Skocz do zawartości

Po włączeniu komputera automatycznie odpala się UEFI

Recommended Posts

Cześć!

Mam dość nietypowy problem, którego nie jestem w stanie rozwiązać, a wszelkie próby wyszukania co jest grane okazują się bezskuteczne.

Przedwczoraj wymieniałem w kompie dwa wentyle, testowałem je, sprawdzałem osiągi itp. Następnie wróciłem do starych, które wcześnie były w kompie. Od tego czasu (nie jestem pewien, czy nie pojawiło się to już po pierwszej wymianie wentylatorów, zanim wróciłem do starych) po włączeniu komputera uruchamia się automatycznie UEFI. Oczywiście wszystko działało i działa, nic się nie wydarzyło, wszystko pracuje jak należy, nie ma żadnych błędów, problem pojawił się nagle, bez żadnej systemowej przyczyn. Jedyny zainstalowany program w międzyczasie to Command Center od MSI.

Zaznaczam jeszcze raz, żebyście nie pytali czy dobrze ustawiłem boot w UEFI. Wszystko działało idealnie! Dodam, że UEFI włącza się jako pierwsze nawet po podpięciu bootowalnego pendrive.

1.Konfiguracja komputera: MSI Tomahawk Arctic, Ryzen 5 1600, GTX 970, 16GB Kingston HyperX Predator 3000Mhz, ssd goodram + hdd

2.System operacyjny: Windows 10 Pro 64

3.Zmiany wprowadzone w systemie i sprzęcie przed wystąpieniem kłopotów: Wymiana wentylatorów obudowy + zainstalowanie Command Center MSI

5.Wykonane czynności w celu naprawy problemu: Załadowanie ustawień domyślnych biosu, instalacja nowej wersji biosu (22.06), zmiana podpięcia dysków pod SATA, zmiana podpięcia aktualnych wentylatorów obudowy. Test podpięcia bootowalnego pendrive.