modecom446 0 Napisano 5 Maja 2017 Udostępnij Napisano 5 Maja 2017 (edytowane) Dzisiaj w południe wyłączyłem komputer, po niecałej godzinie ponownie go uruchomiłem. Na przednim panelu świecila się zielona dioda bez przerwy, przycisk reset nie reaguje, monitor,myszka, klawiatura tez nie reaguja. Czy to wina płyty głównej? Zestaw: Amd 6500 Geforce 560 ti Płyta gigabyte (nie pamiętam modelu jak trzeba będzie to sprawdzę) Zasilacz modecom Edytowane 5 Maja 2017 przez modecom446 Cytuj Link to post Share on other sites
lonialomax 806 Napisano 5 Maja 2017 Udostępnij Napisano 5 Maja 2017 Speaker płyty gł. wydaje jakieś dźwięki w trybie POST? Na początek zresetuj bios zworką lub przez wymontowanie baterii biosu. Cytuj Link to post Share on other sites
worm 17837 Napisano 5 Maja 2017 Udostępnij Napisano 5 Maja 2017 Jeśli masz włącznik na zasilaczu to wyłącz go, odczekaj z 5 minut włącz i spróbuj ponownie uruchomić. Cytuj Link to post Share on other sites
modecom446 0 Napisano 6 Maja 2017 Autor Udostępnij Napisano 6 Maja 2017 (edytowane) Speaker płyty gł. wydaje jakieś dźwięki w trybie POST? Na początek zresetuj bios zworką lub przez wymontowanie baterii biosu.Baterie wyciągnąłem i włożyłem, dźwięki wydaje mi się ze są jak przy normalnym uruchomieniu.Nie rozumiem o co ci chodzi z trybem POSTJeśli masz włącznik na zasilaczu to wyłącz go, odczekaj z 5 minut włącz i spróbuj ponownie uruchomić.Nie działa, był odłączony na jakieś 2h i nic z tego edit. dodaje wideo uruchamiania się komputera. Ps Stacja dysków działa. https://drive.google.com/open?id=0B_Ak3Leb7ePONXBLcFEzakNsQ1k Edytowane 5 Maja 2017 przez modecom446 Cytuj Link to post Share on other sites
lonialomax 806 Napisano 6 Maja 2017 Udostępnij Napisano 6 Maja 2017 Na wideo nie słychać speakera. Wymontuj pamięć RAM i uruchom PC. Zdrowa płyta gł. powinna zakomunikować brak RAM. Cytuj Link to post Share on other sites
modecom446 0 Napisano 6 Maja 2017 Autor Udostępnij Napisano 6 Maja 2017 Nic żadnego dźwięku. Czyli płyta główna do wymiany? Cytuj Link to post Share on other sites
lonialomax 806 Napisano 6 Maja 2017 Udostępnij Napisano 6 Maja 2017 Obejrzyj laminat płyty czy niema jakichś przebarwień odbiegających od normy i standardowo kondensatory czy nie są spuchnięte. przykłady spuchniętego kondensatora znajdziesz w sieci. Cytuj Link to post Share on other sites
modecom446 0 Napisano 6 Maja 2017 Autor Udostępnij Napisano 6 Maja 2017 Kondensatory napewno są dobre także w zasilaczu, a przebarwienia w jakim sensie brazowe? Cytuj Link to post Share on other sites
lonialomax 806 Napisano 6 Maja 2017 Udostępnij Napisano 6 Maja 2017 Jakiekolwiek odbarwienia czasami mogą to być jaśniejsze plamy. Pewny jesteś, że speaker jest sprawny? Cytuj Link to post Share on other sites
modecom446 0 Napisano 6 Maja 2017 Autor Udostępnij Napisano 6 Maja 2017 (edytowane) Podmienilem speaker I baterie bios z innego kompa Edytowane 6 Maja 2017 przez modecom446 Cytuj Link to post Share on other sites
lonialomax 806 Napisano 7 Maja 2017 Udostępnij Napisano 7 Maja 2017 W takim razie na 90% płyta gł. zakończyła karierę. 10% zostawiam na figle elektroniki, których do końca nie można wykluczyć. Cytuj Link to post Share on other sites
modecom446 0 Napisano 7 Maja 2017 Autor Udostępnij Napisano 7 Maja 2017 Takie pytanie jeżeli płyta jest uszkodzona to inne podzespoły mogą chodzić na rozruchu? Cytuj Link to post Share on other sites
RetroManiak 7 Napisano 7 Maja 2017 Udostępnij Napisano 7 Maja 2017 Mogą. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts