesz jak z niej korzystać to nie pisz bzdur. Cytuj Link to post Share on other sites
pyl222 0 Napisano 13 Grudnia 2017 Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2017 Moim zdaniem całkiem spoko, tylko trzeba wiedzieć jak używać. Sama długo się wahałam, bo się nasłuchałam, że ludzie wpadają przez nią w zadłużenie, nie mają za co spłacić itp. A wystarczy wcześniej się dowiedzieć o co chodzi z tymi opłatami. Zobacz sobie np. ten artykuł https://infokonsument.pl/jak-dziala-karta-kredytowa/ . A czy się przydaje? Mi tak, szczególnie super się sprawdziła na wakacjach za granicą Cytuj Link to post Share on other sites
Firley 0 Napisano 13 Grudnia 2017 Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2017 No ok, ale może możecie polecić/podpowiedzieć gdzie warto taką kartę kredytową wziąć? Bo wiadomo co bank to inna propozycja i oferta. A jednak warto mieć dobrą ofertę z dobrymi kosztami. Cytuj Link to post Share on other sites
kanade 1 Napisano 15 Grudnia 2017 Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2017 Kiedyś miałam kartę, ale już się jej pozbyłam dzięki Bogu. Cytuj Link to post Share on other sites
Firley 0 Napisano 16 Grudnia 2017 Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2017 A czemu "dzięki Bogu? Czyli nie opłaca się z tego korzystać? Cytuj Link to post Share on other sites
szymanowski 3 Napisano 18 Grudnia 2017 Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2017 Ja nigdy nie miałem takowej. Zawsze mi się to źle kojarzy z czymś w stylu - płacisz, płacisz, płacisz i nagle musisz spłacić tą kartę 2x. Cytuj Link to post Share on other sites
Firley 0 Napisano 18 Grudnia 2017 Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2017 No teraz przed Świętami ofert na taką kartę jest sporo. Ja nawet z ciekawości sprawdzałem w finansowym rankomacie i okazało się, że może karta nie jest sama w sobie droga ale te wszystkie koszty poboczne są potężne. Cytuj Link to post Share on other sites
ADXM_ 8 Napisano 18 Grudnia 2017 Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2017 U mnie w banku nie masz żadnych kosztów pobocznych przy moim pakiecie co nie zmienia faktu że nie korzystam, złe wspomnienia Cytuj Link to post Share on other sites
szymanowski 3 Napisano 18 Grudnia 2017 Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2017 Dlatego wolę od stycznia jakąś kwotę oszczędzać, żeby się później nie zdziwić, że idą święta, a kiermany puste. Chociaż nie zdziwię się, jeżeli jest wiele osób ochoczo korzystających z takich kart. Cytuj Link to post Share on other sites
Firley 0 Napisano 19 Grudnia 2017 Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2017 No w sumie to jest pomysł. Jak od stycznia zaoszczędzić co miesiać chociaż 100 zł to na święta będziesz mieć dodatkowy tysiąc i jeszcze Ci zostanie jak się postarasz. Cytuj Link to post Share on other sites
szymanowski 3 Napisano 19 Grudnia 2017 Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2017 Ooj, napewno zostanie, no chyba, że ktoś kupuje pod choinkę nie wiadomo co. I później brakuje $ to się pakują ludzie w pożyczki, kredyty i inne tego typu pokusy. Cytuj Link to post Share on other sites
jarrino 3912 Napisano 19 Grudnia 2017 Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2017 Ja mam,choć rzadko korzystam. Kosztuje mnie jej posiadanie ok.50 pln rocznie. Traktuję ją jako zabezpieczenie.Wiem,że jeśli skorzystam i oddam w 40 dni,to ta suma jest nieoprocentowana. Przy moich pewnych dochodach comiesięcznych,jest to dobre zabezpieczenie. Parę razy korzystałem i zamierzam dalej mieć takie 5k w zapasie... Cytuj Link to post Share on other sites
Firley 0 Napisano 20 Grudnia 2017 Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2017 No bo wszystko jest dla ludzi, ale trzeba z tego korzystać z głową. Najgorzej jest jak wykorzystamy limit i nie zapłacimy po tych 40 dniach, to odsetki raczej są wysokie. No ale mówię, każdy bank daje taką kartę na różne procenty - to warto w porównywarkach sprawdzać) i wybrać najlepszą i stosować się do warunków a faktycznie to może być bardzo dobre zabezpieczenie. Cytuj Link to post Share on other sites
szymanowski 3 Napisano 21 Grudnia 2017 Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2017 Zabezpieczenie zabezpieczeniem, to jest karta kredytowa, więc trzeba z niej korzystać rozsądnie. Cytuj Link to post Share on other sites
husarz457 0 Napisano 22 Grudnia 2017 Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2017 Kiedyś używałem karty kredytowej, ale kompletnie nie potrafiłem się z nią obchodzić, ostatecznie zadłużyłem się i to sporo. Spłaciłem już długi i póki co nie posiadam karty kredytowej, aczkolwiek wiem, że czasami się przydaje. Osobom ze skłonnościami do wydawania pieniędzy nie polecam takiego rozwiązania Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts