Skocz do zawartości

Zepsuta karta graficzna czy monitor?- niewyraźny tekst przy odświeżaniu >100Hz

Recommended Posts

Witam,

przytrafił mi się dość niecodzienny problem z zestawem komputerowym a mianowicie obraz wyświetlany na monitorze stał się z jednej strony ekranu rozmazany (czcionki stały się niewyraźne) ale z drugiej strony już problem nie występuje. Co ciekawe problem występuje jedynie przy ustawieniach odświeżania obrazu powyżej 100Hz (najbardziej widoczny przy 144 lub 165Hz).
Kilka dni wcześniej przed występieniem opisanego problemu miały miejsce pomniejsze awarie (nie wiem jednak czy można je powiązać ze sobą)- na początku zaczął szwankować ShadowPlay a później monitor zaczął sporadycznie migać na czarno (m. in. przy przełączaniu okna z filmem na YouTubie z trybu pełnoekranowego lub w programie Autodesk Inventor przy obracaniu projektowanej bryły).

Nie pomogła reinstalacja sterowników Nvidii ani przywracanie systemu do stanu sprzed kilku dni, rozmycie nadal jest widoczne. Przełączanie kabla DP w inne gniazda w karcie graficznej również nie przynosi rezultatu.

Monitor to Acer XB271HU, nowy, kupiony niespełna tydzień temu. Karta graficzna to GTX1070 od Asusa (kupiona rok temu).

Jeśli ktoś mógłby pomóc, byłbym naprawdę wdzięczny. Nie wiem już czy posypał się dopiero co kupiony monitor czy karta graficzna a może jeszcze coś innego. Niestety nie mam innego urządzenia z wyjściem DP, czy można w jakiś inny sposób zdiagnozować, co jest źródłem problemu?

Z góry dziękuję za pomoc albo chociaż jakiekolwiek pomysły!

Sprawa wygląda następująco, po odinstalowaniu sterownika (więc także ShadowPlay) i wymuszeniu wyświetlania obrazu w rozdzielczości natywnej czyli wqhd przy 144Hz nadal występuje ten sam problem. Reset ustawień monitora do wartości fabrycznych również nie pomaga. Nie wiem czym jest automatyczne dostrajanie ale nie spotkałem takiej pozycji w ustawieniach.

problem występuje jedynie przy ustawieniach odświeżania obrazu powyżej 100Hz (najbardziej widoczny przy 144 lub 165Hz).
Najbardziej prawdopodobna przyczyna to problem z kartą graficzną. Sprawdź parametry pracy karty w GPU-z w zakładce Sensors przy ustawieniu 144Hz, a potem z poniżej 100Hz.

Podłącz monitor pod inne źródło sygnalu. Może byc dekoder telewizyjny. Idz do znajomego, pożycz laptopa od sasiadki.

Masz na prawdę mnóstwo opcji aby sprawdzić, inaczej, by wykluczyć wade monitora, że aż dziwię się że jeszcze tego nie zrobiłeś.

Nie licz na zdalnie rozwiązanie problemu, bo wygląda to tak, jakbyś sie łudził, że "samo przyszło, samo pójdzie".

Podejrzewam monitor.

Edytowane przez wid3l3c

Podłącz monitor pod inne źródło sygnalu. Może byc dekoder telewizyjny. Idz do znajomego, pożycz laptopa od sasiadki. Masz na prawdę mnóstwo opcji aby sprawdzić, inaczej, by wykluczyć wade monitora, że aż dziwię się że jeszcze tego nie zrobiłeś. Nie licz na zdalnie rozwiązanie problemu, bo wygląda to tak, jakbyś sie łudził, że "samo przyszło, samo pójdzie". Podejrzewam monitor.

Właśnie próbuję coś wykombinować bo nie mam żadnego innego urządzenia ze złączem DP, na HDMI problem nie występuje, z tego co wiem nie może z resztą ze względu na ograniczenie tego standardu (obraz nie pójdzie na wqhd powyżej 60Hz). 

Szczerze mówiąc stawiałbym na kartę graficzną niż monitor, przypominam sobie że przed zmianą monitora, jeszcze na starym LG 1080p 60hz hdmi raz wystąpił problem nieco zbliżony do obecnego z tym że tam co prawda problemu z czcionkami nie było tylko, mówiąc najprościej, przez krótki czas praktycznie nie świeciły czerwone piksele (także tylko na lewej stronie ekranu). Myślałem że to wina starego monitora ale może to sygnał że karta graficzna nie pracuje poprawnie.

Możesz przetestować na innym kablu. Czy przeinstalowanie sterowników wykonałeś za pomocą Driver Sweeper w trybie awaryjnym? Uruchomiłeś test w obydwu czestotliwościach w GPU-z jeżeli tak to z jakim efektem?

Nie pomyślałem o Driver Sweeper, dzięki, zaraz zrobię jak mówisz. Puściłem Furmarka na 30 minut przy 60 i 144Hz z zapisywaniem parametrów w GPU-z ale nie wiem czy to miało jakikolwiek sens. Tak czy inaczej w jednym i drugim przypadku wyszło że karta pracowała równo. Przeinstaluję sterowniki i puszczę test raz jeszcze to wstawię wyniki

Po instalacji Windowsa 10 na czystym nośniku i zainstalowaniu sterowników Nvidii czcionki nadal rozmyte

Edytowane przez kubasss97